3

Koodi

Koodi avaa elämän salaisuudet

Sarjan esittely

Sarja uudistuu 2025!

Koodi on yläkoulun biologian sarja, joka innostaa oppilaita tarkastelemaan luontoa ja elinympäristöämme kokonaisvaltaisesti. Sarja tutustuttaa kestävään elämäntapaan, ja oppilaat oppivat tekemään eettisesti perusteltuja valintoja. 

Sarjaan kuuluu kolme osaa: Koodi Elämä, Koodi Luonto ja Koodi Ihminen

Tekijät

Päivi Happonen, Mervi Holopainen, Heikki Jutila, Rita Keskitalo, Mari Petrelius, Erika Ryyppö Antero Tenhunen ja Marja Tihtarinen-Ulmanen

Koodi -sarjan vahvuudet

  • Huomioi oppilaan oman kokemusmaailman.
  • Sisältää runsaasti erilaisia tehtäviä.
  • Suurin osa sarjan tehtävistä voidaan tehdä pari- tai ryhmätöinä.
  • Kokeellisuutta on mukana joka luvussa.
  • Eriyttämiseen on erilaisia mahdollisuuksia ja sarja tarjoaa konkreettista apua monipuolisen arvioinnin toteuttamiseen.
  • Sanastot-sovelluksen avulla voi harjoitella käsitteitä kätevien kääntökorttien avulla. Sovelluksessa on myös aakkosellinen sanasto, josta löytyy käsitteet selityksineen.

Koodi-sarjan digiharjoitukset ovat uudistuneet

Digiharjoitukset ovat toimiva vaihtoehto tehtäväkirjalle. Suurin osa digiharjoitusten tehtävistä on itsetarkistuvia, mutta jokaisessa luvussa on myös muutama huolella valittu avoin tehtävä. Digiharjoituksista löytyvät myös kaikki oppikirjan tehtävät digitaalisessa muodossa.

Digilisätehtävät on puolestaan digiharjoituksia suppeampi, täysin itsetarkistuvista tehtävistä koostuva vaihtoehto harjoitteluun. Tehdyt suoritukset tallentuvat automaattisesti Ohjaamoon, josta opettaja voi seurata oppilaidensa edistymistä.

Kaikki opettajan digimateriaalit nyt samassa paketissa

Yksinkertaistimme opettajan digimateriaalien hankintaa ja hinnoittelua. Saat kaikki oppimateriaalisarjaan sisältyvät opettajan digimateriaalit käyttöösi yhdellä lisenssillä.

Koodi-sarjan opettajan digimateriaalien lisenssiin sisältyvät:

  • digiopetusmateriaali
  • tulostettavat kokeet
  • äänitiedostot.

​Tilaa opettajan digimateriaali suoraan välittäjältä tai sähköpostitse asiakaspalvelustamme (asiakaspalvelu@sanomapro.fi).

Tutustu käyttäjäetuihin ja hinnastoon »

Painetut materiaalit

Teksti ja mielenkiintoinen kuvitus tuovat biologian lähelle oppilaiden omaa kokemusmaailmaa. Kirjoissa ja tehtäväkirjoissa on paljon monentasoisia tehtäviä, ja jokaiseen kirjan lukuun löytyy kokeellinen työ tai muu tutkimustehtävä. Huomattava osa tehtävistä voidaan tehdä ryhmä- tai parityönä. Eriyttämistä helpottavat eritasoisten tehtävien ja lausemuotoisten otsikoiden lisäksi lukujen lopussa olevat Lyhyesti-tekstit, joihin on koottu lukujen ydinasiat. Jokaisessa luvussa on ylöspäin eriyttävä Lue lisää -osio, johon liittyy myös tehtäviä.

Digitaaliset materiaalit

Koodi-sarjan digitaalisiin materiaaleihin kuuluvat digiopetusmateriaalit, digikirjat, digitehtävät, digilisätehtävät, tulostettavat kokeet sekä Kompassi-digikokeet. Nämä tukevat opettajan työtä sekä auttavat eriyttämisessä ja monipuolisen arvioinnin toteuttamisessa. 

Digiopetusmateriaali 

Kuhunkin sarjan oppikirjaan kuuluu erillinen opettajan digimateriaali. Materiaalissa on opetusvinkkejä, lisätietoa sekä ylös- ja alaspäin eriyttäviä lisätehtäviä oppikirjan jokaiseen lukuun. Lisäksi materiaalissa on Powerpoint-muistiinpanot lukujen keskeisimmistä asioista sekä tehtävien vastaukset. Oppikirjan luvut näkyvät digitaalisena oppikirjanäkymänä, ja jokaiseen lukuun on päivittyviä rikasteita, esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkeleita ja videoita. 

Oppilaan digikirja

Oppilaan digikirjassa on esimerkiksi videoita ja monia muita ominaisuuksia, joita painetussa oppikirjassa ei ole. Digikirjan jokaisen luvun voi kuunnella luettuna. Muistiinpanoja voi tehdä luvuittain ja kappaleittain. Jokaisessa luvussa on tehtäviä, joista oppilas saa heti palautteen. Osa tehtävistä vaatii omaa tekstin tai piirroksen tuottamista. Itsearviointiosioiden avulla oppilas arvioi omia tietojaan ja taitojaan aina opiskelemansa jakson jälkeen. Digikirja sisältää digitehtävien sekä digilisätehtävien tehtävät.  

Digitehtävät ja digilisätehtävät

Digitehtävät-materiaalissa on runsaasti tehtäviä lukujen aiheista. Materiaali sisältää myös digilisätehtävien tehtävät. Jokaisessa luvussa on tehtäviä, joista oppilas saa heti palautteen. Osa tehtävistä vaatii omaa tekstin tai piirroksen tuottamista. Digilisätehtäviä voi käyttää esimerkiksi kertaamiseen tai omatoimiseen harjoitteluun. 

Tulostettavat kokeet

Tulostettavat kokeet sisältävät vaativuudeltaan kolmentasoisia tehtäviä, joista opettaja voi rakentaa haluamansa kokeen. Koetehtäväpankin tehtäviä voi myös muokata. 

Kompassi-digikokeet

Kompassi-digikokeet pitävät sisällään eritasoisia tehtäviä eri aihepiireistä. Opettaja voi valita eri tehtävätyyppejä ja niitä varioimalla tehdä opiskelijoille helposti pieniä testejä tai kokonaisen kurssikokeen. Osa tehtävistä tarkistuu automaattisesti, mikä säästää opettajan aikaa. Aineistossa on myös oppikirjan tehtävät. Ne voi antaa sähköisesti esimerkiksi kotitehtäväksi, ja opettaja pääsee näkemään helposti opiskelijoiden suoritukset. 

Tutustu ja lue lisää