3

Digilisenssien jakaminen yläkoulun oppilaille

Tämä ohje on tarkoitettu yläkouluille. Ohje koskee yläkoulun uudempien sarjojen oppilaskohtaisia lisenssejä, joissa on kiinteä voimassaoloaika.

Ohjeita digimateriaalien käyttöönottoon vanhemmissa sarjoissa ja muilla kouluasteilla

Yläkoulun uudempien oppimateriaalisarjojen (esim. Katapult, Level Up, Loisto) digiaineistoissa käytetään oppilaskohtaisia lisenssejä, jotka ovat voimassa lukuvuoden kerrallaan.

Koulu hankkii tarvittavan määrän lisenssejä, ja jakaa ne sitten lukuvuoden tai opintojakson aluksi haluamilleen oppilaille. Saatuaan lisenssin oppilas näkee kaikki lisenssiin sisältyvät materiaalit Kampus-palvelussa koko lukuvuoden ajan.

Katso myös:

Miten tarkistan, mitä lisenssejä koululle on hankittu?

Ohje kouluille: lisenssien hallinta

Tästä selviää, miten koulun henkilökunta pääsee tarkastelemaan koulun hankkimia lisenssejä ja antamaan niitä oppilaille.

Tässä ohjeessa:

Tarvittavat käyttäjätunnukset

Henkilökunta: Jotta opettaja, koulusihteeri tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva voisi antaa oppilaille lisenssejä, hänellä tulee olla Sanoma Pro -tili, joka on liitetty tähän kouluun. Kyseessä on sama tunnus, jolla opettajat kirjautuvat Kampus-palveluun.

Oppilaat: Jotta oppilaalle voisi antaa lisenssin, hänellä tulee olla Sanoma Pro -tili, joka on liitetty tähän kouluun. Koulu huolehtii peruskouluikäisten oppilaiden tunnusten luomisesta.

Ohjeet henkilökunnan rekisteröitymiseen

Ohjeet kouluun liittymiseen

Ohjeet oppilaan tilin luomiseen

Lisenssien jakaminen Kampus-ryhmälle

Digitaalisia oppimateriaaleja kannattaa käyttää Kampus-palveluun perustettavan ryhmän kautta. Tällöin myös lisenssien jakaminen onnistuu kätevimmin koko oppilasryhmälle kerralla. Jokainen oppilas saa silti oman, henkilökohtaisen lisenssin – käyttöoikeus materiaaliin ei siis ole sidoksissa Kampus-ryhmän jäsenyyteen, vaikka lisenssit olisikin alun perin jaettu ryhmän kautta.

Kuka tahansa koulun henkilökuntaan kuuluva voi jakaa lisenssejä sellaiselle Kampus-ryhmälle, jonka perustaja tai jäsen hän itse on.

Ohje Kampus-ryhmän luomiseen

Kun haluat antaa lisenssejä tietyn Kampus-ryhmän oppilaille:

1) Mene Kampuksen etusivulle ja klikkaa haluamasi Kampus-ryhmän kohdalla Jäsenet

2) Sivulle avautuu lista ryhmän jäsenistä. Pääset hallinnoimaan ryhmän lisenssejä klikkaamalla Lisenssit ja tunnukset.

3) Avautuvalla sivulla näet ryhmän sisältämiin oppimateriaaleihin sopivat lisenssit. Lisenssejä voi jakaa oppilaille klikkaamalla Hallitse lisenssejä.

4) Avautuvalla sivulla näet, kenelle ryhmän oppilaista on jo annettu lisenssi. Valitse listasta oppilaat, joille haluat jakaa lisenssin. Sen jälkeen klikkaa Anna lisenssi valituille.

5) Tarkista vielä vahvistusikkunassa, että olet valinnut oikeat oppilaat. Vahvista lopuksi lisenssien antaminen klikkaamalla Vahvista.

7) Kun lisenssit on jaettu, lisenssihallintanäkymä päivittyy ajan tasalle. Jos lisenssien jako ei mennyt ihan niin kuin piti, voit vielä perua antamasi lisenssit peruutuslinkkiä klikkaamalla.

Lisenssien jakaminen yksittäisille oppilaille

Joissain tilanteissa Kampus-ryhmän perustaminen ei ole mielekästä. Siksi lisenssejä voi jakaa myös yksittäisille oppilaille Lisenssit-näkymän kautta. Tätä kautta kaikki koulun opettajat ja muu henkilökunta voivat antaa koulun ostamia lisenssejä kaikille koulun oppilaille.

Kun haluat antaa lisenssejä yksittäisille oppilaille:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Valitse välilehti Lisenssit > Oppilaskohtaiset lisenssit

4) Klikkaa listasta sitä lisenssiä, jota haluat jakaa

5) Etsi seuraavan sivun pudotusvalikosta ne oppilaat, joille haluat antaa lisenssin. Voi valita useamman oppilaan kerrallaan, ja hakea oppilaita etu- tai sukunimellä. Klikkaa lopuksi Anna lisenssi.

Oppilas puuttuu?

Jos oppilasta ei löydy pudotusvalikosta, syy on todennäköisesti joku seuraavista:

  • Oppilaalle on jo annettu tämä lisenssi
  • Oppilaalla ei ole vielä Sanoma Pro -tiliä
  • Oppilaan Sanoma Pro -tili on liitetty johonkin toiseen kouluun

6) Tarkista vielä vahvistusikkunassa, että olet valinnut oikeat oppilaat. Vahvista lopuksi lisenssien antaminen.

7) Kun lisenssit on jaettu, lisenssisivun Lisenssin saaneet oppilaat -lista päivittyy ajan tasalle. Jos lisenssien jako ei mennyt ihan niin kuin piti, voit vielä perua antamasi lisenssit peruutuslinkkiä klikkaamalla.

 

Lisenssin peruminen

Tarvittaessa voit perua lisenssin 30 päivän kuluessa sen jakamisesta. Peruttu lisenssi palautuu koululle, ja sen voi jakaa toiselle oppilaalle.

Lisenssin peruminen onnistuu:

  • Kampus-ryhmän lisenssihallintanäkymässä (kuvattu aiemmin tällä sivulla)
  • Lisenssit-näkymässä (kuvattu aiemmin tällä sivulla)
  • Oppilaan lisenssinäkymässä (ks. Oppilaalle annettujen lisenssien tarkastelu)

Kaikissa näissä näkymissä Peru lisenssi -linkki on näkyvissä aina, kun lisenssin peruminen on mahdollista.