3

Kätkö

Kätkö kuljettaa löytöretkelle

Kätkössä piilee innostus oppimiseen!

Kätkö on alakoulun ympäristöopin sarja, jonka houkutteleva ja selkeä ulkoasu ja elämyksellinen sisältö innostavat oppimaan. Kätkö on täynnä helposti toteutettavaa tutkimuksellisuutta ja toiminnallisuutta.

Monipuoliset materiaalit
Sarja tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja tutkia ja toimia. Mukana on esimerkiksi tutkimusdemovideoita, lautapelejä, kokeellisia töitä ja retkiohjeita. Liikunnalliset videot ja ohjatut rentoutukset tarjoavat sopivia taukoja oppimisen lomaan ja tukevat mielen ja kehon hyvinvointia.


Tutkimusten toteutus helppoa
Sarjan pienet tutkimukset ja toiminnalliset tehtävät ovat helposti toteutettavissa tunnilla tai kotona.


Kuvitus lasten kokemusmaailmasta
Pirteä ja jännittävä kuvitus ammentaa lasten omasta kokemusmaailmasta.


Eriyttäminen on tehty helpoksi
Värikäs ja monipuolisesti haastetta tarjoava tehtäväkirja sisältää myös tavoitteiden asettamista ja itsearviointia. Erityisesti S2-oppilaat ja selkokielisyys on huomioitu materiaaleissa.


“Sarjassa lähestytään hienosti ja monipuolisesti
ympäristöopin aiheita ja käsitteitä. Digimateriaali
toimii hyvin ja opiskelu onnistuu monipuolisesti.”

Käyttäjäpalaute

Innostava ja elämyksellinen Kätkö kuljettaa löytöretkelle!

Sarjan tekijät

Hannele Cantell, Janna Hautamäki, Sara Horstia-Niemi, Heikki Jutila, Arja Kaasinen, Merike Kesler ja Marja-Riitta Sulonen

Tutustu tekijöihin »


Klikkaa kuvaa ja tutustu Kätkön kuvitukseen.

Oppilaalle

Painettu oppikirja

Painettu tehtäväkirja

Digikirjat luokka-asteille 3–6 sisältävät oppi- ja tehtäväkirjojen tekstit, kuvat ja tehtävät digitaalisessa muodossa. Digikirjan tekstit on luettu ääneen, joten oppilaan on helppo kuunnella ja seurata tekstiä. Mielenkiintoiset videot ja äänitiedostot rikastavat materiaalia. Oppilaiden tekemien tehtävien suoritukset tallentuvat Ohjaamoon. Sen kautta opettajan on helppo seurata oppilaidensa edistymistä tehtävien teossa, antaa palautetta ja määrittää kotitehtäviä koko opetusryhmälle tai yksittäisille oppilaille.

Bingel-tehtävät houkuttelevat oppilaita pelimäisyydellään. Bingel-tehtävät noudattavat kunkin oppikirjan sisällysluetteloa, ja niitä voi käyttää koko ryhmän kesken oppitunnilla tai osana omatoimista harjoittelua. Bingel-tehtävien vaikeustaso mukautuu automaattisesti oppilaan vastausten perusteella.

Arttu-sovellus avaa video- ja äänisisällöt avautuvat kätevästi oppilaan omassa mobiililaitteessa. Ne herättävät painetun oppimateriaalin henkiin.

Opettajalle

Painettu opettajan materiaali on perustyökalu oppitunteja ja niiden suunnittelua varten. Se sisältää muun muassa vinkkejä toiminnallisuuden ja monipuolisen arvioinnin toteuttamiseen, kuvakysymyksiä ja pohdintatehtäviä, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut.

Digiopetusmateriaali sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä, esimerkiksi interaktiivisia diagrammipohjia. Aineistoa voi käyttää myös mobiililaitteilla.

Muokattavat kokeet 3.–6. luokille, joiden avulla opettaja voi koota kokeen valmiista tehtävistä tai laatia omia tehtäviä. Tehtäviä on kolmessa eri vaikeustasossa, joten eriyttävien kokeiden laatiminen on helppoa. Kaikkiin koetehtäviin on laadittu mallivastaukset.

Ymmärrys maailmasta rakentuu ajankohtaisesti Kätkön avulla

Maantieto ei ole vain tietoa maailmasta. Dosentti, oppimateriaalien tekijä ja opettajankouluttaja Hannele Cantell kertoo, miten ympäristöopin Kätkö-sarja antaa oppilaille työkaluja maailman tapahtumien seuraamiseen ja ymmärtämiseen.

Lue artikkeli »


Ympäristöoppi ruokkii oppilaiden uteliaisuutta – Toiminnallisuus helpottaa eriyttämistä

Moderni Kätkö-sarja sisältää runsaasti materiaalia eritasoisille oppijoille. Tehtäviä voi toteuttaa luokkahuoneen lisäksi myös ulkona.

Lue artikkeli »

Tutustu ja kokeile

Kätkö-sarjan tuotteet ja ilmestymisaikataulu vuosiluokittain

Katso kaikki Kätkön tuotteet Sanoma Pron verkkokaupassa »

Hinnasto ja edut »

.

1. luokka

Oppilaalle

Opettajalle

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 1 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 1 Opettajan materiaali)

.

2. luokka

Oppilaalle

Opettajalle

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 2 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 2 Opettajan materiaali)


.

3. luokka

Oppilaalle

Opettajalle:

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 3 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 3 Opettajan materiaali)
 • Muokattavat kokeet (Kätkö 3 Muokattavat kokeet)


.

4. luokka

Oppilaalle

Opettajalle

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 4 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 4 Opettajan materiaali)
 • Muokattavat kokeet (Kätkö 4 Muokattavat kokeet)

.

5. luokka 

Oppilaalle

 • painettu kirja (Kätkö 5)
 • painettu tehtäväkirja (Kätkö 5 Tehtäväkirja)
 • digikirja, joka  sisältää oppi- ja tehtäväkirjojen tekstit, kuvat ja tehtävät digitaalisessa muodossa. (Kätkö 5 Digikirja)
 • Bingel-tehtävät (Kätkö 5 Bingel-tehtävät)
 • Arttu-sovellus, jonka avulla oppilas voi avata esim. kirjan videot (kirjan käyttäjälle ilmainen, ei tarvitse ostaa erikseen)

Opettajalle

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 5 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 5 Opettajan materiaali)
 • Muokattavat kokeet (Kätkö 5 Muokattavat kokeet)

.

6. luokka 

Oppilaalle

Opettajalle

 • Digiopetusmateriaali, joka sisältää runsaan materiaalipankin oppitunneille ja niiden suunnitteluun. Sieltä löydät muun muassa vinkkejä opetukseen, tunnilla yhdessä tehtäviä digitehtäviä, oppi- ja tehtäväkirjojen tehtävien ratkaisut, videoita, tukimateriaalia S2-oppilaille, monisteita ja monipuolisia havaintovälineitä. (Kätkö 6 Digiopetusmateriaali)
 • Opettajan materiaali, joka sisältää muun muassa vinkkejä opetukseen, monisteita sekä oppi- ja tehtäväkirjan tehtävien ratkaisut. (Kätkö 6 Opettajan materiaali)
 • Muokattavat kokeet (Kätkö 6 Muokattavat kokeet)Vinkit Kätkö-sarjan käyttöön

Katso Kätkön käyttäjäkoulutus

Kätkö-sarjan käyttäjäkouluksesta sarjan tekijät antavat vinkkejä sarjan käyttöön opetuksessa.

Katso tallenne tästä »