Blogissamme käsitellään ajankohtaisia oppimiseen liittyviä aiheita. Äänessä ovat sanomaprolaisia ja vierailevia asiantuntijoita!
Tuore tutkimus eurooppalaisten opettajien parissa paljastaa, että suomalaiset opettajat arvioivat itsensä päteviksi suorittamaan töitään. Korkean koulutuksen ja opettajan työn arvostuksen lisäksi tulosta selittävät pedagoginen vapaus ja monipuolisuus.
Lue lisää
Kun aikoinaan ryhdyimme suunnittelemaan Sanoma Pron digitaalista Kampus-palvelua, teimme ensin laajoja kyselyitä ja haastatteluita siitä, mitkä ovat opettajan arkipäivän kipupisteet. Halusimme löytää niitä kohtia opettajan arjesta, jotka vievät paljon aikaa ja joissa meidän on mahdollista auttaa.
Lue lisää
Nykypäivän oppimateriaaleissa monimuotoisuus on tuotu näkyvästi esiin. Kuvituksissa ja teksteissä esiintyy lapsia ja aikuisia eri kulttuuritaustoista, ikäryhmistä ja uskonnoista. Näin jokainen lapsi voi ”nähdä itsensä" kirjassa ja tuntea itsensä arvokkaaksi.
Lue lisää
Kasvun asenne on hyödyllinen nyky-yhteiskunnassa, jossa eteemme tulee jatkuvasti uudenlaisia haasteita. Kasvun asenne ei korosta nykytilaa tai synnynnäistä lahjakkuutta, vaan tulevaisuutta ja oppimista. Kasvun asenteen voi oppia ja voimme auttaa toisiamme kohti kasvun asennetta.
Lue lisää
Digitaalisten materiaalien ja työkalujen käyttö kasvoi kevään 2020 etäopetusjaksolla, mutta painettuja oppimateriaaleja käytettiin edelleen enemmän kuin digitaalisia. Kun yhteydenpito opettajan ja oppijoiden välillä siirtyi verkkoon, painettu materiaali toi koulunkäyntiin kaivattua vaihtelua.
Lue lisää
Opettamisen ydintehtävät osoittautuivat haastaviksi kevään 2020 etäopetusjakson aikana. Normaaliolosuhteissa opettaminen tapahtuu isolta osin luokkahuoneessa. Etäopetukseen siirtyminen muutti tämän. Opettajat joutuivat omaksumaan uusia toimintatapoja ja digitaalisia työkaluja.
Lue lisää
Lapsilla on takanaan luokkaretki Olavinlinnaan. Linna etääntyy taustalla ja lokit kirkuvat. Tunnelma on rento ja iloinen. Tilanne Milli-sarjan kuvituksessa näyttää varsin tutulta – paitsi hetkinen, luokkaretkikuvituksessahan on mukana pöllö ja robotti. Mitä ihmettä?
Lue lisää
Suomalainen opetus otti todellisen digiloikan viikolla 12 (16.3.–22.3.2020). Koronavirus oli edeltävinä päivinä edennyt siihen pisteeseen, että Suomen hallitus ilmoitti 16.3. sulkevansa koulut 18.3. alkaen. Vaikka uuteen toimintatapaan vasta totutellaan, olemme jo nähneet merkittävää kasvua digitaalisten oppimateriaalin käytössä. Sanoma Pron digitaalisten materiaalien käyttäjämäärissä oli noin 80 % kasvu viikolla 12 verrattuna alkuvuoden keskiarvoon.
Lue lisää
Lukion uusi opetussuunnitelma astuu voimaan elokuussa 2021. Meillä oppimateriaalikustantamossa on jo täysi tohina päällä – on ollut jo jonkin aikaa. Nyt haluamme vielä hakea tiettyihin kohtiin tarkennusta suuremmalta vastaajajoukolta. Kutsumme sinut, lukion opettaja, vastaamaan lyhyeen, mutta meille erittäin tärkeään kyselyyn.
Lue lisää
Vierailin marraskuun lopussa Online Educa Berlin -tapahtumassa, jossa aiheena oli digitaalisuus opetuksessa. Puheenvuoroissa puhuttiin erityisen paljon tekoälystä koulumaailmassa. Mitä taitoja nykypäivän koululaiset tarvitsevat tulevaisuuden ammateissa?
Lue lisää
Tutkijat ovat havainneet, että oppiminen on tehokkainta, jos oppija osaa ratkaista 85 prosenttia suorittamistaan tehtävistä. 85 prosentin sääntö pätee ainakin kuvia luokittelevan tietokoneen oppimisprosessissa, mutta voisiko sitä soveltaa laajemminkin?
Lue lisää
Ekaluokkalainen lapseni kysyi eräänä iltana minulta: ”Arvaa äiti, minkä numeron sain matikan kokeesta?” Pohdin hetken ja vastasin: ”Yhdeksän ja puoli.” Tähän lapseni tuhahti ja sanoi loukkaantuneena: ”Äiti! Mä sain kolmekymmentä! Miten huonoksi sä kuvittelet mun matematiikan osaamisen?” Yritä siinä nyt sitten selittää seitsemänvuotiaalle, että itse ajattelin arvosanoja enkä pisteitä.
Lue lisää
Toimiessani yläkoulun laaja-alaisena erityisopettajana sain usein kuulla näitä kommentteja oppilaiden suusta. Jäin miettimään, miksi jotkut oppilaat näkevät matematiikan oppimisen irrallisena arjesta, vaikka käytämme matematiikkaa päivittäin monessa tilanteessa. Miksi oppiaine tuntuu koulussa monille haastavalta ja osa oppilaista jopa kyseenalaistaa sen merkityksen?
Lue lisää
Kuvittele, että saat käteesi kirjan, jonka sivut ovat menneet sekaisin ja väärään järjestykseen. Sanat ovat sikin sokin, ja joidenkin sanojen kohdalla teksti on muuttunut näkymättömäksi. Tai saat kirjan, jonka sivut ovat liimautuneet yhteen. Kansikuva on kaunis, takakansiteksti lupaava, mutta kirjaa ei saa auki. Hankalaa! Samanlaiseen tilanteeseen voi joutua digitaalisen aineiston kanssa, jota ei ole suunniteltu saavutettavaksi.
Lue lisää