3

Opevinkit

Ystävänpäivän opevinkit alakouluun

Ystävänpäivän lähestyessä on hyvä hetki pohtia luokassa toisen huomioimista ja ystävyyttä. Miksi koulukaverin tervehtiminen on tärkeää? Mistä koostuvat empatiataidot? Ystävyyden teemojen käsittelyn voi yhdistää sarjoistamme poimittuihin ystävänpäivän opevinkkeihin.

Ystävien konsertti

Tulevana ystävänpäivänä Musiikkitalo täyttyy Ystävien lukukirjan tunnelmasta, sillä järjestämme jo toista kertaa Ystävien konsertin.

Konsertissa Kaverit-orkesteri esittää Ystävien lukukirjan suosituimpia lauluja, joiden välissä Vuokko Hovatta kertoo Anneli Kannon kirjoittaman tarinan Papun, Ullan ja Aamoksen kaipuusta Kruu-ystäväänsä kohtaan. Lavalla esiintyy myös valovoimainen Sunan koulun kuoro. Konsertti kestää noin 45 minuuttia.

Ystävänpäivän pöffinssit

Mikä maistuisikaan ystävänpäivänä paremmalta kuin ystävien kesken jaetut pöffinssit? Avatkaa Ystävien aapiset ja kuunnelkaa Arttu-sovelluksen avulla tarina ystävänpäivästä (sivu 162). Tutkikaa yhdessä, miten aapisen herkulliset ystävänpäivän pöffinssit leivotaan. Ohjeen lopussa on muutamia tehtäviä tekstin tutkimiseen. Herkkusuut voivat myös testata ohjetta kotona.

Lisää Ystävien aapisen vinkkejä ystävänpäivään löydät täältä.

Huimat kaveritaidot

Millaisia taitoja ovat kaveritaidot? Entä millä sanoilla hyvää kaveria voi kuvailla? Katsokaa yhdessä äidinkielen ja kirjallisuuden Huima 3 -digiopetusmateriaalin video kaveritaidoista. Keskustelkaa tämän jälkeen yhdessä kaveritaitojen tärkeydestä.

Huima 4:n Huimahyrrässä harjoitellaan tunnetilojen näyttämistä. Keksikää ja esittäkää hyrrän avulla lyhyt kohtaus. Huimahyrrä arpoo jokaiselle parille päähenkilöt ja heidän tunnetilansa, tapahtumapaikan ja tilanteen.

Parhaimmankin ystävän kanssa voi joskus syntyä erimielisyyksiä. Katsokaa Huima 6:n Mikset sä oottanut? -video ja keskustelkaa tunne- ja vuorovaikutustaidoista kysymysten avulla.

Kivoja kavereita voi löytyä myös kirjojen avulla, kuten tässä Huimaa elämää -laulussa lauletaan:

Hyvä mieli hyrräämään

Ottakaa ystävänpäivää edeltävän viikon teemaksi ystävälliset teot. Ympäristöopin Kätkö 1 Opettajan materiaalista löytyy tähän tarkoitukseen sopiva Hyvän mielen teot -moniste. Miettikää yhdessä kouluun sopivia hyviä tekoja. Kirjoittakaa ne paperilapuille ja kiinnittäkää luokan seinälle. Oppilaat valitsevat viikon ajan joka päivä yhden teon toteutettavaksi.

Kätkö 3 -digiopetusmateriaalista löytyy teemaan sopiva Hyvinvointihyrrä, jossa on mukana toiminnallisia tehtäviä myös tunnetaitoihin ja kaverin huomioimiseen. Luokan ilmapiiriä virkistävän hyvinvointihyrrän tehtävät sopivat myös taukoliikunnaksi.

Mahtava minä -ystäväkirja

Juuri julkaistun Ystävien eskari -oppimateriaalin Opettajan oppaasta löytyy Mahtava minä -moniste. Jos kirjaimet etsivät vielä paikkaansa, vastaukset voi kirjoittaa opettajan tai vanhemman avustuksella. Kerätkää täytetyt monisteet yhteen ja tehkää niistä koko ryhmän yhteinen ystäväkirja. Kirjasta voi kopioida jokaiselle lapselle oman ihanan muiston eskarikavereista.

Book of Friends

Isommat oppilaat voivat suunnitella oman ystäväkirjan sivun englanniksi. Oppilaat voivat ottaa mallia Come with me! 3 -tekstikirjan sivulta 34. Sivun voi tehdä paperille tai digitaalisesti. Valmiit sivut voi monistaa luokan yhteiseksi ystäväkirjaksi.

Glad vändag!

Ruotsin tunnilla oppilaat voivat keksiä tai etsiä valmiin ystävänpäivärunon ruotsiksi. Runon voi kirjoittaa tähän Allihopa! -sarjan kehykseen. Tekstin voi liimata kartongille ja askarrella siitä ystävänpäiväkortin.

Katapult 1 -oppimateriaalin ystävänpäivävinkki on sydämellinen. Jokaiselle oppilaalle monistetaan oma sydän ja sanalista erilaisista vahvuuksista vahvuuksia ruotsiksi ja suomeksi. Oppilaat kiertävät luokassa sanalistojen kanssa ja kirjoittavat toistensa sydämiin ruotsiksi positiivisia asioita.

Pelihetki kaverin kanssa

Luokkakaverin kanssa on hauska pelata leikkimielisesti. Matematiikan Millin vinkeistä löytyy näppärän ristinolla-pelin askarteluohje. Pelinappulat pysyvät tallella kätevässä pussukassa. Kumpi pelaajista saa ensimmäisenä kolme omaa merkkiä samalle pysty-, vaaka- tai vinoriville? Nopeatempoisessa pelissä voi vaihtaa pelikaveria useamman kerran.

Askarteluja salaiselle ystävälle

Arpokaa jokaiselle oppilaalle luokasta salainen ystävä, jolle oppilas valmistaa ystävänpäiväyllätyksen. Pieni tervehdys voi olla esimerkiksi veikeä ystävänpäiväkortti, sydämenmuotoinen koristeviiri tai punottu ystävännauha.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Askarteluvinkit

Vauhdikas askarteluvinkki

Digitaalisuus opiskelussa

10 syytä ottaa Arttu-sovellus hyötykäyttöön

Inspiraatiota opetukseen

Millaista on opettaa Sanoma Pron alkuopetuksen oppimateriaalien avulla?