3

Inspiraatiota opetukseen

Syysloma on lukuloma

Poimi vinkit lukulomalle.

Syysloma on lukuloma -kampanjan tarkoitus on kannustaa kaikenikäisiä lukemisharrastuksen pariin. Kampanja on lukemista edistävien järjestöjen yhteisponnistus. Myös me Sanoma Prolla kannustamme kaikkia viettämään aikaa syyslomalla kirjojen parissa. Keräsimme muutamia vinkkejä lukulomalle.


Väritettävät lukudiplomit

Ystävien aapisen ja lukukirjan Ulla, Papu ja Aamos rakastavat lukemista. Opettaja voi tulostaa oppilaille lukupäiväkirjoja väritettäväksi. Oppilas saa lukumerkinnän, kun hän on lukenut kokonaisen kirjan tai sovitun ajan. Tulostettaviin kehyksiin oppilas voi kirjoittaa kirjaesittelyn suositteluineen tai laatia listan lukemistaan kirjoista. Jos kirjoittaminen ei ihan vielä suju, oppilas voi piirtää kuvan lukemastaan tai kuuntelemastaan tarinasta.

Lukuhetkiä voi kerryttää hauskan lukuhaasteen avustuksella. Tehtävä löytyy Ystävien lukukirjan Tekstitaitaja-tehtäväkirjasta.

Tutustu kirjallisuuden lajeihin

Huima-sarjassa kannustetaan sukeltamaan kirjallisuuden monipuoliseen ja mielikuvitukselliseen maailmaan. On mielenkiintoista tutkia, mille kirjallisuuden puun oksalle luettu kirja kuuluu.

Tarkastelkaa yhdessä ennen lomaa kaunokirjallisuuden puuta. Keskustelkaa luokassa siitä, miltä oksalta kukin haluaisi kirjan lukea, ja kirjoittakaa sitten oppilaiden nimet puuhun valitulle oksalle.

Loman jälkeen kerätkää oppilaiden lukemat kirjat listaan. Kuinka monta kirjaa loman aikana on yhteensä luettu? Tarkastelkaa myös sitä, mitä eri kirjallisuuden lajeja listassa on. Voitte käyttää tulostettavaa monistetta apunanne.

Askartele lukurauhakyltti

On ihanaa vetäytyä lukemaan rauhassa. Välillä on kuitenkin tarpeen informoida läheisiä lukurauhan tarpeesta. Sitä varten teimme askarteluohjeen, miten askarrella lukurauhakyltti oveen ripustettavaksi.

Ikioma lukupäiväkirja

Kirjoista on mukava keskustella yhdessä. Lukupäiväkirja auttaa muistamaan lukiessa syntyneitä ajatuksia. Päiväkirjaa voi tehdä kukin omalla tyylillään. Esimerkiksi Välkky 5:n ikioma lukupäiväkirja tarjoaa kattavat ohjeet lukuhavaintojen kirjaamiseen.

Lukuhaaste: lue kolme tuntia kirjallisuutta

Yläkoulun Loisto-sarja kannustaa lukemisen pariin 15 minuutin lukuhaasteella. Tässä tehtävässä kaunokirjallisuuden lukuaika kertyy kuin itsestään lukupaikkoja vaihdellen.

Pohdi itseäsi kirjallisuuden lukijana ja kokijana

Muistatko, mikä oli ensimmäinen kirja lapsuudessasi? Entä mikä on ollut vaikuttavin lukukokemuksesi? Lukion Loisto-sarjan tehtävä ohjaa miettimään, millainen olet kirjallisuuden kuluttajana.


Lue asiantuntijoiden vinkit lukukipinän ylläpitämiseen

Luokanopettaja Johanna Asplund kertoo, miten kirjallisuuskasvatus näkyy ja toteutuu alkuopetuksessa ja uudessa Ystävien lukukirjassa? Katso myös Johannan kirjavinkit oppilaiden lukukipinän sytyttämiseen.

Konkariopettaja Milena Komulainen kertoo vinkkejä lukuinnostuksen sytyttämiseen. Artikkelin lopusta löydät myös Milenan kirjavinkit.

Katriina Rapatti antaa vinkit lukemisen ja kirjoittamisen kehittämiseen.

Siri Kolu vinkkaa kirjoittamista inspiroivia young adult -kirjoja.


Poimi Oppi&ilon kirjavinkkejä

Syyslomalla lasten ja vanhempien on kiva viettää aikaa yhdessä kirjoja lukien. Oppi&ilon pienten kirjat innostavat leikki-ikäisiä ja taaperoita. Helppolukuiset kirjat sopivat kaikille lukemaan opetteleville ja lukemisen sujuvuutta harjoitteleville. Kutkuttava juoni, sopivan mittainen teksti ja humoristinen kuvitus innostavat lukemaan.

Tutustu Oppi&ilon kirjoihin »

Kenelle: Vanhemmat Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Vinkit lukutaidon kehittämiseen

Motivointi

Lukemisen ei tarvitse olla suorittamista – vinkit lukuinnostuksen herättämiseen

Inspiraatiota opetukseen

Konkariopettaja on 20 vuoden aikana nähnyt lukutaidon heikentyvän – onneksi hänellä on konsteja lukuinnostuksen sytyttämiseen