3

Uutiset & tiedotteet

30.06.2017 klo 13.43

Sanoma Pron oppikirjailija Titta Putus-Hilasvuori sai Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinnon

Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinto myönnettiin jo kolmantena vuonna peräkkäin Sanoma Pron oppikirjailijalle. Palkinto jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä 30.6.2017. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja korkealaatuinen tiedeteostuotanto tai jolla on ollut

Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinto myönnettiin jo kolmantena vuonna peräkkäin Sanoma Pron oppikirjailijalle. Palkinto jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä 30.6.2017.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja korkealaatuinen tiedeteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on 12 000 euroa.

Titta Putus-Hilasvuori on espoolainen, juuri eläköitynyt historian ja yhteiskuntaopin lehtori, joka on opetustyön lisäksi laatinut oppimateriaaleja Sanoma Prolle. Hänen yli parikymmenvuotiseen uraansa oppikirjailijana mahtuu kymmeniä yhteiskuntaopin ja historian kirjoja, joita hän on laatinut yhdessä muiden alan ammattilaisten kanssa.

Putus-Hilasvuori on nauttinut niin työstään opettajana kuin oppikirjailijana.

– Oppikirjailijana olen kehittynyt samalla myös opettajana. Opettaminen on elinikäinen prosessi, ja oppikirjatyöryhmissä olen oppinut valtavasti, kun olen jakanut tietoa kollegoideni kanssa. Väitöskirjaa en koskaan ryhtynyt kirjoittamaan – oppikirjojen tekeminen on minun väitöskirjaprosessini, hän kertoo.

Oppikirjojen laatiminen itsessään motivoi

– Työskentely on antanut niin paljon lisää varsinaisen työhöni, ja pystyn palvelemaan myös oppilaitani paremmin. Onhan niitä tiukkoja dead-lineja ollut, mutta ei niitä näin jälkeenpäin muista. Oppikirjatyöskentely on vienyt mukanaan.

Vaikka oppikirjailijan perustehtävä on pysynyt melko samana vuosikymmenten aikana – laatia innostavia oppimateriaaleja oppilaille – on oppimateriaalien muoto muuttunut aika lailla. Digitaaliset materiaalit ovat tulleet jäädäkseen, mikä tarkoittaa jatkuvasti uudenlaisten kerrontatapojen miettimistä. Myös arviointi on muuttanut muotonsa digitaaliseksi.

– Olen viime vuosina nähnyt, miten valtavat mahdollisuudet digitaalisuus tarjoaa. Sanoma Pron yhteistyö Helsingin Sanomien kanssa on aivan upea: oppimateriaaleissa on muun muassa uutispätkiä, videoita, haastatteluja.  Kaikki tämä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia niin luokkatyöskentelyyn kuin itsenäiseen suorittamiseen. Olisipa mielenkiintoista kurkistaa 10 vuoden päähän ja todeta: Aijaa, tällaista on nyt.

Palkitun kirjailijan tuoreimpia tuotoksia ovat Jokaisen yhteiskuntaoppi– ja Historia ajassa -sarjat, mutta Sanoma Pron valikoimassa on useita muitakin hänen kirjoittamiaan oppikirjasarjoja.

Aktiivinen vaikuttaja

Suomen tietokirjailijoiden jakaman 12 000 euron Warelius-palkinnon perusteluissa Titta Putus-Hilasvuorta kuvaillaan helposti lähestyttävänä ja asiantuntevana oppikirjailijana, joka on myös alan aktiivinen vaikuttaja. Hänen vahvan sosiaalisen omatuntonsa johdosta monikulttuurisuuden ja yhteiskuntavastuun näkökulmat ovat vahvasti näkyvissä hänen laatimissaan oppimateriaaleissa.

Warelius-palkinto jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 30.6.2017. Titta Putus-Hilasvuoren lisäksi 12 000 euron palkinnon sai tietokirjailija Merete Mazzarella.

Warelius-palkinto myönnettiin myös viime ja toissa vuonna Sanoma Pron oppikirjailijalle. Vuonna 2016 palkinnon sai FT Jukka Mäkinen, joka on ollut laatimassa yli sataa matematiikan kirjaa. Vuonna 2015 palkinnon sai Markku Töllinen, jolla on yli kolmen kymmenen vuoden ura oppikirjojen tekijänä. Sanoma Prolle hän on tehnyt muun muassa Aarre-kirjasarjaa.

Warelius-palkinto

  • Suomen tietokirjailijat ry myöntää Warelius-palkinnon vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.
  • Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan.
  • Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.
  • Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
  • Suomen tietokirjailijat ry on maamme suurin kirjailijajärjestö. Se edistää tietokirjallisuutta, jakaa apurahoja ja palkintoja sekä valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja.