3

Ystävien aapinen ja lukukirja

Aloita koulutie yhdessä uusien ystävien kanssa!

Lähde uusien ystäviesi matkaan

Ystävien aapinen ja lukukirja luovat vahvan perustan luku- ja kirjoitustaidolle. Sarjan ytimessä on tunne- ja vuorovaikutustaidot, toiminnallisuus, monilukutaito sekä kirjallisuuskasvatus.

Valloittava tarina ja mukaansatempaavat laulut
Upea kuvitus ja innostava musiikki herättävät tarinan henkiin ja houkuttelevat oppilaan lukemisen ja kirjoittamisen maailmaan. Palkitun lastenkirjailija Anneli Kannon tarina hurmaavine hahmoineen antaa työkaluja tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen.

Eriyttäminen ja arviointi
Sarja eriyttää alas- ja ylöspäin sekä ottaa huomioon myös S2-oppilaat. Luettavaa on tavu-, sana- sekä virketasolle. Innostavat harjoituskirjat palkitsevat johdonmukaisesti etenevillä tehtävillään.

Kirjallisuuskasvatus ja tekstilajit vahvasti mukana
Kirjallisuuskasvatukseen on kattavasti meteriaalia ja lukukirja sisältää runsaasti kirjakatkelmia sekä -vinkkauksia. Sarja sisältää lisäksi monipuolisia ja lapsen maailmasta poimittuja, alkuopetukseen sopivia tekstilajeja, joiden avulla myös monilukutaito kehittyy.

Toiminnallisuus ja elämyksellisyys
Opettajan oppaan sekä kattavan digiopetusmateriaalin vinkit, pelit ja tehtävät monipuolistavat oppimista ja lisäävät toiminnallisuutta oppitunneille. Runsas digiopetusmateriaali ja Arttu-sovellus tarjoavat videoita, tarinoita, musiikkia, opetusvideoita ja interaktiivisia harjoituksia opetuksen ja oppimisen tueksi.

Tutustu Ystävien aapiseen

 

Sarjan tekijät

Johanna Asplund, Arttu Hartikainen, Matti Ryhänen, Johanna Tamminen ja Anneli Kanto. Tutustu tekijöihin »

Eriyttävät harjoituskirjat: Heli Laakso ja Teija Mertaranta
S2-materiaalit:
Lotta Ilmasti ja Anne Sirviö
Draama ja laululeikit:
Jenni Roth
Kuvittajat:
Kiira Mukka ja Tiia Reijonen / Brink Helsinki, Tuire Siiriäinen, Joona Aalto, Noora Katto, Anna Polkutie ja Henna Ryynänen.
Musiikin säveltäjä ja tuottaja:
Jyri Sariola

"Sarjassa on loistava kuvitus, ihastuttavia lauluja sekä selkeä rautalankamalli etenemiselle."
Ystävien aapisen käyttäjäpalaute

"Tunnetaitojen opettelu sujuu hurmaavien hahmojen kanssa ihan huomaamatta."
Ystävien lukukirjan käyttäjäpalaute

Oppilaalle

Ystävien aapinen ja Ystävien lukukirja

Harjoituskirjat

S2-harjoituskirjat ja alaspäin eriyttävät harjoituskirjat, joissa harjoittelua on helpotettu. Kirjoja voi käyttää rinnakkain harjoituskirjan kanssa.

Bingel-tehtävät, jotka tukevat yksilöllistä oppimista ja auttavat opettajaa arvioinnissa. Tehtävät eriyttävät automaattisesti oppilaan vastausten perusteella. Niitä voi käyttää tuntiopetuksessa, tukiopetuksessa tai osana omatoimista harjoittelua. Lue lisää Bingelistä»

Arttu-sovellus herättää kirjan sivut henkiin mobiililaitteen avulla. Sovelluksella voi esimerkiksi kuunnella aapisen ja lukukirjan tekstit sekä laulut ja katsoa 3D-sisältöjä. Sovellus tarjoaa myös lisää lukuharjoitusta ja S2-oppilaalle kuva- sekä äänitukea. Lue lisää Artusta»

Kotikolon kirjasto, joka sisältää viisi helppolukuista kirjaa.

