3

Oppilaskohtaisten digilisenssien antaminen opiskelijoille

Tämä ohje koskee koulun hankkimia oppilaskohtaisia lisenssejä, joita käytetään toisella asteella sekä uudemmissa yläkoulun sarjoissa.
Ohje lisenssien käyttöön alakoulussa ja vanhemmissa yläkoulun sarjoissa

Tässä ohjeessa:

Tietoa toisen asteen digilisensseistämme

 

 • Jokaista oppimateriaalisarjaa kohden on tarjolla yksi digilisenssi, joka kattaa sarjan kaikkien moduulien materiaalit. Lisenssi on oppilaskohtainen, ja se on voimassa aina yhden lukuvuoden kerrallaan.
 • Koulu hankkii tarvittavan määrän lisenssejä, ja antaa ne sitten lukuvuoden tai opintojakson aluksi haluamilleen oppilaille. Saatuaan lisenssin oppilas näkee kaikki sarjan materiaalit Kampus-oppimisalustalla koko lukuvuoden ajan.
 • Oppilaalle annettu lisenssi säilyy hänellä koulusta riippumatta. Oppilas voi siis opiskella useammassa eri koulussa samanaikaisesti tai vaihtaa kokonaan koulua, ja kerran annettu lisenssi pysyy koko ajan hänen käytössään.
 • Opettajan aineistot sisältyvät digilisenssin hintaan​. Kun koulu on hankkinut oppilailleen tietyn sarjan lisenssejä, kaikilla koulun opettajilla on automaattisesti pääsy kaikkiin tämän sarjan materiaaleihin Kampuksessa.
 • Jos opiskelija ei ole oikeutettu koulun tarjoamiin oppimateriaaleihin, hän voi itse hankkia vastaavan lisenssin Sanoma Pron verkkokaupasta.

Ohje kouluille: lisenssien hallinta

Tästä selviää, miten koulun henkilökunta pääsee tarkastelemaan koulun hankkimia lisenssejä ja antamaan niitä opiskelijoille.

Tarvittavat käyttäjätunnukset

Henkilökunta: Jotta opettaja, koulusihteeri tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva voisi antaa oppilaille lisenssejä, hänellä tulee olla Sanoma Pro -käyttäjätunnus, joka on liitetty tähän kouluun. Kyseessä on sama tunnus, jolla opettajat kirjautuvat Kampus-oppimisympäristöön.

Oppilaat: Jotta oppilaalle voisi antaa lisenssin, hänellä tulee olla Sanoma Pro -käyttäjätunnus, joka on liitetty tähän kouluun. Toisen asteen opiskelijat luovat tunnuksensa itse.

Ohjeet henkilökunnan rekisteröitymiseen

Ohjeet opiskelijan rekisteröitymiseen

Ohjeet kouluun liittymiseen

Muista vahvistaa sähköposti!

Käyttäjätunnuksen luonnin yhteydessä lähetetään vahvistuslinkki annettuun sähköpostiosoitteeseen. On tärkeää, että käyttäjä käy klikkaamassa tätä linkkiä mahdollisimman pian rekisteröitymisen jälkeen, sillä ilman vahvistusta lisenssejä ei voi antaa eikä saada. Vahvistuslinkki on voimassa 7 päivää.

Koulun ostamien lisenssien tarkastelu

Opettajat ja muu koulun henkilökunta näkevät koululle ostetut lisenssit Sanoma Pron palvelussa.

Kun haluat nähdä mitä lisenssejä koulu on ostanut:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Valitse välilehti Lisenssit > Oppilaskohtaiset lisenssit

Tällä sivulla näet, minkä sarjojen lisenssejä koululle on hankittu ja kuinka paljon. Klikkaamalla lisenssin nimeä pääset antamaan lisenssejä oppilaille ja näet, keille lisenssi on jo annettu.

Mitä jos ostettua lisenssiä ei löydy?

 • Lisenssit eivät välttämättä näy heti oston jälkeen. Kevätkaudella tehdyt hankinnat tulevat näkyviin viimeistään heinäkuun alussa.
 • Jos koulullasi on useampi toimipiste, kannattaa tarkistaa ovatko hankitut lisenssit päätyneet väärään toimipisteeseen. Sanoma Pron asiakaspalvelu auttaa mielellään asian selvittelyssä.

