3

MaKeKo-digikokeiden käyttöönotto

Mikä on MaKeKo?

MaKeKo on lyhenne sanoista matematiikan keskeisen oppiaineksen kokeet. Kokeiden avulla voidaan arvioida, miten opetuksen keskeiset tavoitteet on saavutettu. MaKeKo tarjoaa myös tukea opetuksen suunnitteluun.

MaKeKo-kokeen voi pitää joko lukuvuoden alussa tai lopussa. Kokeiden nimet kertovat, mille vuosiluokalle koe on tarkoitettu. Esimerkiksi Koe 4/5 sisältää 4. luokan keskeiset sisällöt, ja kokeen voi pitää joko 4. luokan lopussa tai 5. luokan alussa. Koe on mahdollista suorittaa kokonaan tai osa-alue kerrallaan.
Makeko-digikokeet myydään koulukohtaisena lukuvuosilisenssinä, joka sisältää kokeet peruskoulun 1.–9. luokille. Makeko-digikokeet ovat saatavilla vain suomeksi.

Käyttöönotto

Jos olet tilannut koulullesi MaKeKo-digikokeet, löydät ne kirjautumalla Sanoma Pro -palveluun ja siirtymällä Kampukseen napauttamalla oman koulusi nimeä. MaKeKo-kokeet löytyvät Kampuksen Kirjasto-välilehdeltä.

Oppilaat tarvitsevat henkilökohtaiset tunnukset

Kokeiden käyttöä varten tarvitset oppilaillesi henkilökohtaiset tunnukset Sanoma Pron palveluun. Nämä alkuvalmistelut sinun tarvitsee tehdä vain kerran lukuvuoden alussa.

Löydät tietoa eri tunnushallintamuodoista sekä ohjeen oman koulunne tunnushallintamuodon tarkistamiseen täältä:

tunnushallintamuodot

Kopioi ryhmällesi MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet

Jotta voit siirtyä Kompassiin ja julkaista kokeita oppilaille, sinun pitää kopioida MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet omalle ryhmällesi Kampuksen etusivulta. Suosittelemme, että kopioit aineiston jokaiselle opetusryhmälle erikseen, jolloin sinun on helpompi julkaista kokeita ja etsiä tuloksia Kompassissa.

  1. Kirjaudu sisään ja siirry Kampukseen napauttamalla koulusi nimeä.
  2. Etsi etusivulta MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet tuote.
  3. Napauta kolmea pistettä nimen oikealla puolella.
  4. Valitse “Luo uusi ryhmä tästä sisällöstä”.
  5. Anna ryhmälle nimeksi mielellään opetusryhmän nimi, jonka tunnistat helposti julkaistessasi koetta.
  6. Kampus siirtää sinut Ryhmäni-sivulle. Avaa luomasi ryhmä.
  7. Napauta Kompassi-digikokeet-linkkiä, jonka löydät Kokeet-otsikon alta. Kun Kompassi on avattu kerran kyseisestä ryhmästä, ryhmään liittyvät oppilaat pääsevät Kompassi-kokeeseen.
  8. Oppilaat liittyvät ryhmään ryhmän avaimella. Avaimen löydät ryhmän sivulla oikeasta yläkulmasta napauttamalla avain-ikonia tai Kampuksen etusivulta, ko. Ryhmän nimen oikealla puolella napauttamalla ryhmäikonia ja valitsemalla “Näytä ryhmän avain”.

Voit ensimmäisellä kerralla julkaista oppilaille Harjoituskokeen, jotta oppilaat pääsevät kokeilemaan vastaamista digitaalisesti ennen varsinaisen MaKeKokokeen suorittamista. Harjoituskokeen avulla voit myös hyvissä ajoin varmistaa, että kaikkien oppilaiden tunnukset toimivat.

Kokeen suoritusajaksi kannattaa asettaa tarpeeksi pitkä aika, jotta oppilaat voivat mahdollisesti jatkaa kokeen tekemistä myös seuraavalla tunnilla. Jos oppilas saa kokeen valmiiksi, hän voi painaa Lähetä vastaukset. Mikäli oppilas jatkaa koetta myöhemmin, hänen tulee sulkea koe lähettämättä vastauksia muuten koetta ei voi enää jatkaa. 

Tulosta täältä MaKeKo-kokeiden käyttöönotto-ohje 

Katso lyhyet videot MaKeKo-kokeiden käytöstä