3

Sanoma Pro -tilin luominen: oppilaat

Tämä ohje on tarkoitettu opettajille ja muulle peruskoulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.

Jokainen oppilas tarvitsee oman, henkilökohtaisen Sanoma Pro -tilin, jotta hän voisi tehdä esim. digitehtäviä Bingel- tai Kampus-palveluissa.

Katso myös: Tarvitseeko jokainen oppilas oman käyttäjätunnuksen?

Luodaanko oppilaiden tunnukset käsin vai automaattisesti?

Jos koulun käyttämä tunnushallintamuoto on Tunnushallintalomake, opettaja luo alle 15-vuotiaiden oppilaidensa käyttäjätilit, -tunnukset ja salasanat itse Sanoma Pron järjestelmässä. Muissa tunnushallintamuodoissa tilejä ei tarvitse luoda käsin, vaan ne muodostuvat automaattisesti esim. Primuksen tietojen pohjalta.

Ohje koulun tunnushallintamuodon selvittämiseen

Kuka tahansa opettaja tai muu henkilökunnan edustaja, jolla on tähän kouluun liitetty Sanoma Pro -tili, voi luoda uusia oppilastilejä.

Huomaathan, että tietojen siirtyminen Bingeliin kestää aina yön yli. Jos luot uuden oppilastunnuksen tänään,  se näkyy Bingelissä vasta huomenna. Sama koskee myös niitä uusia tilejä, jotka muodostuvat automaattisesti esim. ensimmäisen MPASSid-kirjautumisen jälkeen. Kampukseen uusillakin tunnuksilla pääsee heti.

Oppilaan luokka-aste ja kotiluokka

Oppilaalle merkitään Sanoma Pron järjestelmässä luokka-aste ja kotiluokka. Tämä helpottaa tehtävien kohdentamista Bingelissä.

Ellei kotiluokkaa ole vielä olemassa, sellainen täytyy perustaa, ennen kuin uusia oppilastilejä voidaan luoda. Kuka tahansa opettaja tai muu henkilökunnan edustaja, jolla on tähän kouluun liitetty Sanoma Pro -tili, voi luoda kotiluokkia ja liittää niihin oppilaita.

Näin luot uusia oppilaita uuteen kotiluokkaan

1) Kirjaudu sisään osoitteessa sanomapro.fi. Valitse sitten oman nimesi alta “Koulun tiedot”.

2) Tarkista, että oikea koulu on valittuna, ja siirry välilehdelle “Kotiluokat”

3) Valitse “Luo uusi kotiluokka”

4) Anna kotiluokalle nimi. Nimi voi olla esim. “8C 2022-23” tai “5-6A Olli” tai “2022 Onervan 1. lk” tai “Leppäkertut”. Kotiluokat näkyvät koulun kaikille opettajille, eikä koulussa voi olla kahta saman nimistä kotiluokkaa.

Jatka valitsemalla ”Luo kotiluokka”.

5) Ala seuraavaksi lisätä luokalle oppilaita. Syötä etunimi, sukunimi ja luokka-aste, ja paina “Lisää”.

Kun alat kirjoittaa oppilaan etunimeä, järjestelmä etsii automaattisesti saman nimisiä oppilaita olemassa olevien tilien joukosta. Jos jollekin oppilaalle on luotu tili jo aiemmin, voit siirtää oppilaan tähän kotiluokkaan valitsemalla oppilaan pudotusvalikosta ja painamalla “Lisää”. Oppilas poistetaan automaattisesti vanhasta kotiluokasta.

Luokkaan lisätyt oppilaat listataan alempana sivulla, missä voit vielä muokata uusien tilien tietoja. Kun olet lisännyt kaikki haluamasi oppilaat, valitse ”Vahvista”.

6) Tulosta tai tallenna oppilaiden käyttäjätunnukset ja salasanat talteen – tietoturvasyistä salasanoja ei voi katsoa enää myöhemmin. Valitse lopuksi “Valmis”.

Kotiluokka on nyt onnistuneesti luotu, ja oppilaiden tunnukset ovat valmiina käyttöön. Ohjeet tunnuksilla kirjautumiseen

Näin luot uusia oppilaita olemassa olevaan kotiluokkaan

1) Kirjaudu sisään osoitteessa sanomapro.fi. Valitse sitten oman nimesi alta ”Koulun tiedot”.

2) Tarkista, että oikea koulu on valittuna, ja siirry välilehdelle ”Oppilaiden tunnukset”

3) Valitse “Luo uusi oppilas”

4) Valitse luotavien oppilaiden luokka-aste sekä kotiluokka, johon uusi oppilas tai oppilaat liitetään. Paina “Seuraava”

5) Ala syöttää oppilaiden tietoja lomakkeelle. Lisää tarvittaessa oppilaita valitsemalla “Lisää oppilas”. Kun olet valmis, valitse “Tallenna”.

6) Tulosta tai tallenna oppilaiden käyttäjätunnukset ja salasanat talteen – tietoturvasyistä salasanoja ei voi katsoa enää myöhemmin. Valitse lopuksi “Valmis”.

Oppilaiden tunnukset ovat nyt valmiina käyttöön. Ohjeet tunnuksilla kirjautumiseen