3

Opevinkit

Huima-sarjan tekijöiden vinkit äidinkielen tunneille

Ota talteen hauskat vinkit alakoulun äidinkielen tuntia varten.

Huima 3

Kielitieto hauskasti haltuun

Persoonapronominien opettelu sujuu iloisesti mukaansatempaavan Minä, sinä, hän -laulun avulla. Huiman laulut vievät kielitiedon ja kirjallisuuden värikkääseen maailmaan.

Ilmaisuharjoitukset innostavat oppimaan

Heittäytykää erilaisiin viestintätilanteisiin hauskoilla ilmaisuharjoituksilla! Tässä Huima 3 Digiopetusmateriaalin harjoituksessa pääsette kokeilemaan ohjelmointia oikeilla ihmisillä.

Kielitietoa toiminnallisesti

Yhdistäkää jumppahetki ja kielitiedon harjoittelu! Tässä toiminnallisessa Huima 3 Digiopetusmateriaalin harjoituksessa tunnistetaan virkkeitä, sanoja, tavuja ja kirjaimia.

Sammakot sanelun tukena

Valloittavat sammakot auttavat tarkistamaan omaa tekstiä tässä tehtävässä. Sanelusammakot loikkaavat avuksi, kun isojen alkukirjaimien, sanavälien, kaksoiskonsonanttien tai lopetusmerkkien määrä mietityttää.

Huima 4

Uni on koululaisille tärkeää

Kesäloman jälkeen on hyvä palautella mieliin, miksi uni on lapsille tärkeää. Helsingin Sanomien videossa lapset kertovat omia kokemuksiaan nukahtamisesta ja nukkumisesta. Videoon liittyvät kysymykset harjoittavat monilukutaitoa ja toimivat keskustelun herättelijöinä.

Hauskoja kirjoitustehtäviä

Mielikuvitus pääsee valloilleen Huima 4 Digiopetusmateriaalin kirjoitustehtävässä. Yksi luokasta heittää noppaa. Oppilaat keksivät ja kirjoittavat sanoja. Nopan silmäluku näyttää, kuinka monta tavua sanassa pitää olla.

Kielitietoa animaatioina

Videot tuovat vaihtelua opetustuokioihin! Virkkeen opettelussa auttaa Huima 4 Digiopetusmateriaalin virkevideo. Virkkeen opettelun jälkeen voidaan tehdä Huima 4 Digiopetusmateriaalin toiminnallinen harjoitus, jossa kuunnellaan, kuinka monta lausetta virkkeessä on.

Huilatkaa Huiman kanssa

Toiminnan keskellä on tärkeää välillä pysähtyä. Huiman digiopetusmateriaalin rentoutusäänite ohjaa ihanan lepohetken.

Huima 5

Vuorovaikutustaidot haltuun

Kavereiden kanssa tulee joskus hankaliakin tilanteita. Huiman vuorovaikutustaitovideoiden avulla voitte yhdessä pohtia, miten videolla esitetty ongelma ratkaistaisiin. Katsokaa Huima 5 -oppikirjan Mitä sä mulle tiuskit? -video ja keskustelkaa.

Apua tyhjän paperin kammoon

Kirjoittamisen lämmittelyharjoitus ohjaa kirjoittamista niin hauskasti, että pahinkin luovuuden este unohtuu. Tulosta Huima 5 Opettajan oppaan moniste täältä.

Sijamuodot rappina

Eivätkö sijamuodot meinaa jäädä millään mieleen? Huimaan tehty tarttuva Sijamuotorap jää varmasti soimaan päähän!

Vinkkejä esitelmän tekemiseen

Miten löytää hienot kuvat helposti ja laillisesti esimerkiksi esitelmään? Huima 5 Tehtäväkirjan videosta Kuvien käyttäminen saatte parhaat vinkit.

Huima 6

Vierailkaa kirjallisuuden talossa

Piipahtakaa Huiman kirjallisuuden talossa ja kerratkaa kirjallisuuden käsitteet. Mitkä käsitteistä muistitte? Mitkä olivat teille uusia?

Kielipoliisi pilkuttaa – jos saa varkaan kiinni

Mihin kaikkeen sitä pilkkua tarvittiinkaan? Siitä muistuttaa Huimaan tehty Kielipoliisi ja pilkkuvaras -laulu. Laulakaa mukana vaikka näytellen niin, että jaatte roolit ryhmän kesken.

Lukutaito – itsestäänselvyys vai ihmisoikeus?

Lukutaitopäivää vietetään 8.9. Lukutaidon merkitystä on hauska pohtia Huiman monisteen avulla.

Keksikää yhdessä salapoliisikertomus

Kertokaa piirissä oma salapoliisikertomus Huima 6 Digiopetusmateriaalin arvontakoneen avulla.

Lisää huimia ideoita opetukseen

Huiman teemakoulutusten avulla saat opetukseesi lisää ideoita ja oivalluksia. Katso tallenteet:

Digiopetusmateriaali on opettajan aarrearkku, jota kannattaa rohkeasti tutkia. Huiman 3. ja 4. luokan tehtäväkirjoihin on lisätty sivuja ja tehtäviä, ja opettajan oppaat on päivitetty vastaamaan uusia tehtäväkirjoja. Uusia monisteita on laadittu muun muassa kielitietoon ja vuorovaikutustaitojen arviointiin. Monisteet löytyvät digiopetusmateriaalista ja opettajan oppaista.

Digiopetusmateriaaliin on tullut lisäksi Mallikirjaimet-animaatioita, joiden avulla oppilaat voivat palauttaa mieleen kirjainten oikeaoppisen kirjoitustavan. Animoitu kynä jaksaa harjoitella niin pitkään kuin oppilaskin. Mallikirjaimet löydät digiopetusmateriaalista etusivun navigaatiopalkista.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Huiman lukuhaaste innostaa kirjojen pariin

Inspiraatiota opetukseen

Milena Komulaisen tunneilla syvennytään kirjallisuuteen lukumajojen kätköissä

Inspiraatiota opetukseen

Elämyksellisyys ja sopivan tasoiset haasteet ovat väyliä lasten sydämeen – Näin Huimassa syvennetään lukutaitoa