3

Iiris

Iiris avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla

Luonto on ihmeellinen – niin myös Iiris

Iiris on lukion biologian sarja, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla. Iiriksen sisältö nojaa viimeisimpään tutkimustietoon. Sarjan kehityksessä on ollut mukana lukuisia alan asiantuntijoita, ja myös tekijäryhmässä on monipuolista biologian osaamista. 

Selkeä ja visuaalinen materiaali innostaa oppimaan

Isot, pysäyttävät lukujen aloituskuvat herättävät opiskelijoiden mielenkiinnon. Yllättävät ja hauskat nostot biologian maailmasta pitävät innostusta yllä. Selkeä teksti ja havainnolliset piirrokset opettavat luvun ydinasiat. Kuvissa ja kuvateksteissä olevat esimerkit syventävät ymmärrystä.

Iiris tarjoaa vaihtoehtoja opettamiseen ja oppimiseen

Iiris tarjoaa opettajalle vaihtoehtoisia opetustapoja: materiaali soveltuu hyvin esimerkiksi käänteinen luokkahuone -opetukseen. Lisäksi Iiriksessä on erillisiä opiskelutaitoja tukevia elementtejä, jotka avaavat opiskelijalle muun muassa tehokasta luku- ja vastaustekniikkaa, tiedonhakua ja kriittistä ajattelua.

Iiris valmentaa erinomaisesti kohti ylioppilaskirjoituksia

Monipuolisten aineistotehtävien lisäksi digikirjan jokaisessa luvussa on itsetarkistuvia tehtäviä, jotka mahdollistavat itsenäisen harjoittelun. Digikirjan syventävät tekstit tarjoavat lisätietoa kiinnostuneille ja biologian kirjoittamiseen tähtääville opiskelijoille. Ilmaisen Sanastot-sovelluksen (tulossa keväällä 2024) avulla voi harjoitella kunkin moduulin käsitteitä kätevillä kääntökortteilla.

Opettajalle tukea oppitunneille ja arviointiin

Opettajan aineistosta löytyy materiaalia oppituntien suunnitteluun ja niiden pitämiseen. Muokattaviin, lukukohtaisiin PowerPoint-pohjiin on koottu kaikki keskeiset piirrokset sekä lukuisia asiaa selventäviä kaavioita. Jokaiseen moduuliin kuuluu viisi Abitti-koetta ja Kompassi-digikokeet.

Katso video ja tutustu uuteen Iiris-sarjaan

 

Sarjan tekijät

Sanna Alho, Hanna Buuri, Reetta Kariola, Jari Kolehmainen, Roosa Laitinen, Sirpa Lappalainen, Elisa Mehtälä, Petri Ojala, Mikael Segerstråle ja Marie Vainikainen.

Tutustu tekijöihin »

Miksi valita Iiris?

Katso videolta, millaista palautetta Iiris-sarja on saanut. 

.

Mitä sarjaan kuuluu?

Opiskelijalle

Painetut kirjat

Iiris-sarjaan kuuluu viisi oppikirjaa. Moduulit 2 ja 3 ovat yhdessä kirjassa, mutta kummankin moduulin sisällöt on eroteltu kirjassa selkeästi. Veloituksettomalla Arttu-sovelluksella saa kätevästi tehtävissä tarvittavaa aineistoa sekä äänikirjan kuunneltavaksi.

Digikirja

Jokainen Iiris-sarjan oppikirja on saatavilla digikirjana. Kampus-digikirjat toimivat hyvin myös mobiililaitteilla. Digikirjoissa on enemmän tehtäviä kuin painetuissa kirjoissa, ja lisäksi ne sisältävät itsenäiseen harjoitteluun soveltuvia tehtäviä. Digikirjoissa on paljon syventäviä tekstejä kunkin luvun aihepiiristä. Videot ja animaatiot rikastuttavat aiheen käsittelyä, ja äänikirja mahdollistaa tekstin kuuntelun.

Arttu

Arttu-sovelluksen avulla painetun kirjan ääni- ja videosisällöt aukeavat helposti opiskelijan omalla älylaitteella.

Sanastot-sovellus 

Sanastot-sovelluksen avulla voi harjoitella Iiris Kertaus -digikirjan käsitteitä kätevien kääntökorttien avulla. Sovelluksessa on myös aakkosellinen sanasto, josta löytyy käsitteet selityksineen.

Opettajalle

Opettajan aineisto

Opettajan aineisto sisältää muokattavat PowerPoint-diat. Opettajan aineisto sisältyy digikirjoihin, mutta näkyy vain opettajalle. Sarjan jokaiseen osaan on saatavilla Abitti-mallikokeet sekä Kompassi-digikokeet jotka mahdollistavat sähköisten kokeiden järjestämisen. Opettaja voi käyttää valmiita kysymyksiä tai laatia omia tehtäviä mallipohjiin.

