3

Opevinkit

Alakoulun opevinkit joulun odotukseen

Luokassa riittää helinää ja helskettä, kun oppilaat laskevat päiviä jouluun. Poimi ideat jouluisiin opevinkkeihin ja loihdi luokkaan lisää joulutunnelmaa.

Matematiikka

Joulunodotus on mieluinen laskuharjoitus oppilaille. Päivä kerrallaan yksi vuoden odotetuimmista juhlista tulee lähemmäs. Matematiikan Milli-sarjan kaverukset odottavat joulua kolmessa erilaisessa joulukalenterissa. Verkkosivuiltamme löytyvät kalenterit ovat kaikkien joulun odottajien käytettävissä. Alkuopetuksen kalenterissa oppilaat saavat kuunnella tarinan Milli-robotin jouluvalmisteluista. Isommat oppilaat pääsevät avaamaan hauskan Milli-kuvakalenterin luukkuja. Kurkista, miltä kalenterit näyttävät.

Milli-robotti kirjoitti oppilaille myös jouluterveisiä. Lue tai tulosta oppilaillesi Milli-robotin kirjeet lukukauden lopuksi:

Äidinkieli ja kirjallisuus

Ystävien aapisen Aamos, Ulla ja Papu valmistelevat Kotikolon joulua. Ystävien aapisen Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali -materiaalin tehtävissä oppilaat pääsevät auttamaan Kotikolon asukkaita joulupuuhissa.

Kuunnelkaa ja laulakaa Ystävien aapisen Kotikolon joululaulu. Videolta löytyvät sanat valmiiksi.

Ystävien lukukirjan Tontun puuhat -liitteessä oppilaat yhdistävät jouluiset kuvat ja virkkeet toisiinsa. Tulosta kuvat A3-paperille, leikkaa ne erikseen ja kiinnitä luokan seinälle. Oppilas käy katsomassa kunkin kuvan ja palaa omalle paikalleen merkitsemään, mihin virkkeeseen kuva sopii.

Ystävien lukukirjan joulukalenterista oppilaat saavat tehtävikseen hyvän mielen puuhia. Oppilaat voivat toteuttaa tehtävät haluamassaan järjestyksessä. Ruudun voi värittää, kun se on suoritettu.

Muistelkaa oppilaiden kanssa syksyllä lukemianne kirjoja ja jakakaa suosituksenne mieluisimmasta kirjasta muille Huima 3 -tehtäväkirjasta löytyvän lukupäiväkirjan avulla.

Kuinka usein on mahdollisuus antaa diplomi itselle? Välkky 4 -harjoituskirjan diplomi kannustaa oman osaamisen tunnistamisessa ja arvostamisessa. Oppilaat voivat täydentää diplomin myös toinen toisilleen.

Englanti

Ho, ho, ho! Kuka se kurkistaakaan ikkunan takaa Come with me! -sarjan värityskuvassa? Kun oppilaat ovat värittäneet kuvan, pyydä heitä kertomaan, millä väreillä he värittivät sivun alareunassa mainitut sanat.

Askarrelkaa englannin tunnilla luokan yhteinen Merry Strength Tree, johon jokainen oppilas saa kiinnittää oman vahvuus-joulupallon.

Ruotsi

Naapurimaassamme Ruotsissa perinteiset jouluvalmistelut ovat samankaltaisia kuin Suomessa. A1/A2-ruotsin Allihopa! -sarjan joulutehtävissä oppilaat saavat etsiä jouluperinteisiin liittyviä sanoja kirjainsokkelosta ja tunnistaa joululauluparit. Rusinana pullassa on oman Lucia-pullan suunnittelu.
Tehtävän ratkaisut ovat täällä.

Saksa

A1/A2-saksan Los geht’s! -sarjan tehtävässä oppilaat saavat kerrata jouluun liittyvää sanastoa kuvakorteilla. Kuvia voi käyttää muistipelinä tai KIM-leikissä tai niistä voi askarrella saksankieliset joulukortit.

Askarteluvinkit

Jouluaskartelut luovat tunnelmaa luokkaan. Poimi ideat jouluaskarteluihin, joista useimpiin voi hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Muistakaa ottaa askartelut mukaan kotiin ennen joulua.

Taukoliikuntaa

Tonttu käskee -leikki sopii niihin hetkiin, kun tilanne vaatii pientä jaloittelua. Leikki menee Kapteeni käskee -leikin tapaan. Tonttu näyttää ja käskee tehdä jonkun liikkeen. Muut toistavat liikkeen perässä. Liike vaihtuu, kun tonttu käskee tehdä jotain muuta. Jos tonttu tekee vain liikkeen ilman käskyä, muut eivät saa totella häntä. Leikkiä voi soveltaa myös kieliopinnoissa.

Open oma glögihetki

Ettei joulu menisi pelkäksi suorittamiseksi, muista istahtaa glögimukin äärelle. Kotitalouden Kimara-sarjastamme löydät lämpimät ohjeet tumman ja vaalean glögin valmistamiseen.

Avainsanat: opevinkki
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Millin joulukalenterit luovat joulun tunnelman jokaiselle luokalle

Askarteluvinkit

Joulun kootut askarteluvinkit alakouluun

Opevinkit

Kokeile ihania glögiohjeita!