3

Opevinkit

Alakoulun opevinkit joulun odotukseen

Luokassa riittää helinää ja helskettä, kun oppilaat laskevat päiviä jouluun. Poimi ideat jouluisiin opevinkkeihin ja loihdi luokkaan lisää joulutunnelmaa.

Alakoulun oma joulukalenteri

Viimein on joulukalenterin aika. Mutta miksi joulu silti tuntuu saapuvan niin hitaasti? Tätä pohditaan alakoulun omassa joulukalenterissa, jossa tunnelmallinen tarina yhdistyy eri oppiaineiden toiminnallisiin tehtäviin. Tarinassa joulua odottavat oppimateriaalien tutut hahmot ja heidän kanssaan oppilaat pääsevät selvittämään mysteeriä salapoliisien tapaan.

» Tästä alakoulun omaan joulukalenteriin

Matematiikka

Milli-robotti kirjoitti oppilaille myös jouluterveisiä. Lue tai tulosta oppilaillesi Milli-robotin kirjeet lukukauden lopuksi:

Äidinkieli ja kirjallisuus

Ystävien aapisen Aamos, Ulla ja Papu valmistelevat Kotikolon joulua. Ystävien aapisen Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali -materiaalin tehtävissä oppilaat pääsevät auttamaan Kotikolon asukkaita joulupuuhissa.

Kuunnelkaa ja laulakaa Ystävien aapisen Kotikolon joululaulu. Videolta löytyvät sanat valmiiksi.

Ystävien lukukirjan Tontun puuhat -liitteessä oppilaat yhdistävät jouluiset kuvat ja virkkeet toisiinsa. Tulosta kuvat A3-paperille, leikkaa ne erikseen ja kiinnitä luokan seinälle. Oppilas käy katsomassa kunkin kuvan ja palaa omalle paikalleen merkitsemään, mihin virkkeeseen kuva sopii.

Ystävien lukukirjan joulupuuhakalenterista oppilaat saavat tehtävikseen hyvän mielen puuhia. Oppilaat voivat toteuttaa tehtävät haluamassaan järjestyksessä. Ruudun voi värittää, kun se on suoritettu.

Muistelkaa oppilaiden kanssa syksyllä lukemianne kirjoja ja jakakaa suosituksenne mieluisimmasta kirjasta muille Huima 3 -tehtäväkirjasta löytyvän lukupäiväkirjan avulla.

Joulunäytelmän valmistelu on kutkuttavan jännittävää. Ennen kuin esirippu aukeaa ja joulunäytelmä alkaa, on esitystä suunniteltu ja harjoiteltu paljon koko luokan voimin. Katso Huiman opevinkki luokan oman näytelmän suunnitteluun.

Kuinka usein on mahdollisuus antaa diplomi itselle? Välkky 4 -harjoituskirjan diplomi kannustaa oman osaamisen tunnistamisessa ja arvostamisessa. Oppilaat voivat täydentää diplomin myös toinen toisilleen.

Englanti

Ho, ho, ho! Kuka se kurkistaakaan ikkunan takaa Come with me! -sarjan värityskuvassa? Kun oppilaat ovat värittäneet kuvan, pyydä heitä kertomaan, millä väreillä he värittivät sivun alareunassa mainitut sanat.

Fun and Festivalssanasokkeloon on kätketty jouluun liittyviä sanoja. Löydättekö kaikki? Sanojen paikat löydät vastauksista.

Askarrelkaa englannin tunnilla luokan yhteinen Merry Strength Tree, johon jokainen oppilas saa kiinnittää oman vahvuus-joulupallon.

Ruotsi

Naapurimaassamme Ruotsissa perinteiset jouluvalmistelut ovat samankaltaisia kuin Suomessa. A1/A2-ruotsin Allihopa! -sarjan joulutehtävissä oppilaat saavat etsiä jouluperinteisiin liittyviä sanoja kirjainsokkelosta ja tunnistaa joululauluparit. Rusinana pullassa on oman Lucia-pullan suunnittelu.
Tehtävän ratkaisut ovat täällä.

Saksa

A1/A2-saksan Los geht’s! -sarjan tehtävässä oppilaat saavat kerrata jouluun liittyvää sanastoa kuvakorteilla. Kuvia voi käyttää muistipelinä tai KIM-leikissä tai niistä voi askarrella saksankieliset joulukortit.

Askarteluvinkit

Jouluaskartelut luovat tunnelmaa luokkaan. Poimi ideat jouluaskarteluihin, joista useimpiin voi hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Muistakaa ottaa askartelut mukaan kotiin ennen joulua.

Taukoliikuntaa

Tonttu käskee -leikki sopii niihin hetkiin, kun tilanne vaatii pientä jaloittelua. Leikki menee Kapteeni käskee -leikin tapaan. Tonttu näyttää ja käskee tehdä jonkun liikkeen. Muut toistavat liikkeen perässä. Liike vaihtuu, kun tonttu käskee tehdä jotain muuta. Jos tonttu tekee vain liikkeen ilman käskyä, muut eivät saa totella häntä. Leikkiä voi soveltaa myös kieliopinnoissa.

Open oma glögihetki

Ettei joulu menisi pelkäksi suorittamiseksi, muista istahtaa glögimukin äärelle. Kotitalouden Kimara-sarjastamme löydät lämpimät ohjeet tumman ja vaalean glögin valmistamiseen.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Askarteluvinkit

Joulun kootut askarteluvinkit alakouluun

Opevinkit

Alakoulun oma joulukalenteri vie kiehtovan tarinan ja opevinkkien pariin

Opevinkit

Kokeile ihania glögiohjeita!