3

Inspiraatiota opetukseen

Ystävien aapisen käyttäjä suosittelee: Kaiken kaikkiaan paras aapinen, jonka olen kohdannut

Luokanopettaja Kati Särmöllä on kokemusta monesta eri aapisesta. Kysyimme häneltä, millaista on käyttää Ystävien aapista.

Seinäjoella, Kertunlaakson koululla ekaluokkalaisia opettavan Kati Särmön luokassa on monenlaisia oppilaita.

– Puolet luokasta osasi jo lukea kouluun tultaessa, toinen puoli oli aloittelevia lukijoita. Ystävien aapinen maustettuna yhteisopettajuudella mahdollisti sen, että jokainen sai heti ensimmäisistä koulupäivistä alkaen omaa taitotasoaan vastaavaa lukemista. Tämä taklasi ryhmän heterogeenisyyden haasteet ja silminnähden motivoi lapsia. Mikä parasta, motivaatio on säilynyt korkealla koko ekaluokan ajan, eikä loppua näy.

Särmö käyttää opetuksessaan Ystävien aapista nyt ensimmäistä vuotta, mutta hänellä on pitkä kokemus eri aapisista. Kysyimme häneltä kokemuksia Ystävien aapisesta.

Millainen oppimateriaali Ystävien aapinen mielestäsi on?

Ystävien aapisessa on kiehtovaa lapsenomaisuutta, jonka ansiosta on helppo sukeltaa tarinoiden tunnelmaan ja eläytyä seikkailuun. Jo ensivilkaisu kutsuu ja houkuttelee selaamaan, kuulemaan ja näkemään lisää. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen sisällöt on hienosti upotettu tarinaan ja kuvitukseen.

Parasta Ystävien aapisessa ovat ihanat hahmot ja musiikki. Opekaan ei pysy penkissä, kun on pakko liikkua ja eläytyä kappaleisiin. Tämä on kaiken kaikkiaan paras aapinen, jonka olen tähän mennessä aapisista kohdannut.

Miten aapinen on vastannut opetustarpeisiisi ja omaan tapaasi opettaa?

Erinomaisesti. Lukemaan opettaminen on parasta, mitä opettajan työssä tiedän. Sanoma Pron materiaalit ovat aina antaneet siihen hyvät työkalut. Perusteet ovat tuttuja aikaisemmista aapisista, mutta Ystävien aapinen vastaa muun muassa eriyttämisen tarpeisiin parhaiten.

Sarjan lisämateriaalit ovat varsin laajat. Käytän koko ajan digitaalisia opetus- ja oppimismateriaaleja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja motivoivia, ja materiaalia on runsaasti. Ystävien aapisen materiaaleilla myös eriyttäminen on erityisen paljon helpompaa.

Koen tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelemisen erittäin tärkeäksi jokapäiväisessä kouluelämässä. Ystävien aapinen on tehokas ja upea työkaveri silläkin saralla.

Millaisia oivaltavia tilanteita Ystävien aapisen parissa on syntynyt?

Ekaluokkalaisten kanssa sattuu ja tapahtuu. Mökötystango tupsahti eteemme juuri kun olimme puhuneet hyvän yhteishengen suuresta merkityksestä luokassamme. Laulu sinetöi jutustelumme kaverivastuusta ja siitä, että pieniä riitoja elämässä tulee aina. Tärkeintä on oppia selvittämään ne yhdessä ja jatkamaan koulupäivää ystävinä.

Tarinassa Papu-hiiri oli puhunut palturia juuri samaan aikaan kun luokassa keskusteltiin vastaavasta tilanteesta. Papu-hiiren tunteet ja ajatukset avasivat lapsille tapahtuneen syy-seuraussuhteen ja auttoivat kohtaamaan tilanteen ymmärryksellä, niin aapisen tarinassa kuin tosielämässä.

Mitä haluaisit sanoa muille opettajille, jotka pohtivat Ystävien aapisen ja lukukirjan käyttöönottoa?

Suosittelen ehdottomasti. Minulla on runsaasti kokemusta eri aapisista, ja olen toiminut myös opettajakouluttajana. Siltä pohjalta voin todeta, että Ystävien aapisesta ei enää paljoa pysty parantamaan. Koko koulullamme on Ystävien aapinen käytössä, ja toisella luokalla käytetään myös Ystävien lukukirjaa. Olemme kollegojen kanssa iloisia valinnastamme. Se on oikeasti ihan huippu!

 

Julkaistu 4.2.2022

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Tulevaisuuden taidot

Ystävien aapinen luo vahvan pohjan tunne- ja vuorovaikutustaidoille

Inspiraatiota opetukseen

Lukemaan opettelua ja jännittäviä juonenkäänteitä! Palkittu lastenkirjailija kertoo, miten Ystävien aapisen tarina syntyi

Inspiraatiota opetukseen

Avoimuus, kriittisyys ja empaattisuus – monilukutaito rakentaa tärkeitä tulevaisuuden taitoja