3

Tulevaisuuden taidot

Level Up täyttää yläkoulun englannin kieltenopettajan vaatimukset – lue opettajan kokemuksista

Kysyimme kieltenopettaja Lauri Kurjelta, millaista on opettaa yläkoulun A-englannin Level Up -sarjan avulla.

Viime lukuvuoden alussa kieltenopettaja Lauri Kurki oli yksi niistä monista, jotka saivat eteensä täysin uuden yläkoulun A-englannin Level Up -sarjan. Kurki opettaa englantia Jämijärven keskuskoululla Pääskyn koulukeskuksessa.

Uuteen sarjaan tutustuessaan Kurki peilasi materiaaleja omiin vaatimuksiinsa. Kurjen mielestä hyvässä yläkoulun englannin oppimateriaalissa tulee olla monipuolisesti eri tasoisia kirjallisia ja suullisia tehtäviä, kuuntelutehtäviä sekä projektiaiheita eri tasoille. Lisäksi lisämateriaalia on hyvä olla runsaasti erityyppisten tehtävien muodossa. Oppilaiden kannalta myös ennakoitava ja selkeä rakenne on tärkeä.

− Level Up vastaa mielestäni erittäin hyvin näihin kriteereihini.

Värikäs ja aikaa kestävä kokonaisuus

Kurki opettaa 7.-luokkalaisia Level Up -sarjan digiopetusmateriaalin avulla. Oppilailla on käytössä painetut teksti- ja harjoituskirjat.

− Mielestäni painettujen kirjojen ulkoasu on tyylikäs, ja kuvat ovat – ainakin vuoden 2023 silmillä katsottuna – sopivan ajattomia, eivätkä vanhene kovin nopeasti. Painetussa työkirjassakin on värejä, mikä tekee siitä oppilaiden mielestä mukavamman käyttää.

Kurki pitää myös sarjan digiopetusmateriaaleista ja niiden käytettävyydestä.

− Digiopetusmateriaalin vaihtopainike tekstikirjasta harjoituskirjaan on hyvä lisä, sillä se nopeuttaa toimintaani. Plussaa annan myös siitä, että kielioppiasioiden opettamiseen löytyy valmiit diat.

Level Upin pelit tuovat Kurjen mukaan mukavasti lisämaustetta tunteihin, vaikka hänen ryhmänsä eivät ole vielä peleistä innostuneet. Sarjan videot ovat sekä Kurjen että oppilaiden mielestä hyödyllisiä ja hyvin toteutettuja.

Level Up helpottaa yksilöllistä oppimista ja opettamista

Oppilaille Level Up on mahdollistanut itsenäisemmän tavan opiskella kuin mitä Kurki oletti etukäteen.

− Oppilaat kokevat motivoivaksi sen, että he saavat itse valita, mitä tehtäviä tekevät annetuista vaihtoehdoista. En anna enää läksyjä niin usein, vaan annan oppilaille enemmän vastuuta, ja he saavat valita omalle tasolleen sopivia tehtäviä. Sarja on helpottanut myös eriyttämistä, Kurki kertoo.

Kurki kertoo, että perusteita oppivat hyötyvät Level Upin opinpoluista siten, että he saavat tehdä pääasiassa yhden timantin perustehtäviä ja kokeilla halutessaan vaativampiakin tehtäviä.

− Taitavimmille oppilaille on tarpeeksi haastavampia ja syvempää paneutumista vaativia tehtäviä, joten he eivät tylsisty tunneilla. Aiemmin jouduin jakamaan heille esimerkiksi seuraavaan vuosiluokan kirjoja, joista he tekivät tehtäviä, kun varsinaisen kirjan harjoitukset oli jo tehty.

Kurjen mielestä Level Upin videot tuovat hyvää vaihtelua tunteihin.

− Tykkään selittää asiat itse. Annan kyllä videoiden Ricardolle ja Emilyllekin puheenvuoron, minkä jälkeen syvennän kerrottua omalla tavallani. Luulen, että oppilaat saavat videoista mukavaa vaihtelua, ettei heidän aina tarvitse kuunnella pelkästään minua, Kurki naurahtaa.

Kurki toivoo sarjaan vielä omaa kulttuuriosiota, sillä hänellä on tapana painottaa kulttuurituntemusta.

Level Upin opetusmateriaaleihin voi luottaa

Kurjen mielestä Level Upissa on parasta ajanmukainen ja monipuolinen sisältö selkeässä rakenteessa.

− Sarjan kiinnostavat aiheet pitävät oppilaiden mielenkiinnon yllä. Erittäin runsaat lisämateriaalit mahdollistavat eriyttämisen ja monenlaisten tehtävien tekemisen tunneilla. Toimivat ja selkeät digiopetusmateriaalit taas helpottavat opettajan arkea.

Aloitteleville opettajille Kurki vinkkaa, että jos hän olisi itse saanut tuoreena opettajana käsiinsä Level Upin kaltaisen selkeärakenteisen ja monipuolisen kirjasarjan kaikkine lisämateriaaleineen, olisi hänen työtaakkansa ollut varmasti paljon pienempi.

− Voin suositella lämpimästi Level Up -sarjaa, Kurki päättää arvionsa sarjasta.


Tätä mieltä Jämijärven keskuskoulun 7.-luokkalaiset ovat Level Upista

  • hyvät kuvitukset
  • visuaalisesti hyvännäköinen, värillinen työkirja sai erikoismaininnan
  • kiinnostavia tekstejä
  • sopivassa suhteessa kuunteluita muihin tehtäviin verrattuna
  • selkeä rakenne
  • Ricardon ja Emilyn videot hyviä
Avainsanat: Level up Suosittelu
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Tulevaisuuden taidot

Level Up ohjaa aktiiviseksi oppijaksi

Inspiraatiota opetukseen

Yläkoulun englannin Level Up -sarja koukuttaa kielenopiskeluun

Artikkeli

Level Up tekee yläkoulun A-englannin opiskelusta seikkailun – katso video