3

Ajankohtaista

Arttu-sovellus nousi yleisön suosikiksi parhaana oppimisratkaisuna – muutti käsityksen perinteisestä oppikirjasta

Opetusalan ammattilaiset äänestivät kirjat ja digitaalisuuden saumattomasti yhdistävän Arttu-mobiilisovelluksen suosikikseen kilpailussa, jossa eOppimiskeskus etsi innovatiivisia oppimisratkaisuja. Tuomaristo palkitsi Artun myös kunniamaininnalla.

Arttu on uusin mobiilisovelluksemme, jonka avulla oppikirjasta voi katsoa videoita ja kuunnella äänitteitä. Sovellus tunnistaa oppikirjan sivulta kohdan, johon on tarjolla lisämateriaalia.

– Arttu tuo painettujen kirjojen käyttäjille pääsyn digitaaliseen sisältöön – se herättää kirjat eloon. Oppilas voi vaikkapa kuunnella kännykällään, miltä vieraat kielet kuulostavat natiivipuhujan ääntäminä, tai hän voi koska tahansa katsoa uudestaan videodialogeja, kertoo Artun tuotepäällikkö Jukka Keränen Sanoma Prolta.

Arttu ylsi kilpailussa kolmannelle sijalle ja sai lisäksi kunniamaininnan tuomaristolta. Raadin mukaan interaktiivinen ja osallistava Arttu-sovellus luo siltaa perinteisen oppimateriaalin ja uuden teknologian välille innostavasti. Se avaa laajan aineistopankin oppilaiden ja opiskelijoiden käyttöön.

– Oli hienoa pokata kunniamaininta Artulle ja Sanoma Prolle! Upeaa, että opetusalan ihmiset pitävät Artusta niin paljon, että äänestivät sen suosikikseen. Artun peruskonsepti on kiistattoman hyvä, ja jatkuvalla kehityksellä olemme edelleen parantaneet käyttökokemusta. Tuoreimmassa uudistuksessa selkeytimme valikkorakennetta ja nopeutimme sovelluksen toimintaa, Keränen sanoo.

Palkinnot jaettii opetusalan Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) -konferenssissa Hämeenlinnassa 12.4.2018.  Lue lisää kilpailusta.

Suunnittelupöydältä puhelimiin muutamassa kuukaudessa

– Parisen vuotta sitten meillä heräsi ajatus, että voisimme tarjota digitaalisia sisältöjämme myös painettujen koulukirjojen käyttäjille. Asetimme palvelulle ehdoksi, että oppilas voi ottaa sen helposti käyttöön ilman varsinaisen digikirjan ostoa. Asia eteni ideasta toteutukseen todella vauhdikkaasti, tuotepäällikkö Keränen kertoo.

Sanoma Pro aloitti kehitystyön mobiilikumppanin kanssa syksyllä 2016. Ensimmäiset oppilaat katsoivat digisisältöjä kirjoistaan jo tammikuussa 2017.

– Arttu on tiettävästi ainoita lisättyä todellisuutta hyödyntäviä sovelluksia, joilla oppilaat voivat rikastaa omia koulukirjojaan. Moni opettaja onkin kertonut meille valinneensa meidän kirjasarjan juuri Artun vuoksi, Keränen jatkaa.

Runsaan vuoden jälkeen Arttu on ladattu sovelluskaupasta jo 20 000 laitteelle. Se laajeni tänä keväänä myös ammatillisen opetuksen materiaaleihin. Lähihoidon opiskelijoille on tarjolla esimerkiksi runsaasti videoita hoitotyön tilanteista ja kädentaidoista. Aivan uutta näkökulmaa tuovat eri sairauksien kokemusasiantuntijat, jotka kertovat sairaudestaan ja siitä, mitä he toivoisivat hoitotyöntekijöiden ottavan huomioon heidän hoidossaan.

Näin Arttu herättää kirjan sivut henkiin:

Avainsanat: Arttu