3

Uutishuone

Uudenlainen yhteiskuntaopin sarja aktiiviselle opiskelijalle!

Sarjan esittely

Uuden sukupolven digitaalinen yhteiskuntaopin sarja herättää pohtimaan ja keskustelemaan yhteiskunnan ilmiöistä

Uutishuone on aktiivisen opiskelijan oppimateriaalisarja, joka ohjaa pohdiskelemaan yhteiskunnallisia kysymyksiä ja tarkastelemaan kriittisesti yhteiskunnasta esitettyä tietoa. Tiedonhankinta ja tiedon luotettavuuden arviointi ovat tärkeitä taitoja maailmassa, joka on täynnä erilaisia mielipiteitä, tietoa ja valeuutisia. Sarja harjaannuttaa tulkitsemaan yhteiskunnallista tietoa, haastamaan erilaisia näkemyksiä ja muodostamaan omia perusteltuja mielipiteitä. Uutishuoneen vahva mediapainotus harjoittaa medialukutaitoa, joka on elintärkeä yhteiskunnallinen taito. Materiaali sisältää runsaasti ajankohtaisia aineistoja, kuten Helsingin Sanomien artikkeleita ja uutiskuvia.

Uutishuone on täysin uudenlainen digitaalinen oppimateriaali, jota on kehitetty yhdessä opettajien kanssa. Sarja oli kehitysvaiheessa testikäytössä useassa eri lukiossa. Sarjan sisällöt ovat opettajan muokattavissa: ajankohtaisista aineistoista ja tehtävistä voi helposti valita omaan opetukseen sopivimmat vaihtoehdot. Oppimateriaalin sisältöjä voi järjestellä uudestaan ja piilottaa, ja joukkoon voi myös lisätä omia materiaaleja. Monipuoliset digitaaliset tehtävät sisältävät avoimien tehtävien lisäksi itsestään korjaantuvia tehtäviä, joiden avulla opiskelija voi seurata oppimistaan. Opettaja ja opiskelija voivat seurata opintojen edistymistä helposti reaaliajassa Ohjaamossa.

Uutishuone on jatkossa täysin digitaalinen.

Sarjan vahvuudet

 • Opettajalle Uutishuone on oivallinen työkalu opetuksen suunnitteluun. Digitaalinen oppimateriaali on muokattavissa ryhmän tarpeisiin, ja sisältöjä voi järjestellä uudestaan, lisätä ja piilottaa.
 • Opiskelijoiden suoritukset näkyvät kätevästi Ohjaamossa, mikä helpottaa monipuolisen arvioinnin toteuttamista.
 • Tarkkaan laadituissa teksteissä on kiinnitetty huomiota käsitteiden ymmärrettävään määrittelyyn ja käyttöön. Pakollisten opintojen perustekstit on mahdollista lukea myös painetussa muodossa.
 • Opiskelu pohjautuu omaan aktiiviseen tekemiseen, jolloin oppimisesta tulee oivaltavaa ja mielekästä.
 • Harjoittelu digitehtävien avulla piirtää selkeää kuvaa omasta osaamisesta ja antaa välineet monipuoliseen itsearviointiin.
 • Ajankohtaisiin aineistoihin perustuvat digitehtävät ohjaavat tutkimaan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja toimivat myös itsenäisessä opiskelussa.

Tekijät

Juhana Aunesluoma, Pauliina Grönholm, Ossi Kokkonen, Soile Varis, Jouni Similä ja Janne Rilla
Tutustu tekijöihin »

Mitä sarjaan kuuluu?

Opiskelijalle

Digikirja

Digikirja sisältää moduulin kaikki materiaalit: perus- ja näkökulmatekstit, monipuoliset tehtävät, ajankohtaiset videot, äänitiedostot ja muut aineistot, kuten ajankohtaiset Helsingin Sanomien artikkelit. Digikirjan lisäksi pakollisiin opintoihin on saatavilla on erillinen tekstikirja, joka tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden lukea perustekstit myös painetussa muodossa.

Arttu

Arttu-sovelluksen avulla painetun kirjan lisämateriaalit aukeavat helposti opiskelijan omalla älylaitteella.