Lisenssien antaminen oppilaille

Kaikki opettajat ja muu koulun henkilökunta voivat antaa koulun ostamia lisenssejä oppilaille Sanoma Pron palvelussa.

Kun haluat antaa oppilaille lisenssejä:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Valitse välilehti Lisenssit > Oppilaskohtaiset lisenssit

4) Klikkaa listasta sen sarjan lisenssiä, jonka haluat antaa oppilaille

5) Etsi haluamasi oppilaat seuraavan sivun pudotusvalikosta. Voi valita useamman oppilaan kerrallaan ja hakea oppilaita etu- tai sukunimellä. Klikkaa lopuksi Anna lisenssi.

Oppilas puuttuu?

Jos oppilasta ei löydy pudotusvalikosta, syy on todennäköisesti joku seuraavista:

 • Oppilaalle on jo annettu lisenssi
 • Oppilaalla ei ole vielä Sanoma Pro -käyttäjätunnusta
 • Oppilas ei ole liittänyt tunnustaan tähän kouluun
 • Oppilas ei ole vahvistanut sähköpostiosoitettaan
 • Oppilas on jo saanut saman lisenssin toiselta koululta

6) Tarkista vielä vahvistusikkunassa, että olet valinnut oikeat oppilaat. Huolehdithan itse, että annat lisenssejä vain sellaisille oppilaille, joille koulun on tarkoitus tarjota oppimateriaalit. Vahvista lopuksi lisenssien antaminen.

Lisenssien antaminen Kampus-ryhmälle

Kun haluat antaa lisenssejä tietyn Kampus-ryhmän oppilaille:

1) Mene Kampuksen etusivulle ja klikkaa Jäsenet Kampus-ryhmän kohdalla

2) Sivulle avautuu lista ryhmän jäsenistä, ja listan alalaidasta pääset hallinnoimaan ryhmän lisenssejä klikkaamalla Lisenssit ja tunnukset.

3) Avautuvalla sivulla näet ryhmässä tarvittavat lisenssit ja ryhmän jäsenet. Lisenssejä voi jakaa oppilaille klikkaamalla oikean aineiston kohdalla Hallitse oppilaiden lisenssejä.

4) Avautuvalla sivulla näet, kenelle oppilaista on jo jaettu koululta lisenssi. Valitse listasta oppilaat, joille haluat antaa lisenssin. Sen jälkeen klikkaa oikeassa reunassa Anna lisenssi valituille.

5) Tarkista vielä vahvistusikkunassa, että olet valinnut oikeat oppilaat. Huolehdithan itse, että annat lisenssejä vain sellaisille oppilaille, joille koulun on tarkoitus tarjota oppimateriaalit. Vahvista lopuksi lisenssien antaminen klikkaamalla Vahvista.

 

Lisenssin peruminen

Jos opiskelija ei osallistukaan kurssille, voit perua lisenssin eli palauttaa sen koululle 30 päivän kuluessa lisenssin antamisesta.

Kun haluat perua oppilaalle annetun lisenssin:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Valitse välilehti Lisenssit > Oppilaskohtaiset lisenssit

4) Klikkaa listasta sen sarjan lisenssiä, jonka haluat perua oppilaalta

5) Seuraavalla sivulla on listattu ne oppilaat, joille on jo annettu tämä lisenssi. Klikkaa Peru lisenssi sen oppilaan kohdalla, jolta haluat ottaa lisenssin pois

6) Vahvista peruutus

Lisenssi palautuu koulun kiintiöön, ja sen voi antaa normaalisti toiselle oppilaalle.

Lue myös: Matikkatakuu

Usein kysyttyä

Mitä jos oppilas opiskelee useammassa koulussa?

Oppilaalle annettu lisenssi pysyy hänellä koulusta riippumatta. Vaikka oppilas suorittaisi opintoja useammassa eri koulussa, hänen tarvitsee saada lisenssi vain kerran lukuvuoden aikana.

