3

Digilisenssien jakaminen toisen asteen opiskelijoille

Tämä ohje on tarkoitettu toisen asteen oppilaitoksille. Ohje koskee koulun ostamia oppilaskohtaisia lisenssejä, joissa on joustava alkamisaika.

Ohjeita digimateriaalien käyttöönottoon muilla kouluasteilla

Tässä ohjeessa:

Tietoa toisen asteen digilisensseistä

Toisen asteen digitaalisissa oppimateriaaleissa käytetään oppilaskohtaisia lisenssejä, joissa on joustava alkamisaika. Lisenssien sisältö ja kesto vaihtelee, mutta toimintaperiaate on sama:

  • Koulu hankkii tarvittavan määrän lisenssejä, ja jakaa ne sitten haluamilleen opiskelijoille. Jokainen opiskelija tarvitsee oman, henkilökohtaisen lisenssin.
  • Saatuaan lisenssin opiskelija näkee kaikki lisenssiin sisältyvät materiaalit Kampus-palvelussa lisenssin voimassaolon ajan.
  • Lisenssin voimassaoloaika alkaa siitä, kun lisenssi jaetaan opiskelijalle (tai viimeistään sitten, kun opiskelijan olemassaoleva lisenssi on päättynyt). Esim. 12.10.2024 jaettu 12 kuukauden mittainen lisenssi on voimassa 11.10.2025 asti.
  • Opiskelijalle annettu lisenssi säilyy hänellä koulusta riippumatta. Opiskelija voi siis opiskella useammassa eri koulussa samanaikaisesti tai vaihtaa kokonaan koulua, ja kerran annettu lisenssi pysyy hänen käytössään koko voimassaoloajan.
  • Jos opiskelija ei ole oikeutettu koulun tarjoamiin oppimateriaaleihin, hän voi itse hankkia vastaavan lisenssin Sanoma Pron verkkokaupasta.

Katso myös:

Miten tarkistan, mitä lisenssejä koululle on hankittu?

Ohje kouluille: lisenssien hallinta

Tästä selviää, miten koulun henkilökunta pääsee jakamaan lisenssejä opiskelijoille.

Tarvittavat käyttäjätunnukset

Henkilökunta: Jotta opettaja, koulusihteeri tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva voisi antaa opiskelijoille lisenssejä, hänellä tulee olla Sanoma Pro -tili, joka on liitetty tähän kouluun. Kyseessä on sama tunnus, jolla opettajat kirjautuvat Kampus-oppimisympäristöön.

Opiskelijat: Jotta opiskelijalle voisi antaa lisenssin, hänellä tulee olla Sanoma Pro -tili, joka on liitetty tähän kouluun.

Ohjeet henkilökunnan rekisteröitymiseen

Ohjeet opiskelijan rekisteröitymiseen

Ohjeet kouluun liittymiseen

Lisenssien jakaminen Kampus-ryhmälle

Digitaalisia oppimateriaaleja kannattaa käyttää Kampus-palveluun perustettavan ryhmän kautta. Tällöin myös lisenssien jakaminen onnistuu kätevimmin koko oppilasryhmälle kerralla. Jokainen oppilas saa silti oman, henkilökohtaisen lisenssin – käyttöoikeus materiaaliin ei siis ole sidoksissa Kampus-ryhmän jäsenyyteen, vaikka lisenssit olisikin alun perin jaettu ryhmän kautta.

Kuka tahansa koulun henkilökuntaan kuuluva voi jakaa lisenssejä sellaiselle Kampus-ryhmälle, jonka perustaja tai jäsen hän itse on.

Ohje Kampus-ryhmän luomiseen

Kun haluat antaa lisenssejä tietyn Kampus-ryhmän oppilaille:

1) Mene Kampuksen etusivulle ja klikkaa haluamasi Kampus-ryhmän kohdalla Jäsenet.

2) Sivulle avautuu lista ryhmän jäsenistä. Pääset hallinnoimaan ryhmän lisenssejä klikkaamalla Lisenssit ja tunnukset.

3) Avautuvalla sivulla näet ryhmän sisältöihin sopivat lisenssit, joita koulu on ostanut. Jos ryhmään on lisätty sisältöjä useammasta eri oppiaineesta, lisenssit on ryhmitelty aineittain. Pääset jakamaan lisenssejä klikkaamalla haluamasi oppiaineen kohdalla Hallitse lisenssejä.

4) Avautuvalla sivulla näet, keillä ryhmän opiskelijoista on jo jokin tämän oppiaineen lisenssi, ja milloin se on voimassa. Voit klikata sinisiä lisenssipalkkeja nähdäksesi tarkat päivämäärät ja peruutustiedot. Tarvittaessa voit vierittää näkymää myös sivusuunnassa.

5) Sivun alalaidassa näet, mitä tämän ryhmän sisältöön ja tähän oppiaineeseen liittyviä lisenssejä koulu on ostanut, ja paljonko niitä on jäljellä. Nämä ovat samalla ne lisenssit, joita sinun on mahdollista jakaa tässä näkymässä.

