3

Opevinkit

Alakoulun opevinkit lukuvuoden loppuun

Kesä on jo melkein ovella! Teimme viimeisille kouluviikoille mainion vinkkisetin, josta löytyy tekemistä eri luokka-asteelle.

Kevättarinat

Teimme toukokuun kouluviikkojen iloksi neljä kevättarinaa kuunneltavaksenne. Kevättarinoissa ääneen pääsevät jälleen alakoulun sarjojemme hahmot. Tarinoiden aiheita ovat luokan siivouspäivä, ulkoilupäivä, luokkaretki ja kevätjuhla. Mukana on myös innostavia tarinoiden teemoihin liittyviä opevinkkejä eri oppiaineista.

Alakoulun kevättarinat »

Äidinkieli ja kirjallisuus

Toukokuussa on hyvä aika viettää luokan omaa kirjaviikkoa. Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä luokkien 3–6 Huima-sarjasta innostavia tehtäväideoita ja vinkkejä, joista voitte valita oppilaiden kanssa tehtäviä luku- ja kirjoituskipinän sytyttämiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen pohtimiseen.

Pian pääsee uimaan! Uimabingoon tarvitaan Ystävien aapisen bingopelipohja. Opettaja sanelee sanat ui-ma-pu-ku, ui-ma-hou-sut, ran-ta, ve-si, pyy-he, kel-luk-keet, su-kel-taa, kas-tuu ja ke-sä. Oppilas kirjoittaa sanan ruudukkoon haluamassaan järjestyksessä. Opettaja sanelee yhden sanan kerrallaan, ja sanan voi tavuttaa taputtamalla yhdessä. Oppilas peittää sanan omasta ruudukostaan. Ensimmäisenä kolme sanaa vaakaan, pystyyn tai vinoittain saanut oppilas huutaa Bingo!

Ystävien aapisen leikissä Oletko ystäväni, Nekku? oppilaat seisovat piirissä käsi kädessä. Yksi oppilas valitaan piirin keskelle Nekuksi, ja hänen silmänsä peitetään esim. huivilla. Kun taustalla soi Nekun kevätlaulu, piiri pyörii Nekun ympärillä. Musiikin tauotessa piiri pysähtyy paikoilleen. Nekku osoittaa eteensä pysähtynyttä henkilöä, joka kuiskaa: Oletko ystäväni, Nekku? Jos Nekku tunnistaa kuiskaajan, he vaihtavat paikkoja. Kuiskaaja siirtyy seuraavaksi Nekuksi. Musiikki lähtee jälleen pyörittämään piiriä ja leikki jatkuu.

Sarjakuvissa tapahtuu aina jotain yllättävää. Harjoitelkaa sarjakuvan luomista Huima 3:n selkeällä ohjeella.

Kesällä voi tehdä junamatkan. Leikkikää hauskaa Vaihtuneet paikat -leikkiä, jossa yksi oppilas on lipuntarkastaja ja muut oppilaat junan matkustajia. Leikki löytyy Huima 4 Digiopetusmateriaalin ilmaisuharjoituksista.

Oletteko koskaan kokeilleet dubbaamista? Valitkaa jokin televisio-ohjelma, jossa ei ole tekstitystä. Lastenohjelma, säätiedotus, urheilukilpailu tai saippuasarja käyvät vallan mainiosti. Laittakaa ohjelma äänettömälle ja sopikaa dubbaajat, joiden tehtävänä on keksiä ohjelmaan uudet vuorosanat. Tässä tehtävässä voi olla naurussa pitelemistä! Vinkki on Välkky 5 -oppimateriaalista.

Englanti

Englannin Come with me! -sarjan kevätleikeissä suunnataan ulos, sillä mikä olisikaan parempi paikka harjoitella luontosanoja. Come with me!:n leikkipankki on kattava. Keväiseen menoon sopivat muun muassa nämä tulostettavat tehtäväkortit. Koulun ympäristössä voi liikkua myös luonnon omia suunnistusrasteja etsien.

Sadepäivän sattuessa voitte pelata sisällä lautapelipohjan avulla. Oppilaat voivat värittää pelipohjaan kesäisen kuvan ja keksiä eri pelipaikoille hauskoja toiminnallisia tehtäviä.

