Sanoma Pron digitaalisten palveluiden monipuolinen käyttö opetuksessa edellyttää, että kaikilla oppilailla on käytössään henkilökohtaiset käyttäjätunnukset.
Henkilökohtaiset tunnukset mahdollistavat oppilaiden etenemisen seuraamisen, ja ne helpottavat näin jatkuvaa arviointia. Oppilaalle jää myös itselleen talteen tehdyt tehtävät, mikä auttaa mm. kokeisiin opiskelussa. Osa palveluista (mm. Bingel, digikirjat ja oppilaan digitehtävät) on sellaisia, ettei niiden käyttö ole mahdollista ilman henkilökohtaista tunnusta. Oppilaan suoritushistorian seuraaminen edellyttää myös henkilökohtaisia tunnuksia oppilaille.
Jotta Sanoma Pro voi luoda alle 15-vuotiaille oppilaille omat, henkilökohtaiset tunnukset, pitää koulun tai kunnan ensiksi tehdä toimeksiantosopimus Sanoma Pron kanssa. Toimeksiantosopimus antaa Sanoma Prolle oikeuden käsitellä oppilaiden tietoja. Se toimii molemminpuolisena varmistuksena siitä, että tunnusten hallinnoinnissa varmistetaan koulujen tietoturvaa ja noudatetaan kaikkea asiaan liittyvää lainsäädäntöä.
Kun koulu ottaa käyttöönsä henkilökohtaiset tunnukset oppilailleen, pystyy koulu sen jälkeen hallinnoimaan tunnuksia itse kunkin palvelun kautta. Opettajat hallinnoivat lähtökohtaisesti oppilaiden tietoja.
Kunta voi halutessaan automatisoida henkilökohtaisten tunnusten luomisen. Lue lisätietoja siihen liittyen alta.
Jos koulu käyttää Primusta, koulu voi tuottaa suoraan Primus-oppilashallintojärjestelmästä siirtotiedostot oppilaiden ja opettajien tiedoista. Sanoma Pro voi syöttää siirtotiedostot suoraan järjestelmään, jolloin kaikille koulun opettajille ja oppilaille luodaan kerralla käyttäjätunnukset.
Edut:
Opetus- ja kulttuuriministeriön MPASSid tarjoaa kuntien ja palveluntuottajien välille ilmaisen ja tietoturvallisen tunnistautumispalvelun. Oheisesta linkistä pääset tutustumaan tarkemmin, mistä MPASSid:ssä on kyse: https://mpass.fi
MPASS-tunnistautumisen käyttöönotto edellyttää, että koulun ja Sanoma Pron välille solmitaan veloitukseton toimeksiantosopimus. Lisäksi sovitaan, milloin MPASS- tunnistautuminen avataan kunnasta Sanoma Prolle.
Kun kunnassa on otettu käyttöön MPASS-tunnistautuminen, opettajat ja oppilaat pääsevät kunnan valitsemilla tunnuksilla, esimerkiksi Wilma-, opetusverkon tai Office 365 -tunnuksilla, myös Sanoma Pron palveluun. Erillisiä Sanoma Pro -tunnuksia ei siis enää tarvita.
Koulu voi itse luoda tarvitsemansa oppilastunnukset erillisen HTML-lomakkeen avulla. Sanoma Pron oppimisympäristöä osoitteessa sanomapro.fi käyttävät opettajat rekisteröityvät tällöin edelleen itse palveluun.
Edut:
Haasteet:
Edellä mainittu siirtotiedostojen ajo oppilashallintojärjestelmästä Sanoma Prolle on mahdollista automatisoida. Silloin ajastetaan siirtotiedostojen tuottaminen oppilashallintojärjestelmän päässä ja lisäksi luodaan toinen ajastettu toiminto Primus-palvelimelle, joka lähettää tiedostot Sanoma Prolle.
Edut:
Haasteet:
Kunta-asiakkailla on mahdollisuus integroida kunnan opetusverkon tunnukset tai AD-tunnukset toimimaan myös Sanoma Pron palvelussa.
Tämä vaatii kuitenkin erillisen käyttöönottoprojektin, joten asiasta on tehtävä erillinen sopimus kunnan tai kaupungin kanssa. Tunnusintegraatiosta voi seurata ylimääräisiä kuluja, joista on sovittava erikseen.