3

Opevinkit lukioon

Kirjoittamista inspiroivia young adult -kirjoja

Kirjailija ja teatterintekijä Siri Kolu listaa kirjoittamisen pariin inspiroivia, nuorille aikuisille suunnattuja YA-kirjoja. Poimi omasi! 

Siri Kolun mukaan mielikuvitus on kuin lihas, jota voi harjoittaa kuluttamalla monipuolisesti taidetta. Yksi parhaista tavoista kehittää omaa mielikuvitustaan ja kirjoittajan taitoaan on lukeminen.

– Parhaimmillaan lukeminen avartaa kirjoittamisen maastoja ja sitä, mitä kaikkea tekstin kanssa on mahdollista tehdä. Kirjat esittelevät myös erilaisia ihmisenä olemisen tapoja ja tuovat lohtua, hän tiivistää.

Lue Kolun haastattelu luovasta kirjoittamisesta ja young adult -genrestä täältä.

Siri Kolun lukusuositukset

Säeromaaneja

Säeromaanissa muoto inspiroi. Teos on pieni ja kerronta on tiivistä, mutta se sisältää aivan yhtä ison tarinan. Säeromaanit opettavat tiivistämistä ja vaikuttavat muotokieleen, kun teksti on kevyttä ja tarkkaa yhtä aikaa.

 • S. Meresmaa: Dodo, Khimaira, Kerberos
  Säeromaanitrilogia ihmissuhteista ja identiteeteistä.
 • Dess Terentjeva: Freestyle
  Tanssiminen ja identiteetti teoksen muotona ja aiheena.

Novellisuosituksia

Myös novelleihin kannattaa tarttua monesta syystä. Ne ovat tarinankerronnan ja tekstin tiivistämisen jalokiviä!

 • Clayton & Jackson & Stone & Thomas & Woodfolk & Yoon: Blackout
  Tässä novellikokoelmassa lähtökohtana on sähkökatkos, sama aikajana ja sama kaupunki, mutta useita kertojia. Kirjoittajat ovat itsenäisiä ja nimekkäitä kirjailijoita, ja samalta toimittajakunnalta on tulossa lumimyrskystä kertova Whiteout.

Kääntökirja

 • Salla Simukka: Sytytä valot / Sammuta valot
  Kääntökirja, jossa toisella puolella on 10 kauneinta tarinaa, toisella 10 kauheinta. Voit lukea vain toisen puolen tai molemmat. Kääntökirjan tarinat muodostavat keskenään parit, ja teos tarjoaakin monenlaista oivallettavaa. Samat henkilöt ja sama teema keskustelevat kummankin puolen tarinoissa.

Romaaneja

 • Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa, valoa, valoa
  Nuortenkirjaklassikko, loistava kirja kaikin puolin.
 • Lockhart: Me olimme valehtelijoita
  Kerronta harhauttaa herkullisesti lukijaa.
 • Siiri Enoranta: Kesämyrsky
  Hyvä esimerkki erittäin vahvasta omasta maailmasta, jonka kirjallisuus muodostaa.
  Teoksen aiheena on viimeinen kesä Summersuttonissa.
 • Mari Kujanpää: Rumuuspäiväkirja
  Kehorauha ja oman kehon hyväksyminen ovat teemoja rakenteellisesti taitavassa ja kauniisti kirjoitetussa nuortenromaanissa.
 • Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu
  Perhe muuttaa maalle aloittaakseen rauhallisemman elämän, mutta urheilijaisoveli alkaa nukkua huonosti ja piirtää kuvia ullakolla asuvista olennoista. Portaalifantasiaa, joka aloittaa trilogian.
 • Jay Asher & Carolyn Mackler: Sinä ja minä sitten joskus
  Rakenteellisesti nerokas kirja ystävyksistä, jotka 1990-luvun lopussa asentavat internetin ensimmäistä kertaa. He löytävät netistä omituisen asian nimeltä Facebook, joka syntyy vasta tulevaisuudessa. Ystävykset näkevät sosiaalisessa mediassa itsensä aikuisina. Jokainen teko heidän nykyhetkessään muokkaa myös Facebook-seinää: he alkavat muokata tulevaisuutta.
 • Mats Strandberg: Loppu
  Lopun ajan dystopia maailmasta, jolla on kuukausi elinaikaa ennen kuin asteroidi tuhoaa sen. On aika tehdä kaikki ne asiat, jotka kaduttaisi jättää tekemättä.
 • Richard Powers: Hämmästys
  Ekologinen romaani hämmästyttävällä rakenteella. Leskeksi jäänyt isä hoitaa surusta raivokohtauksia saavaa poikaansa, joka alkaa saada tilanteeseensa kokeellista aivopeilausterapiaa. Poika alkaa kukoistaa ja omistaa elämänsä uhanalaisten lajien suojelulle. Kun kokeilu lopetetaan, myös pojan maailma vähitellen palaa entiselleen. Crossover-kirja, joka toimii YA-yleisölle. Crossover on kirjallisuutta, jota lukevat sekä nuoret että aikuiset.
 • Madeline Miller: Kirke
  Suuren yleisön tuntema kuuluisa noita ja lumoojatar Kirke on puolijumala, jolla on jumalan ajankäsitys, mutta ihmisen ääni. Kirken näkökulmasta antiikin tarinat kerrotaan uusiksi ja annetaan niille uusi, feministinenkin sävy. Crossover-kirja, joka toimii YA-yleisölle.

Jokeri:

 • Hannu Salmi: Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827
  Kerronnallisesti yksi vaikuttavimpia teoksia viime vuodelta: tarinallinen tietokirja Turun palosta. Tarkasti valitut näkökulmahenkilöt tuovat historiallisen tapahtuman lähelle aivan kuin sen kokisi itse.
Avainsanat: Loisto lukion Loisto
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Siri Kolu syttyy tarinoiden voimasta ja kannustaa nuoria luovan kirjoittamisen pariin

Motivointi

Poimi opettajien vinkit lukukipinän sytyttämiseen

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen