3

Opevinkit

Opevinkit Milli-sarjan käyttäjille

Milli-sarjan kanssa matematiikan opettaminen on entistä palkitsevampaa. Poimi täältä Milli-sarjan vinkit opetukseesi.

Ideoita matikan tunneille

Milli-robotin kirjeet

Lue oppilaille Millin terveiset koulun alkuun.

Milli johdattelee oppilaasi tarinallisesti matematiikan maailmaan!

Millissä jokaisen jakson alkuun liittyy tarina, joka sitoo matematiikkaa arkielämään ja saa hahmot elämään lasten mielissä. Alkuopetuksessa tarina löytyy lisäksi jokaiseen oppituntilukuun. Kuunnelkaa luokassa lukuvuoden aluksi myös mukaansa tempaavat kehyskertomukset:

  • Milli 1A aloitustarinassa tutustutaan Milli-sarjan hahmoihin.
  • Milli 3A kehyskertomuksessa selviää, miksi Milli on muuttunut kesän aikana erinäköiseksi.
  • Milli 5A kehyskertomuksessa tutustutaan uuteen ystävään, jonka nimi on Koppis.

Kertomukset löytyvät 1A, 3A ja 5A Digiopetusmateriaalien sisällysluettelosivulta Heino-pöllöä klikkaamalla.

Vinkkejä opetuksen tueksi

Milli 1A -oppikirjassa on nyt tarjolla entistäkin monipuolisempaa harjoittelua! Tutustu Millin Digikouluun ja ota se oppilaiden kanssa veloituksetta käyttöön Arttu-sovelluksen avulla. Tulosta tästä moniste, joka soveltuu ensimmäisille oppitunneille. Lisää monisteita löydät digiopetusmateriaalin Monisteet-välilehdeltä.

Milli 2A -oppikirjan pariin siirtyessä voi kerrata ensimmäiseltä luokalta tuttuja Milli-tehtävätyyppejä tulostettavien monistetehtävien avulla. Ne tukevat alkuun pääsemistä, jos Milli-sarja on oppilaille uusi tai pieni muistinvirkistys on paikallaan kesän jälkeen.

Milli 3A -kirjassa otetaan haltuun loputkin kertotaulut. Voitte harjoitella jo opittuja kertotauluja toiminnallisen N-Y-T -pelin avulla sijoittamalla kerrottavan luvun paikalle haluamanne luvun!

Milli 4A -oppikirjan voi startata vauhdikkaasti Matikkaralli-pelillä. Pelin lomassa tulee kerrattua lukukäsitettä ja lukujen ominaisuuksia.

Milli 5A -kirjassa jatketaan jakolaskujen harjoittelua, ja automatisoituneesta kertolaskutaidosta on silloin hyötyä. Kertotauluja voitte kerrata kesän jälkeen esimerkiksi Ruudun valtaus -pelin avulla.

Milli 6A -oppikirjan projektiaukeamiin on saatavilla yhteistoiminnalliset ongelmanratkaisukortit, joiden avulla kehitetään ajattelun taitoja. Kokeile korttisarjoja tästä ja tulosta lisää eritasoisia ongelmia Digiopetusmateriaalin monisteista.

Toiminnalliset vinkit alkuopetukseen

Noppapeli

Oppilaat pelaavat pareittain. Jokaisella parilla on 2 noppaa ja 10 palikkaa. He heittävät noppiaan yhtä aikaa (voivat esim. laskea heitolle lähtölaskennan 3-2-1-nyt/0). Suuremman silmäluvun heittänyt saa pisteen ja ottaa itselleen yhden palikan. Jos silmäluvut ovat yhtä suuret, kumpikaan ei saa pistettä. Noppia heitetään, kunnes kaikki palikat on jaettu. Verrataan, kummalla on enemmän palikoita. Hän on pelin voittaja.

Toiminnallinen matikkakuntopiiri

Seisotaan piirissä. Jokainen saa vuorollaan keksiä jumppaliikkeen ja näyttää sen muille. Liikkeen keksijä nostaa numerokortin, joka ilmoittaa toistojen määrän. Muut laskevat ääneen, kuinka monta toistoa liikkeen keksijä tekee. Sitten muut tekevät liikkeen niin, että toistokertoja on enemmän kuin liikkeen näyttäjä teki.

Hyödynnä Milli-sarjan ajankäyttösuunnitelma

Teimme opettajien pyynnöstä tuntisuunnittelua helpottavat ajankäyttösuunnitelmat. Printtaa omasi ja selkiytä kevään aikataulutusta!

Tutustu ajankäyttösuunnitelmiin:

Matikka-aiheisia askarteluvinkkejä

Tutustu laajemmin Milli-sarjaan täältä »


 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Alakoulun opevinkit lukuvuoden alkuun

Motivointi

Ekalla luokalla kaikki rakastavat matikkaa, mutta sitten tapahtuu jotain – uskon omiin kykyihin voi säilyttää huomioimalla nämä asiat

Inspiraatiota opetukseen

Alakoulun Milli-sarja luo vahvan perustan matematiikan taitoihin