Opettajalle

Painettuja tuotteita opettajalle ovat opettajan oppaat, monisteet ja vastaukset

Digiopetusmateriaali sisältää runsaan materiaalipankin, joka tarjoaa tukea opetuksen suunnitteluun sekä oppitunneille. Sekä Ystävien aapisen että lukukirjan runsas digiopetusmateriaali on opettajan idea- ja materiaalipankki. Se sisältää esimerkiksi oppikirjan aukeamat interaktiivisine tehtävineen, laulut, kertomukset sekä opettajan oppaat ja monisteet. Monipuolinen videomateriaali elävöittää oppitunteja ja auttaa opettajaa esimerkiksi havainnollistamaan äänteitä ja kirjainmuotojen piirtämistä.

Muokattavat testit auttavat arviointia. Opettaja voi koota testin eritasoisista tehtävistä ja halutessaan laatia siihen myös omia tehtäviä.

Keppinuket ja opetuskortit sisältävät laminoidut, kaksipuoliset keppinukkekuvat aapisen hahmoista sekä taululle kiinnitettäviä kortteja.

Kirjaintaulut sisältävät laminoidut ja iloisen värikkäät A5-kokoiset seinätaulut. Niissä on isot ja pienet kirjainmallit sekä hauskat eläinkuvitukset. Paketissa on myös kaksi Ystävien aapisen hahmon kuvaa, jotka voi laittaa esimerkiksi osoittamaan opeteltavaa kirjainta tai taululle läksymerkiksi.

Leimasimet sisältävät 12 kuvaleimasinta Ystävien aapisen ja lukukirjan hahmoista.


Ystävien aapisen ja lukukirjan Sisutehtävät haastavat nopeammin edistyviä oppilaita

Ystävien aapisen ja lukukirjan Sisutehtävät on tarkoitettu lukutaitoisille ja nopeasti edistyville oppilaille, jotka kaipaavat perusharjoituskirjojen lisäksi haastavampia tehtäviä.

Lue lisää

Ystävien lukukirjan kirjallisuuskasvatus lisää ymmärrystä maailmaa ja toisia ihmisiä kohtaan

Kirjallisuuskasvatus on keskeinen osa alkuopetusta. Luokanlehtori Johanna Asplund on toiminut opettajana alakoulussa yli 20 vuotta, ja sinä aikana hän on koonnut omat kulmakivensä kirjallisuuskasvatukseen. Kysyimme Asplundilta, miten kirjallisuuskasvatus näkyy ja toteutuu alkuopetuksessa ja uudessa Ystävien lukukirjassa.

Lue koko haastattelu

Tutustu ja kokeile

.

1. luokka

Oppilaalle:

Opettajalle:

.

2. luokka

Oppilaalle:

Opettajalle:

Vinkkejä Ystävien aapisen ja lukukirjan käyttöön

Katso Ystävien aapisen ja lukukirjan koulutustallenteet

Täältä löydät kaikki Ystävien aapisen ja lukukirjan tallenteet›

Katso Ystävien konsertin tallenne

Olemme järjestäneet kaksi kertaa Ystävien konsertin ystävänpäivänä. Vuonna 2023 konsertissa laulettiin Ystävien aapisen lauluja ja vuonna 2024 Ystävien lukukirjan lauluja. 

Konserteissa esiintyi Jyri Sariolan johtama 8-henkinen Kaverit-orkesteri yhdessä Sunan koulun kuoron kanssa. Laulujen välissä Vuokko Hovatta kertoi Anneli Kannon kirjoittaman tarinan Papun, Ullan ja Aamoksen ystävänpäivästä. 


Jos yllä oleva video ei näy, voit katsoa konserttitallenteen myös Youtube-kanavaltamme.

Ystävien aapinen ♥ askartelu