3

Opiskeluvinkit

Pitkä vai lyhyt matematiikka – lukion vaikein yhtälö?

Mitä kaikkea opiskelijan olisi sitten hyvä ottaa huomioon punnitessaan pitkän matematiikan ja lyhyen matematiikan välillä?

Mitä kaikkea opiskelijan olisi sitten hyvä ottaa huomioon punnitessaan pitkän ja lyhyen matematiikan välillä? Kysyimme asiaa matematiikan oppimateriaalien tekijöiltämme.

– Matematiikan opiskelun tarve riippuu paljolti opiskelijan omasta kiinnostuksesta ja siitä, mille uralle hän toivoo päätyvänsä lukion jälkeen, toteaa Jukka Lehtonen.

– Pitkä matematiikka valmentaa jatko-opintoihin erityisesti luonnontieteissä ja tekniikan alalla. Lyhyt matematiikka antaa jatko-opintovalmiuden yhteiskuntatieteissä, humanistisissa tieteissä ja kaupallisella alalla, hän jatkaa.

Esimerkiksi lääketieteen opinnoissa ei pitkää matematiikkaa sinänsä tarvita, mutta pääsykokeissa kylläkin. Lisäksi lääketieteen, kuten monella muullakin alalla pitkän matematiikan mukanaan tuoma looginen ajattelu on erityisen keskeisessä asemassa. Sen omaksuminen voi olla haastavaa ilman pitkän matematiikan mukanaan tuomaa pohjaa.

– Monille lääketieteen pääsykokeisiin osallistuville hankalin on kokeen fysiikan osa. Lukion fysiikan opinnot voi periaatteessa suorittaa myös lyhyen matematiikan taidoin, mutta pitkän matematiikan opinnoista on merkittävää hyötyä, toteaa Mika Leikas.

Urasuunnitelmat ja oma motivaatio hyviä suunnannäyttäjiä

Opiskelijan on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa tulevaisuuttaan seuraavaa koeviikkoa pidemmälle. Vaikkei selviä suunnitelmia vielä olisikaan, ei ovia kannata turhaan sulkea, ainakaan pelon vuoksi.

– Jos tulevaisuuden näkymät ovat sopivan houkuttelevat, ne kannustavat myös tekemään työtä tavoitteiden saavuttamisen eteen. Kun jonkun asian opiskeluun uppoutuu, se saattaa tuottaa yllättävän positiivisia fiiliksiä, toteaa Jorma Tahvanainen

– Pitkän matematiikan opiskelussa, kuten opiskelussa yleensäkin, oma motivaatio on avainasemassa. Ilman motivaatiota pitkän matematiikan opiskelu on varsin työlästä. Ei sitä kannata kuitenkaan pelätä. Mikäli on valmis panostamaan matematiikan oppimiseen ja matematiikka kiinnostaa, niin pitkä matematiikka on harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Kokeile rohkeasti

Tekijäryhmä kannustaa kokeilemaan pitkää matematiikkaa positiivisella ja avoimella asenteella.

Matematiikkakärpänen voi siis puraista lukion pitkän matematiikan kursseilla ja innostus viedä mennessään.

– Ei siinä mitään häviä! Tunnen henkilöitä, jotka ovat innostuneet matematiikasta vasta lukio-opintojensa aikana ja ovat sittemmin valmistuneet yliopistosta matematiikka pääaineenaan. Matematiikkakärpänen voi siis puraista lukion pitkän matematiikan kursseilla ja innostus viedä mennessään. Jos on kiinnostusta matematiikkaa kohtaan ja halu suorittaa pitkän matematiikan oppimäärä, kannattaa ilman muuta tarttua haasteeseen, Paavo Heiskanen kannustaa.

Paavo Heiskanen, Päivi Kaakinen, Pertti Lehtinen, Jukka Lehtonen, Mika Leikas ja Jorma Tahvanainen.


Sanoma Pron lukion matematiikan tuotteetLue seuraavaksi

Opiskeluvinkit

Kokeile oppimispäiväkirjaa yhden viikon ajan – saatat yllättyä tuloksista