3

Opevinkit

Ystävien aapisen tekijöiden vinkit koulun alkuun

Jokaisella opettajalla on oma tapansa ottaa vastaan uudet koululaiset. Ystävien aapisen vinkit helpottavat ensimmäisten koulupäivien suunnittelua!

Laulu

Kuunnellaan Jyri Sariolan säveltämä ja Arttu Hartikaisen sanoittama laulu Nyt alkaa koulu. Mistä se kertoo? Millainen olo sinulla oli ensimmäisenä kouluaamuna?

Nimilaput

Tee jokaiselle oppilaalle oma nimilappu. Oppilaat istuvat piirissä lattialla. Nimilaput ovat keskellä ylösalaisin. Jokainen kääntää nimilapun vuorollaan. Jos oma nimilappu löytyy, oppilas sanoo nimensä kaikille ja ottaa lapun itselleen. Jos ei, lappu käännetään takaisin ylösalaisin. Vuoro vaihtuu. Nimilaput löydät tästä » (Ystävien aapinen Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali, liite 10.)

Tutustumisleikki

Istutaan piirissä ja toistetaan lorua Ystävä, kerro nimesi ja soita, paukuta yhteen tassuja noita. Lorua lukiessa taputetaan samalla omiin reisiin ja käsiin. Oppilaat sanovat vuorotellen nimensä ja taputtavat samalla nimen rytmin. Kaikki toistavat nimen ja rytmin.

Posteljoonin pyöräytys

Ensimmäisinä koulupäivinäkin tarvitaan taukoja. Pyöräyttäkää Posteljoonin hyrrää ja toimikaa ohjeen mukaan. Posteljoonin hyrrä löytyy Ystävien aapisen digiopetusmateriaalista. Katso linkki tästä »

Kotitehtävä

Ekaluokkalaiset odottavat kovasti kotitehtäviä. Tämän motoriikkaharjoituksen voi antaa kotitehtäväksi jo ensimmäisenä koulupäivänä. Harjoitus löytyy tästä » (Ystävien aapinen Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali, liite 11.)


Käyttäjäkoulutus

Ota hyvä startti uuteen lukuvuoteen ja poimi oivaltavat opetusvinkit Ystävien aapisen ja lukukirjan käyttäjäkoulutuksesta. Koulutuksen jälkeen voit aloittaa luottavaisin mielin uusia mahdollisuuksia täynnä olevan lukuvuoden yhdessä oppilaiden kanssa.

Katso Ystävien aapisen ja lukukirjan käyttäjäkoulutuksen tallenne »


Digiopetusmateriaali on opettajan aarrearkku

Ystävien aapisen ja lukukirjan digiopetusmateriaalista löydät kaikki opettajan oppaan materiaalit sekä paljon muuta. Digiopetusmateriaalin sivupalkin Harjoittele-kohdasta löytyy myös uudistuneita monisteita, joita voit tulostaa lukuläksyksi:

  • tavutasolla (aapisen kirjainhissien tavut jaksoissa 1–6)
  • sanatasolla (Papun sanakeinun sanat aapisen jaksoissa 1–6 ja lukukirjan jaksoissa 1–2)
  • virketasolla (Papun virkekeinun helpommat ja haastavammat virkkeet aapisen jaksoissa 3–6 ja lukukirjan jaksoissa 1–7).

Lisäksi digiopetusmateriaalin jokaisesta luvusta löytyy erilaisia pelejä, jotka kertaavat ja vahvistavat opiskeltua asiaa. Pelit innostavat oppilaita, ja niitä voi käyttää yhteisen harjoittelun lisäksi myös pistetyöskentelyssä esim. älytaululla tai tableteilla. Kirjaudu digiopetusmateriaaliin ja kokeile esimerkiksi näitä pelejä:

  • Ystävien aapinen – valitsemasi kirjainjakso – Harjoittele – Peli – Pomppivat tavut
  • Ystävien lukukirja – Teksti: Joenrannan koulun säännöt – Harjoittele – Peli – Mikä sana puuttuu
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Motivointi

Ystävien aapisen Kotikolon kirjasto sopii aloitteleville lukijoille

Askarteluvinkit

Ystävien aapisen sormi- ja käsinuket

Vinkit vanhemmille

Näin voit tukea ekaluokkalaisen koulun alkua kotona