3

Opevinkit

Innostavat ideat luku- ja kirjoituskipinän sytyttämiseen

Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä Huima-sarjasta vinkkejä lukuinnostuksen nostatukseen.

Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä luokkien 3–6 Huima-sarjasta innostavia tehtäväideoita ja vinkkejä, joista voitte valita oppilaiden kanssa tehtäviä luku- ja kirjoituskipinän sytyttämiseen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen pohtimiseen.

Lukupäiväkirja

Lukupäiväkirjan värittäminen on kannustavaa. Oppilas voi valita Ystävien lukukirjan pohjista Aamoksen sulkakokoelman tai Klaaran tähdet. Huima-sarjan lukupäiväkirjan voit tulostaa tästä.

Lukuhaaste

Lukutavan vaihtamisella saa uutta virtaa lukemiseen. Oletko koskaan lukenut peilikuvalle tai hauska hattu päässä? Huima-sarjan lukuhaasteen lukutavoista muodostuu hauska verkosto. Myös Ystävien lukukirjasta löydät haasteen lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Lukupiiri

Kirjan lukeminen kaverin kanssa on hauskaa. Muodostakaa luokassa lukupiiriryhmät. Kaikkien lukupiirin jäsenten on tarkoitus lukea sama kirja ja valita Huiman eri lukupiiritehtävistä yksi tai useampi vaihtoehto

Kirjasuositus ja lukudiplomi

Lukuvuoden aikana oppilaiden lukemista kirjoista on kertynyt korkea pino. Ystävien lukukirjan kirjasuositusmonisteen avulla oppilas voi vinkata luokkakaverilleen hyvän lomalla luetun kirjan.

Huiman lukudiplomitehtävässä oppilas saa pohtia lukemaansa kirjaa ja täydentää vastaukset hauskaan pohjaan. Diplomin voi täyttää myös tietokirjasta.

Voitte myös kuvata kirjasuosituksesta videoesittelyn. Mallia kirjaesittelyyn voitte ottaa Sinin Hotelli Flamingo -esittelystä tai Adan ja Kaisan Harry Potter -sarjaesittelystä.

Kirjallisuuden ystävätesti

Ystävien lukukirjasta löytyy hauska ystävätesti. Oppilaat vastaavat kysymyksiin, minkä jälkeen selviää, kuka tuttu kirjallisuuden henkilö olisi hyvä ystävä. Seuraava luettava kirja voi liittyä kyseiseen hahmoon.

Draamaleikkejä ja tunteiden tulkintaa

Millainen on unelmien lukupaikka? Entä miltä tunteet näyttävät ja kuulostavat? Vastauksia näihin kysymyksiin pääsette pohtimaan, kokeilemaan ja rakentamaan Ystävien aapisen draamaleikki-vinkissä.

Huiman Voitko auttaa -videolla kuvataan tilanne oppilaiden leivontahetkestä. Katsokaa video ja keskustelkaa, mitä pitää ottaa huomioon, kun toimitaan ryhmässä.

 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Ystävien lukukirjan kuvitetut videot syventävät tunne- ja vuorovaikutustaitoja

Opevinkit

Huima-sarjan tekijöiden vinkit äidinkielen tunneille

Inspiraatiota opetukseen

Ystävien aapisesta ja lukukirjasta löytyy runsaasti tukea yksilölliseen opetukseen