3

Opevinkit

Opevinkit Milli-sarjan käyttäjille

Alakoulun matematiikan Milli-sarjan avulla saat oppilaasi innostumaan matematiikasta. Katso tekijöiden vinkit matematiikan tunnille.

Milli-robotin kirjeet

Lue oppilaille Millin terveiset koulun alkuun.

Milli johdattelee oppilaasi tarinallisesti matematiikan maailmaan!

Millissä jokaisen jakson alkuun liittyy tarina, joka sitoo matematiikkaa arkielämään ja saa hahmot elämään lasten mielissä. Alkuopetuksessa tarina löytyy lisäksi jokaiseen oppituntilukuun. Kuunnelkaa luokassa lukuvuoden aluksi myös mukaansa tempaavat kehyskertomukset:

  • Milli 1A aloitustarinassa tutustutaan Milli-sarjan hahmoihin.
  • Milli 3A kehyskertomuksessa selviää, miksi Milli on muuttunut kesän aikana erinäköiseksi.
  • Milli 5A kehyskertomuksessa tutustutaan uuteen ystävään, jonka nimi on Koppis.

Kertomukset löytyvät 1A, 3A ja 5A Digiopetusmateriaalien sisällysluettelosivulta Heino-pöllöä klikkaamalla.

Vinkkejä opetuksen tueksi

Milli 1A -oppikirjassa on nyt tarjolla entistäkin monipuolisempaa harjoittelua. Tulosta tästä moniste, joka soveltuu ensimmäisille oppitunneille. Lisää monisteita löydät digiopetusmateriaalin Monisteet-välilehdeltä.

Milli 2A -oppikirjan pariin siirtyessä voi kerrata ensimmäiseltä luokalta tuttuja Milli-tehtävätyyppejä tulostettavien monistetehtävien avulla. Ne tukevat alkuun pääsemistä, jos Milli-sarja on oppilaille uusi tai pieni muistinvirkistys on paikallaan kesän jälkeen.

Milli 3A -kirjassa otetaan haltuun loputkin kertotaulut. Voitte harjoitella jo opittuja kertotauluja toiminnallisen N-Y-T -pelin avulla sijoittamalla kerrottavan luvun paikalle haluamanne luvun!

Milli 4A -oppikirjan voi startata vauhdikkaasti Matikkaralli-pelillä. Pelin lomassa tulee kerrattua lukukäsitettä ja lukujen ominaisuuksia.

Milli 5A -kirjassa jatketaan jakolaskujen harjoittelua, ja automatisoituneesta kertolaskutaidosta on silloin hyötyä. Kertotauluja voitte kerrata kesän jälkeen esimerkiksi Ruudun valtaus -pelin avulla.

Milli 6A -oppikirjan projektiaukeamiin on saatavilla yhteistoiminnalliset ongelmanratkaisukortit, joiden avulla kehitetään ajattelun taitoja. Kokeile korttisarjoja tästä ja tulosta lisää eritasoisia ongelmia Digiopetusmateriaalin monisteista.

Toiminnalliset vinkit

Lukusanoja ja lukumääriä voi harjoitella liikunnan lomassa. Opettaja sanoo lukusanan, esimerkiksi kolme. Oppilaat muodostavat mahdollisimman nopeasti kolmen ryhmiä. Kuinka monta oppilasta jäi ryhmien ulkopuolelle? Harjoitus jatkuu uudella lukusanalla. (Milli 1A Opettajan opas s. 23)

Toisella luokalla matematiikassa harjoitellaan peilikuvaa, ja sitä tukee Heijastuksia vedessä -kuvataideharjoitus. Katsokaa yhdessä kesäisiä kuvia, joissa rantamaisema heijastuu veteen. Maalatkaa oma kesämaisema heijastuksineen. Taittakaa ensin paperiarkki keskeltä puoliksi ja avatkaa paperi. Maalatkaa vesiväreillä taitteen yläpuolelle kuvio kuviolta rantamaisemaa. Aina 1–2 kuvion jälkeen paperi taitetaan uudestaan puoliksi ja painetaan kevyesti, jotta vielä märkä kuvio monistuu paperin alaosaan. Lopuksi maisema viimeistellään maalamalla eri värisävyillä paperin yläosaan taivasta ja alaosaan vettä. (Milli 2A Opettajan opas s. 25)

Toiminnallisessa matikkakuntopiirissä seisotaan piirissä. Jokainen saa vuorollaan keksiä jumppaliikkeen ja näyttää sen muille. Liikkeen keksijä nostaa numerokortin, joka ilmoittaa toistojen määrän. Muut laskevat ääneen, kuinka monta toistoa liikkeen keksijä tekee. Sitten muut tekevät liikkeen niin, että toistokertoja on enemmän kuin liikkeen näyttäjä teki.

Milli-aiheisia askarteluvinkkejä

Digiopetusmateriaali on opettajan aarrearkku

Kesän aikana matematiikan opit ovat voineet päästä unohtumaan oppilailta. 3.–6.-luokkien lähtötasotestillä saat luotettavan tuloksen oppilaiden osaamisesta, kun oppitunteja on pidetty muutama viikko. Lähtötasotestit löydät Millin muokattavista kokeista.

Milli-sarjan digikoulu auttaa oppilasta kertaamaan matematiikkaa ja antaa välineitä yksilölliseen oppimiseen. Oppilas voi käyttää Millin Digikoulua Arttu-sovelluksen avulla, ja opettaja voi opastaa digikoulun käyttöön digiopetusmateriaalin avulla. Katso vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Millin Digikoulusta.

Pelit sopivat myös kotitehtäviksi. Opettaja voi tulostaa digiopetusmateriaalista kirjan pelit ja laittaa monisteet tarvittavin välinein kansiotaskuun. Pelin voi lähettää oppilaan mukaan kotitehtäväksi. Tarkoitus on, että oppilaat pelaavat peliä kotona vanhempien tai sisarusten kanssa. Mukaan kannattaa laittaa esimerkiksi pieni vihko vanhempien muistiinpanoja ja havaintoja varten. Usein käy niin, että kotiväki huomaa lapsensa toiminnasta sellaisia asioita, jotka opettajallakin on mielessä.

Hyödynnä Milli-sarjan ajankäyttösuunnitelma

Teimme  tuntisuunnittelua helpottavat ajankäyttösuunnitelmat. Tutustu ajankäyttösuunnitelmiin:

Käyttäjäkoulutuksista tukea matematiikan opetukseen

Matematiikan Milli-sarja on kokonaisuudessaan valmis, ja sarja on monelle opettajalle jo tuttu ja luotettava opetusmateriaali. Millin teemakoulutusten avulla saat opetukseesi lisää ideoita. Katso tallenteet täältä. Hakua helpottaaksesi voit käyttää selaimen hakutoimintoa ja Milli-hakusanaa.

Tutustu laajemmin Milli-sarjaan täältä »


 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Mikä on Millin Digikoulu?

Askarteluvinkit

Käsityövinkki: Milli-sylipaino auttaa keskittymään

Inspiraatiota opetukseen

Alakoulun Milli-sarja luo vahvan perustan matematiikan taitoihin