6) Valitse opiskelijalistasta ne opiskelijat, joille haluat antaa lisenssin. Valitse sitten tarvittaessa pudotusvalikosta lisenssi, jonka haluat jakaa. Klikkaa lopuksi Jaa lisenssit.

Mitä tarkoittaa “Estä päällekkäiset lisenssit”?

Tämä asetus määrittää, miten oppilaan olemassaolevat lisenssit otetaan huomioon uutta lisenssiä annettaessa.

Asetuksesta riippumatta nämä säännöt pätevät aina:

  • Jos oppilaalla on ennestään täsmälleen sama lisenssi, jota olet antamassa, uusi lisenssi alkaa vasta olemassaolevan lisenssin päätyttyä.
  • Jos oppilaalla ei ole ennestään mitään lisenssejä, uusi lisenssi alkaa heti.

Kun “Estä päällekkäiset lisenssit” on valittuna (oletus):

  • Jos oppilaalla on ennestään mikä tahansa muu taulukossa näkyvä lisenssi kuin se, jota olet parhaillaan antamassa, uusi lisenssi alkaa vasta olemassaolevan lisenssin päätyttyä.

Valitse tämä asetus, kun taulukossa näkyy vain samansisältöisiä, mutta eri mittaisia lisenssejä (esim. Moodi 12 kk ja Moodi 3 kk). Et todennäköisesti halua, että nämä lisenssit olisivat samalla oppilaalla voimassa yhtä aikaa.

Kun “Estä päällekkäiset lisenssit” ei ole valittuna:

  • Jos oppilaalla on ennestään mikä tahansa muu taulukossa näkyvä lisenssi kuin se, jota olet parhaillaan antamassa, olemassaolevaa lisenssiä ei oteta huomioon, vaan uusi lisenssi alkaa heti.

Valitse tämä asetus, jos taulukossa näkyy eri sisältöisiä lisenssejä (esim. Lääkehoito Digikirja ja Lääkehoito Digiharjoitukset). Jos erilaisia lisenssejä on enemmän kuin kaksi, voit halutessasi sallia päällekkäisyyden vain tiettyjen lisenssien kanssa.

7) Kun lisenssit on jaettu, näkymä päivittyy ajan tasalle. Jos lisenssien jakaminen ei mennytkään ihan niin kuin piti, voit vielä perua antamasi lisenssin: klikkaa haluamasi opiskelijan kohdalla ensin sinistä lisenssipalkkia, ja sitten peruutuslinkkiä.

Lisenssien jakaminen yksittäisille opiskelijoille

Joissain tilanteissa Kampus-ryhmän perustaminen ei ole mielekästä. Siksi lisenssejä voi jakaa myös yksittäisille opiskelijoille Lisenssit-näkymän kautta. Tätä kautta kaikki koulun opettajat ja muu henkilökunta voivat antaa koulun ostamia lisenssejä kaikille koulun opiskelijoille.

Tärkeää!

Kun jaat lisenssejä Lisenssit-näkymän kautta, tarkastelussa on aina vain yksi lisenssituote kerrallaan. Opiskelijan muita lisenssejä ei huomioida, vaikka ne olisivat saman sisältöisiä.

Siksi suosittelemme lisenssien jakamista ensisijaisesti Kampus-ryhmänäkymän kautta (ohje edellä). Muuten saatat esimerkiksi päätyä vahingossa jakamaan uuden 3 kuukauden lisenssin opiskelijalle, jolla on jo ennestään voimassa vastaava 12 kuukauden lisenssi.

Kun haluat jakaa oppilaille lisenssejä:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Valitse välilehti Lisenssit > Oppilaskohtaiset lisenssit

4) Klikkaa listasta sitä lisenssiä, jota haluat jakaa.

5) Etsi seuraavan sivun pudotusvalikosta opiskelijat, joille haluat antaa tämän lisenssin. Voi valita useamman oppilaan kerrallaan ja hakea oppilaita etu- tai sukunimellä. Klikkaa lopuksi Jaa lisenssit.

Opiskelija puuttuu?

Jos opiskelijaa ei löydy pudotusvalikosta, syy on todennäköisesti joku seuraavista:

  • Opiskelijalla ei ole vielä Sanoma Pro -tiliä
  • Opiskelija ei ole liittänyt tunnustaan tähän kouluun

Ohjeet opiskelijan rekisteröitymiseen

Ohjeet kouluun liittymiseen

7) Kun lisenssit on jaettu, lisenssisivun opiskelijalista päivittyy ajan tasalle. Jos lisenssien jakaminen ei mennytkään ihan niin kuin piti, voit vielä perua antamasi lisenssin: klikkaa ensin sen lisenssin palkkia, jonka haluat perua, ja sitten peruutuslinkkiä.