Opettajalle

Opettajan digimateriaali

Opettajan aineisto sisältää monipuolisia opetusvinkkejä ja tuntimuistiinpanot. Saatavilla on myös muokattavat PowerPoint-diat. Opettajan aineisto sisältyy digikirjoihin, mutta näkyy vain opettajalle. Sarjan jokaiseen osaan on saatavilla Abitti-mallikokeet sekä Kompassi-digikokeet jotka mahdollistavat sähköisten kokeiden järjestämisen. Opettaja voi käyttää valmiita kysymyksiä tai laatia omia tehtäviä mallipohjiin.

Ohjaamo

Ohjaamo on helppokäyttöinen työkalu jatkuvaan arviointiin ja opiskelijoiden edistymisen seuraamiseen. Työkalu on suunniteltu sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön. Ohjaamossa havainnolliset värikoodit osoittavat yhdellä silmäyksellä, miten ryhmä edistyy: miten paljon tehtäviä opiskelijat ovat tehneet ja miten he ovat tehtävistä suoriutuneet. Opettaja voi itse määritellä haluamansa tavoitetason opiskelijoiden suorituksille. Suorituksista kertyvää dataa voi hyödyntää esimerkiksi opiskelijoiden yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa sekä palaute- ja arviointikeskustelujen pohjana.

Valitse tarpeisiisi sopiva lisenssi

12 kk oppilaitoslisenssi

Lisenssi sisältää sarjan kaikkien moduulien materiaalit opiskelijalle ja opettajalle.

 • Moduulien 1—4 digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Oppilaitoslisenssi on voimassa 1.8.2023—31.7.2024.

Tutustu verkkokaupassa»

3 kk abilisenssi

Uuden abilisenssin ostaminen on mahdollista yksittäisen kurssin suorittamista tai ylioppilaskokeisiin valmistautumista varten.

 • Moduulien 1—4 digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Abilisenssi on voimassa 1.8.—31.10.2023.

Tutustu verkkokaupassa »

Tuotteet

Uutishuone 1

Uutishuone 1 Suomalainen yhteiskunta (LOPS 2021) on lukion yhteiskuntaopin ensimmäisen moduulin oppimateriaali. Uutishuone 1 ohjaa pohdiskelemaan suomalaisen hyvinvointivaltion ja oikeusvaltion rakenteita, toimintaa ja kehitystä sekä demokratian, ihmisoikeuksien, vallan ja vaikuttamisen käsitteitä aktiivista ja osallistuvaa kansalaisuutta korostaen.

 • Uutishuone 1 -digikirja
 • Uutishuone 1 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet

Uutishuone 2

Uutishuone 2 Taloustieto (LOPS 2021) on lukion yhteiskuntaopin toisen moduulin oppimateriaali. Uutishuone 2 ohjaa pohtimaan taloutta sekä yhteiskunnan että yksilön kannalta ja tarkastelemaan kriittisesti taloudesta esitettyä tietoa. Talouden ja politiikan kytkökset sekä työnteon ja yrittämisen merkitys hyvinvointivaltion rahoittamisessa ovat moduulin keskeistä aineistoa.

 • Uutishuone 2 -digikirja
 • Uutishuone 2 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet

Uutishuone 3

Uutishuone 3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (LOPS 2021) on lukion yhteiskuntaopin kolmannen moduulin oppimateriaali. Uutishuone 3 ohjaa pohtimaan Suomen ja Euroopan asemaa globalisoituvassa maailmassa, Euroopan unionin toimintaa ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa yhteistyöstä globaaleiden haasteiden ratkaisemiseksi.

 • Uutishuone 3 -digikirja
 • Uutishuone 3 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet

Uutishuone 4

Uutishuone 4 Lakitieto (LOPS 2021) on lukion yhteiskuntaopin neljännen moduulin oppimateriaali. Uutishuone 4 ohjaa ymmärtämään Suomen oikeusjärjestyksen ja oikeuden käytön perusasioita ja perehdyttää oikeudelliseen ajatteluun. Siinä tutustutaan tärkeimpiin oikeudellisiin sopimuksiin ja tiedon lähteisiin.

 • Uutishuone 4 -digikirja
 • Uutishuone 4 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet

Näin tutustut digimateriaalien näyteaineistoihin

Katso lukion tuotteiden hinnat täältä »

Tutustu sarjaan paremmin ja poimi vinkit sarjan käyttöön

Katso kaikki Areenan videot ›

Haluatko lisätietoja? Myyntimme auttaa!

Olemme mielellämme apunasi, kun pohdit uuden oppimateriaalin hankintaa.

Ota yhteyttä