3

Ajankohtaista

Vuoden 2022 Alvar Renqvist -palkinto Birgit Pekkalalle

Birgit Pekkala on Sanoma Pron alakoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalien kustannustoimittaja. Hän on työpanoksellaan vaikuttanut merkittävästi suomalaisten lasten oppimiseen ja erityisesti lukutaidon kehittymiseen.

Ammattitaitoisen kustannustoimittajan rooli kokoluokaltaan valtavassa ja ajallisesti pitkäkestoisessa projektissa on aivan keskeinen. Ilman näkemyksellistä ja alkuopetuksen pedagogiikan tuntevaa kustannustoimittajaa ei synny tuotteita, joita sekä opettajat että oppilaat rakastavat. Juuri tällainen koulumaailman hyvin tunteva, tarkkasilmäinen, uudelle avoin ja aina asiakkaan opettajan ja oppilaan parasta ajatteleva oppimateriaalien toimittamisen ammattilainen on Birgit Pekkala.

Pekkala on 15 vuoden ajan toimittanut useita alakoulun oppimateriaalisarjoja. Hän on erityisesti ansioitunut esi- ja alkuopetuksen kustannustoimittajana. Birgit on koulutukseltaan luokanopettaja, mikä on luonut vahvan pohjan hänen työlleen oppimateriaalien parissa.

Birgit aloitti uransa kustannustoimittajana Kustannusosakeyhtiö Tammessa vuonna 2007, ja siellä hän toimitti muun muassa alakoulun suomen kielen ja kirjallisuuden suosittua Kirjakuja-sarjaa. Vuodesta 2011 alkaen Birgit on työskennellyt Sanoma Pron alkuopetuksen suomen kielen ja kirjallisuuden parissa ja toimittanut niin Apilatien aapinen -sarjan kuin viimeisimpänä Ystävien aapinen -sarjan, joka on noussut lyhyessä ajassa opettajien ja oppilaiden rakastamaksi digitaalista ja painettua materiaalia yhdistäväksi kokonaisuudeksi.

Oppimateriaaliprojektien sydän on kustannustoimittajan vetämä tekijäryhmä. Ystävien aapisen tekijät kertovat Birgitistä seuraavaa:

Birgit Pekkala on kokenut ja taitava kustannustoimittaja, jonka käsien läpi eivät virheet tai pedagogiset epäkohdat pääse. Birgitin ammattitaito on huippuluokkaa, hän onnistuu saamaan niin aloittelevista kuin kokeneemmistakin kirjan tekijöistä heidän henkilökohtaisen parhaansa esiin. Birgitillä on laaja ja kattava kirjallisuuden tuntemus niin lasten- ja aikuisten- kuin oppi- ja tietokirjallisuudenkin saralla. Birgit tuo työryhmään monipuolista kokemusta ja ansiokkaita näkökulmia. Kun oppikirjailija pääsee Birgitin työryhmään, hän tietää olevansa hyvissä, turvallisissa ja taitavissa käsissä. Birgit huolehtii, että kaikissa työryhmän ratkaisuissa huomioidaan lapsen oikeus laadukkaaseen, innostavaan ja ajan hermolla olevaan oppimateriaaliin, joka lempeällä tavalla kannustaa lasta oppimaan uutta.


Alvar Renqvist -palkinto on Suomen Kirjasäätiön myöntämä palkinto ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinnon tavoitteena on nostaa esille kustannustoimittajan keskeistä roolia kirjan tekoprosessissa. Palkinto myönnettiin Birgitille Helsingin Kirjamessuilla torstaina 27.10.2022.

Avainsanat: palkinnot


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Apilatien aapinen käyttäjien silmin: ”Auttaa saavuttamaan tavoitteet!”

Inspiraatiota opetukseen

Elämyksellisyys ja sopivan tasoiset haasteet ovat väyliä lasten sydämeen – Näin Huimassa syvennetään lukutaitoa

Inspiraatiota opetukseen

Nuorten lukutaidolla rakennetaan parempaa tulevaisuutta