Lisenssin voi antaa oppilaalle mikä tahansa niistä kouluista, joihin oppilas on liittänyt Sanoma Pro -tilinsä. Huomaa kuitenkin, että lisenssi otetaan sen koulun kiintiöstä, joka lisenssin antaa – se koulu joka antaa lisenssin, maksaa lisenssin.

Esimerkki 1: Koulujen yhteiset opetusryhmät

Oona Opiskelija opiskelee Kotilukiossa. Kaupungin lukiot tekevät kuitenkin yhteistyötä kieltenopetuksen osalta, ja Oonan saksankurssit järjestetäänkin Naapurilukiossa.

Jos Oonan saksanlisenssin hankinnasta vastaa Kotilukio:

 • Kotilukio ostaa Oonalle saksanlisenssin
 • Kuka tahansa opettaja, jolla on Kotikouluun liitetty Sanoma Pro -tunnus, voi antaa lisenssin Oonalle
 • Kun Oona sitten aloittaa saksan opinnot Naapurilukiossa, hänellä on lisenssi valmiina
 • Oonan pitää vielä liittää tilinsä Naapurilukioon, jotta hän pystyy liittymään Naapurilukion saksanopettajan luomaan Kampus-ryhmään.

Jos Oonan saksanlisenssin hankinnasta vastaa opetuksen järjestävä Naapurilukio:

 • Naapurilukio ostaa Oonalle saksanlisenssin
 • Saksan opintojen alkaessa Oona liittää Sanoma Pro -tilinsä Naapurilukioon
 • Kuka tahansa opettaja, jolla on Naapurilukioon liitetty Sanoma Pro -tunnus, voi antaa lisenssin Oonalle.

Molemmissa vaihtoehdoissa lisenssi pysyy Oonalla koko lukuvuoden ajan. Jos Oona myöhemmin samana lukuvuonna opiskeleekin saksaa myös Kotilukiossa (tai missä tahansa muussa lukiossa), hän ei tarvitse uutta lisenssiä.

Esimerkki 2: Koulun vaihto

Otto Opiskelija on aloittanut opintonsa Vanhassa lukiossa. Kesken 1. vuoden hän muuttaa toiselle paikkakunnalle, ja siirtyy Uuteen lukioon.

Otto saa pitää kaikki Vanhasta lukiosta saamansa lisenssit. Jos Uudessa lukiossa käytetään samoja sarjoja, Uuden lukion ei tarvitse antaa Otolle niihin lisenssejä.

Mitä tapahtuu käyttämättä jääneille lisensseille?

Jos koululla on lisenssien voimassaoloajan päätyttyä jäljellä käyttämättömiä lisenssejä, ne siirtyvät automaattisesti seuraavalle vuodelle.

Mitä jos lukiolainen vaihtaa lyhyestä matematiikasta pitkään, tai toisin päin? (Matikkatakuu)

Tarjoamme lukion lisensseihin matikkatakuun: jos opiskelija päättää vaihtaa pitkästä lyhyeen tai lyhyestä pitkään matematiikkaan kesken vuoden, koulun ei tarvitse ostaa toista lisenssiä samalle opiskelijalle. Annamme vaihtajille uuden oppimäärän mukaisen lisenssin veloituksetta.

Koostakaa koululla lista kaikista vaihtajista (opiskelijan nimi + mistä mihin vaihtaa), ja ottakaa sitten yhteyttä Sanoma Pron asiakaspalveluun.

Lisenssi katkeaa kesällä – miten varmistan esim. syksyn kirjoittajalle pääsyn oppimateriaaliin?

Vuosilisenssimme tulevat voimaan 1.8. ja päättyvät 31.7. seuraavana vuonna.

Jos opiskelijan pääsy oppimateriaaliin ei saa katketa kesällä (esim. syksyn kirjoittajat ja kurssin uusijat), seuraavan vuoden lisenssi on mahdollista antaa opiskelijalle etukäteen, vaikka jo ennen kesälomaa. Uuden lisenssin voimassaolo alkaa automaattisesti heti 1.8.

Lisenssien antaminen toimii tässäkin tilanteessa tavalliseen tapaan, ks. Lisenssien antaminen oppilaille.