Lisenssin peruminen

Tarvittaessa voit perua lisenssin 30 päivän kuluessa lisenssin alkamispäivästä. Peruttu lisenssi palautuu koululle, ja sen voi jakaa toiselle opiskelijalle.

Lisenssin peruminen onnistuu:

  • Kampus-ryhmän lisenssihallintanäkymässä – klikkaa lisenssipalkkia nähdäksesi peruutustiedot (kuvattu aiemmin tällä sivulla)
  • Lisenssit-näkymässä – klikkaa lisenssipalkkia nähdäksesi peruutustiedot (kuvattu aiemmin tällä sivulla)
  • Opiskelijan lisenssinäkymässä – ks. Oppilaalle annettujen lisenssien tarkastelu

Kaikissa näissä näkymissä Peru lisenssi -linkki on näkyvissä aina, kun lisenssin peruminen on mahdollista.

Lue myös: Matikkatakuu

Usein kysyttyä

Mitä jos oppilas opiskelee useammassa koulussa?

Oppilaalle annettu lisenssi pysyy hänellä koulusta riippumatta. Vaikka oppilas suorittaisi opintoja useammassa eri koulussa, hänen tarvitsee saada lisenssi vain kerran.

Lisenssin voi antaa oppilaalle mikä tahansa niistä kouluista, joihin oppilas on liittänyt Sanoma Pro -tilinsä. Huomaa kuitenkin, että lisenssi otetaan sen koulun varastosta, joka lisenssin antaa – se koulu joka antaa lisenssin, maksaa lisenssin.

Esimerkki 1: Koulujen yhteiset opetusryhmät

Oona Opiskelija opiskelee Kotilukiossa. Kaupungin lukiot tekevät kuitenkin yhteistyötä kieltenopetuksen osalta, ja Oonan saksankurssit järjestetäänkin Naapurilukiossa.

Jos Oonan saksanlisenssin hankinnasta vastaa Kotilukio:

  • Kotilukio ostaa Oonalle saksanlisenssin
  • Kuka tahansa opettaja, jolla on Kotikouluun liitetty Sanoma Pro -tunnus, voi antaa lisenssin Oonalle
  • Kun Oona sitten aloittaa saksan opinnot Naapurilukiossa, hänellä on lisenssi valmiina
  • Oonan pitää vielä liittää tilinsä Naapurilukioon, jotta hän pystyy liittymään Naapurilukion saksanopettajan luomaan Kampus-ryhmään.

Jos Oonan saksanlisenssin hankinnasta vastaa opetuksen järjestävä Naapurilukio:

  • Naapurilukio ostaa Oonalle saksanlisenssin
  • Saksan opintojen alkaessa Oona liittää Sanoma Pro -tilinsä Naapurilukioon
  • Kuka tahansa opettaja, jolla on Naapurilukioon liitetty Sanoma Pro -tunnus, voi antaa lisenssin Oonalle.

Molemmissa vaihtoehdoissa lisenssi pysyy Oonalla koko sen voimassaolon ajan. Jos Oona myöhemmin opiskeleekin saksaa myös Kotilukiossa (tai missä tahansa muussa lukiossa), hän ei tarvitse uutta lisenssiä, jos vanha on edelleen voimassa.

Esimerkki 2: Koulun vaihto

Otto Opiskelija on aloittanut opintonsa Vanhassa lukiossa. Kesken vuoden hän muuttaa toiselle paikkakunnalle, ja siirtyy Uuteen lukioon.

Otto saa pitää kaikki Vanhasta lukiosta saamansa lisenssit, jotka ovat edelleen voimassa. Jos Uudessa lukiossa käytetään samoja sarjoja, Uuden lukion ei tarvitse antaa Otolle niihin lisenssejä.

Mitä tapahtuu käyttämättä jääneille lisensseille? (Lisenssien 2 vuoden käyttöaika)

Lisenssien käyttöaika on 2 vuotta ostopäivästä. Koululla on siis 2 vuotta aikaa jakaa hankkimansa lisenssit opiskelijoille, minkä jälkeen ne vanhenevat. Opiskelijalle jaetun lisenssin voimassaoloaika voi jatkua vielä käyttöajan päätyttyä, kunhan voimassaolo on alkanut 2 vuoden sisällä alkuperäisestä ostosta.

Mitä jos lukiolainen vaihtaa lyhyestä matematiikasta pitkään, tai toisin päin? (Matikkatakuu)

Tarjoamme lukion lisensseihin matikkatakuun: jos opiskelija päättää vaihtaa pitkästä lyhyeen tai lyhyestä pitkään matematiikkaan kesken vuoden, koulun ei tarvitse ostaa toista lisenssiä samalle opiskelijalle. Annamme vaihtajille uuden oppimäärän mukaisen lisenssin veloituksetta.

Koostakaa koululla lista kaikista vaihtajista (opiskelijan nimi + mistä mihin vaihtaa), ja ottakaa sitten yhteyttä Sanoma Pron asiakaspalveluun.

Asiakaspalvelun yhteystiedot