3

Ystävien aapinen ja lukukirja

Aloita koulutie yhdessä uusien ystävien kanssa!

Sarjan esittely

Lähde uusien ystäviesi matkaan

Uudessa alkuopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden sarjassa yhdistyvät vankka pedagoginen osaaminen ja mukaansatempaava tarina, jonka on kirjoittanut palkittu kirjailija Anneli Kanto. Oppilaat pääsevät harjoittelemaan lukemista, kirjoittamista ja muita tärkeitä koululaisen taitoja yhdessä Aamos-hirven, Ulla-ilveksen ja Papu-hiiren kanssa. Ystävykset asuvat Mutkajoen varrella. Joki kuljettaa mukanaan kiinnostavia seikkailuja, joiden myötä tarinan päähahmot huomaavat, miten monenlaisia taitoja ystävyydessä tarvitaan. Pienten koululaisten tavoin he kokevat iloa, onnistumisia, harmeja ja riitoja. Aamoksesta, Ullasta ja Papusta oppilaat saavat uudet ystävät koulutielle!

Ystävien aapinen ja lukukirja luovat vahvan perustan luku- ja kirjoitustaidon kehittymiselle. Kirjojen ytimessä on tunne- ja vuorovaikutustaidot, toiminnallisuus, monilukutaito sekä kirjallisuuskasvatus. Uudenlainen kuvitus ja innostava musiikki herättävät tarinan henkiin ja houkuttelevat oppilaan lukemisen ja kirjoittamisen maailmaan. Aapisen ja lukukirjan sisältöjä on hiottu yhdessä yli sadan alkuopettajan kanssa ympäri Suomea.

Ystävien aapisen ja lukukirjan vahvuudet

  • Valloittava tarina antaa työkaluja tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen.
  • Sarja eriyttää alas- ja ylöspäin ja tarjoaa materiaalia myös S2-oppilaille.
  • Sarja kannustaa toiminnalliseen opettamiseen ja oppimiseen.
  • Monilukutaitoa harjoitellaan lasten maailmaan liittyvien tekstien avulla.
  • Kirjallisuuskasvatukseen on monipuolista materiaalia ja lukukirja sisältää runsaasti kirjakatkelmia sekä -vinkkauksia.
  • Innostavat harjoituskirjat palkitsevat johdonmukaisesti etenevillä tehtävillään.
  • Mukaansatempaavat laulut kuljettavat tarinoiden ja kuvien tunnelmiin.

Tekijät

Johanna Asplund, Arttu Hartikainen, Matti Ryhänen, Johanna Tamminen ja Anneli Kanto
Tutustu tekijöihin »

Eriyttävät harjoituskirjat: Heli Laakso ja Teija Mertaranta
S2-materiaalit: Lotta Ilmasti ja Anne Sirviö
Draama ja laululeikit: Jenni Roth
Kuvittajat: Kiira Mukka ja Tiia Reijonen / Brink Helsinki, Tuire Siiriäinen ja Joona Aalto
Musiikin säveltäjä ja tuottaja: Jyri Sariola

Tutustu Ystävien aapiseen

 

Katso lisää videoita ja tutustu sarjaan

Sarjaesittely- ja koulutustallenteet

Sarjan oppimateriaalit

Painetut materiaalit

Ystävien aapisen ja lukukirjan oppilaan painettuihin materiaaleihin kuuluvat aapinen, lukukirja ja harjoituskirjat sekä niiden kanssa rinnakkain käytettävät S2-harjoituskirjat ja alaspäin eriyttävät harjoituskirjat.

Tutustu näytesivuihin:

Video- ja äänisisällöt herättävät painetun oppimateriaalin henkiin. Ne avautuvat Arttu-sovelluksella kätevästi oppilaan omassa mobiililaitteessa. Sovelluksella voi muun muassa kuunnella aapisen ja lukukirjan tarinat sekä laulut ja katsoa 3D-sisältöjä.

Opettajan materiaaleihin kuuluvat opettajan oppaat, monisteet, kirjaintaulut, keppinuket ja opetuskortit sekä leimasimet. Sarjaan kuuluu myös opettajan materiaali S2-opetukseen, joka sopii käytettäväksi erillisillä S2-tunneilla tai perusoppaan rinnalla täydentävänä materiaalina.

Digitaaliset materiaalit

Ystävien aapisen digitaalisia materiaaleja ovat opettajan digiopetusmateriaali ja oppilaan Bingel-tehtävät.

Sekä Ystävien aapisen että lukukirjan runsas digiopetusmateriaali on opettajan idea- ja materiaalipankki. Se sisältää esimerkiksi oppikirjan aukeamat interaktiivisine tehtävineen, laulut, kertomukset sekä opettajan oppaat ja monisteet. Runsas videomateriaali elävöittää oppitunteja ja auttaa opettajaa esimerkiksi havainnollistamaan äänteitä ja kirjainmuotojen piirtämistä. Muokattavat kokeet auttavat arviointia.

Kokeile demoja:

Aapisen Bingel-tehtävät tukevat yksilöllistä oppimista ja auttavat opettajaa arvioinnissa. Tehtävät eriyttävät automaattisesti oppilaan vastausten perusteella. Niitä voi käyttää tuntiopetuksessa, tukiopetuksessa tai osana omatoimista harjoittelua. 

Tervetuloa Ystävien aapisen ja lukukirjan koulutuksiin

Tutustu sarjaan tarkemmin

Ystävien aapinen ♥ askartelu