3

Opevinkit

Vinkit Arttu-sovelluksen käyttöön yläkoulussa

Kurkkaa, kuinka voit hyödyntää Arttu-sovellusta omassa oppiaineessasi!

Sanoma Pron Arttu-sovellus

Oletko pohtinut kuinka voisit hyödyntää suosittua Arttu-sovellusta paremmin opetuksesta? Katso tästä vinkit mitä kaikkea oppilas voi tehdä Artun avulla niin oppitunnilla kuin kotona kotitehtävien parissa. Arttu-sovellus on maksuton eikä vaadi rekisteröitymistä. Lataa omasi App Storesta tai Google Play -palvelusta.

Toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet

Licht an!

Licht an! -sarja sisältää runsaasti Arttu-sisältöä, joka monipuolisuudellaan tukee ja motivoi oppimaan saksan kieltä. Artun avulla oppilas voi kuunnella äänitteitä sekä katsoa tehtäviin kuuluvia videoita, joissa muun muassa opetellaan kielioppia ja harjoitellaan sanastoa. Hauskoilla videoilla seurataan myös sarjan päähenkilön Markuksen saksankielentaidon kehittymistä. Aina välillä Markuksellekin voi sattua jokin kömmähdys kielen kanssa, ja se auttaa oppilaita samaistumaan Markukseen; kielitaito kyllä kehittyy, vaikka välillä mokailisikin. Arttu-sisällöt avaavat myös toiminnallisia pelejä.

Hallonbåt

Hallonbåtin Arttu-sisällöissä on monipuolisesti videoita ja kielioppianimaatioita. Videoilla esiintyvät nuoret opettavat esimerkiksi erilaisia fraaseja, kielioppia ja sanastoa. Myös luetun ymmärtämiseen ja kielioppiin liittyvissä tehtävissä hyödynnetään paljon videoita. Videoiden lisäksi oppilas voi myös kuunnella tehtävien dialogeja ja harjoitella sanastoa Artun avulla helposti omalla mobiililaitteellaan.

On the Go

Arttu-sovelluksen avulla kielen opiskelu tehostuu. Artun kautta oppilaalla on pääsy sekä On the Go -sarjan ääntämisvideoihin että ääntämisen harjoitteluun liittyviin tehtäviin. Tekstikirjan karttasivuilta avautuvat mielenkiintoiset maantuntemusvideot, joiden avulla oppilas tutustuu englanninkielisten maiden erilaisiin kulttuureihin. Oppikirjan tekstejä voi kuunnella Artun kautta itsenäisesti omaan tahtiin. Myös suulliseen viestintään liittyvät dialogit ovat kuunneltavissa Artun kautta.

Äidinkieli ja kirjallisuus

Tekstitaituri

Tekstitaituri-oppikirjojen opetustekstit sekä tekstikatkelmat on mahdollista kuunnella Arttu-sovelluksella. Tekstien kuuntelu tukee opetusta monella tavalla. Jos pitkien tekstien lukeminen on oppilaalle haastavaa, kuunteleminen on hyvä tapa päästä osalliseksi teksteistä ja niihin liittyvistä tehtävistä. Lisäksi luettujen tekstien avulla on helppo harjoitella kuullun ymmärtämistä. Erityisesti S2-oppilaat hyötyvät kuullun ymmärtämisen harjoittelusta. Eriyttävän funktion lisäksi tekstien kuuntelu tuo vaihtelua taitavienkin lukijoiden opiskelutapoihin. Opettajan digiopetusmateriaalissa olevia videoita on nyt myös siirretty Arttuun. Videot tuovat oppilaalle lisätietoa ja syventävät opiskeltavaa asiaa. Videoiden avulla oppilas saa havainnollistavia esimerkkejä käsiteltävästä aiheesta.

Matematiikka, fysiikka ja kemia

FYKE 7–9

FYKE 7–9 Fysiikka ja Kemia-sarjojen Arttu-sisältöjen kautta pääset kuuntelemaan oppikirjan kappaleiden teoriatekstit sekä katselemaan erilaisia fysiikan ja kemian kokeellisuuteen liittyviä videoita. Kokeellisuuteen liittyviä Arttu-sisältöjä löytyy sekä oppikirjasta että Tutkimukset ja tehtävät-kirjasta.

Reaaliaineet

Historian ja yhteiskuntaopin taitaja

Oppilas voi kuunnella jokaisen Historian ja yhteiskuntaopin taitaja -oppikirjojen lukujen tekstit Arttu-sovelluksen avulla. Artun avulla oppilas voi myös näppärästi avata kirjan lukujen teemoihin liittyviä Helsingin Sanomien artikkeleita.

Lipas uskonto

Arttu-sovelluksen avulla oppilas voi kuunnella jokaisen Lipas-sarjan oppikirjan lukujen tekstit.

Kimara kotitalous

Arttu-sovellus avaa oppilaille Kimaran videosisältöjä, jotka syventävät tunnilla opittuja asioita. Videoiden avulla voi oppia esimerkiksi ruoanvalmistuksesta, siivouksesta tai tekstiilien hoidosta. Kimaran videoita voi käyttää myös ennakkotehtävinä. Video voidaan katsoa etukäteen, jolloin oppilas saa ennakkokäsityksen esimerkiksi sipulin hienontamisesta. Videoilla voidaan myös kartoittaa ja testata oppilaan ennakko-osaamista. Arttu-videot toimivat tukena käytännön kotitehtävissä varsinkin silloin, jos oppilas on ollut poissa tunnilta.

Avainsanat: Arttu
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Arttu-sovellus tuo videot painettuihin oppimateriaaleihin

Ajankohtaista

Arttu-sovellus nousi yleisön suosikiksi parhaana oppimisratkaisuna – muutti käsityksen perinteisestä oppikirjasta