Kuunnelkaa myös Come with me! -sarjan keväinen laulu It’s a beautiful day, josta löytyy myös karaokeversio.

Ruotsi

A1/A2-ruotsin Allihopa!-oppimateriaalin dominossa kesäiset virkkeet tulevat tutuiksi. Leikatkaa kortit ja pelatkaa dominoa pareittain.

Ruotsin tunnille löytyy myös toiminnallinen lautapeli, joka sopii 3–4 oppilaan ryhmille. Peli etenee näin:

  • Heitä noppaa ja etene valitsemasi reitin mukaan.
  • Toimi ohjeiden mukaan ja kerää pisteitä. Jos osaat ruudun asian, saat yhden pisteen. Vihreäreunaisista ruuduista saat kaksi pistettä.
  • Sovitussa ajassa eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Tutustukaa myös herkkusuiden smörrebröd-voileivän valmistusohjeeseen.

B1-ruotsin Katapult 1-oppimateriaalin kesäisissä tehtävissä oppilaat voivat pelata ja keskustella ruotsiksi.

Saksa

A1/A2-saksan Los geht’s -sarjan puuhavinkeissä oppilaat pääsevät kisaamaan siitä, kuka ehtii ensimmäisenä jäätelökioskille, ja ennustamaan kesän säätä leikkimielisessä noppapelissä.

Hauskan leikin saa aikaiseksi myös klassisen kirppu-paperiaskartelun avulla. Numeroiden tilalle voi piirtää kesään liittyviä kuvia.

Matematiikka

Milli-robotti kirjoitti terveiset ykkös-, kakkos- ja kolmosluokan oppilaille. Lue ja tulosta kirjeet täältä.

Koodausaivonystyrät kohdalleen! Milli 1A Monisteet -oppimateriaalin ohjelmointitehtävässä piirretään sammakoiden reitit ohjeiden mukaan.

Kuudennen luokan matematiikan tunnilla voitte tehdä luokan kesken erilaisia lehtimainoksia kesäisistä tuotteista (uimapatja, aurinkolasit, frisbee, skuutti, kesähattu). Valitkaa useita erilaisia tuotteita, joihin jokaiseen merkitsette alkuperäisen hinnan, alennusprosentin ja uuden alennetun hinnan. Voitte hyödyntää valmiita kuvia tai piirtää mainoksen kuvituksen itse. Laittakaa yhdelle tai useammalle tuotteelle alennettu uusi hinta väärin. Kun kaikki mainokset ovat valmiita, voitte koota niistä kokonaisen mainoslehden. Järjestäkää kisa, jossa koitatte löytää väärin alennetut tuotteet.

Ympäristöoppi

Toukokuussa luonnossa tapahtuu paljon ihmeellisiä ja kiinnostavia asioita. Kuun aikana vietetään myös useaa luonnon teemapäivää. Poimimme ympäristöopin Kätkö-sarjasta vinkkejä loppukevään teemapäivien yhteyteen.

Kätkön tutkimuslomakkeiden avulla voitte tutkia perhosten elinkaarta ja ihmetellä veden ääreltä löytyvää elämää. Tulosta täytettävät lomakkeet oppilaille Tutkin: Perhosen elämää ja Tutkin: Retki rannalle.

Kuunnelkaa myös Kätkön kevätlaulu ja miettikää millaisia muistoja tämän kevään luonnosta jää mieleen.

Askartelu- ja käsityöideoita

Löytyykö luokan askarteluvarastosta vielä materiaalia lukuvuoden päätteeksi? Kurkkaa ohjeet käytännölliseen makramee-avaimenperään, säilytyspurkeiksi sopiviin eläinämpäreihin, tulevan loman lukurauhakylttiin ja hauskaan pöllö-kirjanmerkkiin.

 

Aurinkoista kesän odotusta!

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Bingel

Digitaalisuus opiskelussa

10 syytä ottaa Arttu-sovellus hyötykäyttöön

Opevinkit

Ystävien lukukirjan kuvitetut videot syventävät tunne- ja vuorovaikutustaitoja