3

Opiskeluvinkit

Selviytymisopas lukioon – Näin opiskelu muuttuu, kun siirryt yläkoulusta lukioon

Ennen lukion alkua päässä pyörii miljoona ajatusta: Mikä kaikki muuttuu? Miten pärjään lukiossa? Löydänkö uusia kavereita? Mihin jatkan lukion jälkeen? Näillä vinkeillä saat helpotusta lukio-opintojen alkuun.

Jätä viime tipassa tekeminen yläasteelle! Lukiossa opiskelutahti on kiivasta ja opiskeltavat kokonaisuudet ovat laajoja. Siksi lukiossa kannattaa satsata opiskeluun hippusen enemmän kuin peruskoulussa.

– Yläkoulussa voi vielä pärjätä, jos lukee kokeisiin vasta edellisenä iltana. Tämä taktiikka ei enää toimi lukiossa, koska lukualueet ovat huomattavasti laajempia kuin yläkoulussa. Jos ei tee läksyjä, se näkyy myös arvosanassa, kertoo Tikkurilan lukion opo Minna Kattelus.

Opettele aikatauluttamaan

Aikatauluttamalla huolehdit omasta jaksamisesta ja työmäärän tasaisesta jakautumisesta. Yksi moduuli voi vaatia kokeen lisäksi ylimääräisen kirjan lukemista, esseen kirjoittamista ja jonkin isomman tehtävän tekemistä. Lisäksi eri moduulien dedikset ajoittuvat usein samalle viikolle. Kun oppii aikatauluttamaan, voi ennakoida kiireisimmät viikot ja tehdä jotkin tehtävät jo reippaasti ennen deadlinea.

– Muista varata aikaa myös harrastuksille ja kavereille, vaikka lukio-opinnot veisivätkin paljon aikaa. Kun tekee vapaa-ajalla omia kivoja juttuja, se nostaa myös opiskelumotivaatiota, Kattelus vinkkaa.

Anna aikaa muutoksille

Siirtyminen lukioon on iso muutos: lukiossa opiskelu on haastavampaa ja arvostelu tiukempaa. Monesti ensimmäisen jakson lopussa, kun arvosanat annetaan, useita opiskelijoita odottaa pieni järkytys.

– Jos on tottunut saamaan ysejä ja saakin ekassa jaksossa vaikka yhden kutosen, on se kova paikka. Alku kannattaa kuitenkin kestää, koska arvosanat yleensä lähtevät ajan mittaan taas nousuun, sanoo Kattelus.

Monien mielestä lukion parasta antia on ollut löytää oma kaveriporukka. Kaverien saaminen voi kuitenkin lukion alussa tuntua vaikealta, ja olo voi olla ensin yksinäinen.

– Toisinaan opiskelija haluaa alussa vaihtaa ryhmää, koska tuntee, että ei ole kavereita – mutta hetken päästä ryhmästä onkin jo löytynyt hyviä ystäviä. Siksi alussa kannattaa sinnitellä, Kattelus kannustaa.

Koe ahaa-elämys uravalinnassa

Tulevaa ammattia kannattaa alkaa pohtimaan viimeistään lukiossa. Aluksi kannattaa kartoittaa omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet: Mikä oli tärkeää yläkoulussa? Missä aineissa olen hyvä? Mitä harrastan ja mistä tykkään? Millaisia toiveita minulla on tulevaisuuden suhteen?

Apua kannattaa aina kysyä, eikä mikään kysymys ole turha. Tukea saa esimerkiksi opolta, sillä opon tärkein tehtävä lukiossa on auttaa opiskelijoita löytämään omat intohimonsa eli kiinnostuksenkohteensa aine- ja uravalinnoissa. Ainevalinnoista ja urasuunnitelmista kannattaa myös keskustella perheen ja ystävien kanssa. Lukio-opinnoissa opiskelijan tukena ovat myös ryhmänohjaajat, aineenopettajat, kuraattori, terveydenhoitaja sekä psykologi.

Kiinnitä huomiota valintoihin

Opintojen päästyä alkuun on hyvä kiinnittää huomiota siihen, onko tehnyt itselle oikeita ainevalintoja. Oliko esimerkiksi pitkän matematiikan valitseminen oikea päätös, ja kannattaisiko toinen pitkä kieli vaihtaa sittenkin keskipitkään? Ekan vuoden aikana ainevalintoihin voi tehdä vielä muutoksia.

– Tuutorit usein varoittavat uusia opiskelijoita, että työjärjestyksen raskaus voi tulla yllätyksenä: koulupäivät ovat oikeasti pidempiä, jos on valinnut paljon kursseja. Itseltä kannattaakin tässä vaiheessa kysyä, jaksaako ja pystyykö. Voimavarojen, ajankäytön ja opiskelun tulisi olla tasapainossa, vinkkaa Kattelus.

Vinkit kokosivat Tikkurilan lukion opot Anu Kinnunen, Eeva Kenttäkumpu, Nanna Oinonen ja Minna Kattelus.

Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Lukiolaisen abc