3

Eri tunnushallintamuodot

Tässä ohjeessa:

Mikä on tunnushallintamuoto?

Sanoma Pro tarjoaa kouluille erilaisia tunnushallintamuotoja. Valitusta tunnushallintamuodosta riippuu mm.

• miten oppilaat ja opettajat kirjautuvat sisään, kun he haluavat käyttää Sanoma Pron oppimateriaaleja
  • miten oppilaiden ja henkilökunnan Sanoma Pro -tilit ja niihin liitetyt käyttäjätunnukset luodaan ja päivitetään, ja kenen toimesta
  • kuka voi tehdä muutoksia käyttäjien tietoihin ja salasanoihin.

Katso myös:

Toimeksiantosopimus

Eri tunnushallintamuodot

Tunnushallintalomake

• Tilien luominen: Koulu luo oppilaille tilit ja käyttäjätunnukset Sanoma Pro -järjestelmässä. Opettajat luovat omansa itse Sanoma Pron rekisteröitymislomakkeen kautta.
  • Kirjautuminen: Käyttäjät kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun Yleiset tunnukset -välilehdellä, henkilökohtaisilla Sanoma Pro -tunnuksillaan
  • Tilien hallinta: Kaikki koulun opettajat näkevät oppilaiden tunnukset Sanoma Pron järjestelmässä, ja he voivat muokata oppilaan nimeä, salasanaa, kotiluokkaa, luokka-astetta ja Kampus-ryhmiä.
  • Toimeksiantosopimus: Tarvitaan

SMS – tunnukset luotu automaattisesti

• Tilien luominen: Koulu lähettää sekä opettajien että oppilaiden tiedot Primuksesta Sanoma Prolle erillisillä siirtotiedostoilla. Tilit ja käyttäjätunnukset luodaan niiden perusteella automaattisesti.
  • Kirjautuminen: Käyttäjät kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun Yleiset tunnukset -välilehdellä, henkilökohtaisilla Sanoma Pro -tunnuksillaan
  • Tilien hallinta: Kaikki koulun opettajat näkevät oppilaiden tunnukset Sanoma Pron järjestelmässä, ja he voivat vaihtaa oppilaille salasanan. Lisäksi tunnuksia voidaan päivittää ajamalla Sanoma Pron järjestelmään uusi, tuore siirtotiedosto Primuksesta. Tällä tavoin sujuu kätevästi esim. kaikkien oppilaiden siirtäminen kerralla uusille luokka-asteille.
  • Toimeksiantosopimus: Tarvitaan

MPASSid – koulun tunnukset

MPASSid on Opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama ilmainen ja tietoturvallinen tunnistautumispalvelu.

• Tilien luominen: Oppilaiden ja opettajien Sanoma Pro -tilit integroidaan koulun tai kunnan yleisesti käyttämiin tunnuksiin MPASSid:n avulla. Tilit ja käyttäjätunnukset luodaan automaattisesti.
  • Kirjautuminen: Käyttäjät kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun MPASSid-painikkeen kautta, kunnan valitsemaa tunnistautumismenetelmää käyttäen (esim. Wilma-, Office 365 tai opetusverkon tunnukset)
  • Tilien hallinta: Opettajat eivät pysty muokkaamaan oppilaiden tietoja tai salasanoja Sanoma Pron päässä. Kaikki muutokset tulee tehdä koulun omaan järjestelmään, mistä ne päivittyvät Sanoma Prolle joka kerta, kun käyttäjä kirjautuu Sanoma Pron palveluun MPASSid:tä käyttäen.
  • Toimeksiantosopimus: Tarvitaan

Itserekisteröityvä toinen aste

• Tilien luominen: Opiskelijat ja opettajat luovat Sanoma Pro -tilit ja -käyttäjätunnukset itse Sanoma Pron rekisteröitymislomakkeen kautta
  • Kirjautuminen: Käyttäjät kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun Yleiset tunnukset -välilehdellä
  • Tilien hallinta: Opiskelijat vastaavat itsenäisesti omista tiedoistaan ja salasanoistaan. Opettajat voivat kuitenkin antaa opiskelijoille koulun ostamia oppimateriaalilisenssejä.
  • Toimeksiantosopimus: Tarvitaan

Ei sopimusta

Koululla tai kunnalla ei ole voimassaolevaa toimeksiantosopimusta Sanoma Pron kanssa. Oppilailla ei voi olla henkilökohtaisia käyttäjätilejä, eikä koulu saa välittää opiskelijoille digitaalista oppimateriaalia Sanoma Pron palvelun kautta.

Peruskoulut:

• Tilien luominen: Oppilailla ei ole Sanoma Pro -tilejä tai -käyttäjätunnuksia käytössä. Opettajat luovat ne itse Sanoma Pron rekisteröitymislomakkeen kautta.
  • Kirjautuminen: Opettajat kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun Yleiset tunnukset -välilehdellä.

Peruskoulun jälkeiset oppilaitokset (yli 15-vuotiaat opiskelijat):

• Tilien luominen: Opiskelijat ja opettajat luovat Sanoma Pro -tilit ja -käyttäjätunnukset itse Sanoma Pron rekisteröitymislomakkeen kautta
  • Kirjautuminen: Käyttäjät kirjautuvat sisään Sanoma Pron kirjautumissivun Yleiset tunnukset -välilehdellä
  • Tilien hallinta: Opiskelijat vastaavat itsenäisesti omista tiedoistaan ja salasanoistaan
  • Ilman toimeksiantosopimusta koulu ei saa välittää opiskelijoille digitaalista oppimateriaalia Sanoma Pron palvelun kautta.

Tietoa toimeksiantosopimuksesta

Tunnushallintamuodon tarkistaminen

Jokainen koulun henkilökuntaan kuuluva, jolla on Sanoma Pro -tili, voi tarkistaa koulun tällä hetkellä käyttämän tunnushallintamuodon seuraavasti:

1) Mene osoitteeseen sanomapro.fi ja kirjaudu sisään

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi, ja valitse avautuvasta valikosta “Koulun tiedot”

3) Tunnushallintamuoto näkyy avautuvan sivun ylälaidassa, koulun nimen vieressä:

Tunnushallintamuodon vaihtaminen

Ota yhteyttä Sanoma Pron asiakaspalveluun.