Ohjaamo

Ohjaamo on helppokäyttöinen työkalu jatkuvaan arviointiin ja opiskelijoiden edistymisen seuraamiseen. Työkalu on suunniteltu sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön. Kaikki opiskelijoiden digikirjasta tekemät tehtävät tallentuvat Ohjaamoon. Havainnolliset värikoodit osoittavat yhdellä silmäyksellä, miten ryhmä edistyy: miten paljon tehtäviä opiskelijat ovat tehneet ja miten he ovat tehtävistä suoriutuneet. Opettaja voi itse määritellä haluamansa tavoitetason opiskelijoiden suorituksille, antaa opiskelijoille palautetta ja määrittää kotitehtäviä ryhmälle. Suorituksista kertyvää dataa voi hyödyntää esimerkiksi opiskelijoiden yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa ja palaute- ja arviointikeskustelujen pohjana.

Tuotteet ja ilmestymisaikataulut

Iiris 1

Iiris 1 Elämä ja evoluutio (LOPS 2021) on lukion biologian ensimmäisen moduulin oppimateriaali, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla. Iiris-sarjan lukujen isot, pysäyttävät aloituskuvat herättävät opiskelijoiden mielenkiinnon opiskeltavaan aiheeseen. Lukujen sisällä innostusta ylläpitävät yllättävät ja hauskat nostot biologian maailmasta.

 • Iiris 1 -painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 1 -digikirja, julkaistu (näyteaineisto nähtävillä Kampuksessa)
 • Iiris 1 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 2–3

Iiris 2–3 Ekologian perusteet ja ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (LOPS 2021) on lukion biologian toisen ja kolmannen moduulin kattava oppimateriaali. Iiris 2–3 -materiaalissa perehdytään ekologian perusteisiin ja elämän monimuotoisuuteen sekä tutustutaan ekologiseen tutkimukseen ja sen soveltamiseen ekosysteemien ja monimuotoisuuden suojelussa.

Iiris 4

Iiris 4 Solu ja perinnöllisyys (LOPS 2021) on lukion biologian neljännen moduulin   oppimateriaali. Iiris 4 oppimateriaalissa tarkastellaan tumallisen solun rakennetta, toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä ja periytymisen perusteita. Perinnöllisyyttä ja solun toimintaa käsitellään runsaiden esimerkkien kautta.

 • Iiris 4 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 4 digikirja, julkaistu
 • Iiris 4 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 5

Iiris 5 Ihmisen biologia (LOPS 2021) on lukion biologian viidennen moduulin oppimateriaali. Iiris 5 oppimateriaalissa perehdytään ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, erityisesti ihmisen elintoimintoihin ja lisääntymiseen. Materiaalissa tarkastellaan ihmiselimistön kykyä sopeutua muutoksiin ja puolustautua ulkoisia uhkia vastaan.

 • Iiris 5 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 5 digikirja, julkaistu
 • Iiris 5 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 6

Iiris 6 Biotekniikka ja sen sovellukset on lukion biologian kuudennen moduulin oppimateriaali. Iiris 6 oppimateriaali auttaa opiskelijaa ymmärtämään biologisen tutkimuksen merkityksen sovellusten kehittämisessä niin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa kuin luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä.

 • Iiris 6 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 6 digikirja, julkaistu
 • Iiris 6 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Yo-kertausmoduuli

Abien kertauskurssille ja itsenäiseen kertaamiseen suunnattu Yo-kertausmateriaali valmistaa opiskelijan ylioppilaskirjoituksiin.

 • Julkaistu


Näin tutustut digimateriaalien näyteaineistoihin »

Katso lukion tuotteiden hinnat täältä »

Valitse tarpeisiisi sopiva lisenssi

12 kk lisenssi

Lisenssiä voi käyttää joustavasti läpi lukuvuoden. Lisenssi sisältää sarjan kaikkien moduulien materiaalit opiskelijalle ja opettajalle.

 • Moduulien 1—6 & yo-kertaus digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Lisenssin voimassaoloaika alkaa siitä, kun lisenssi jaetaan opiskelijalle tai opiskelijan aiempi lisenssi on päättynyt.

Tutustu verkkokaupassa »

3 kk lisenssi

Kolmen kuukauden lisenssi sopii hyvin esimerkiksi yksittäisen moduulin suorittamiseen tai ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen.

 • Moduulien 1—6 digikirjat & yo-kertaus digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Lisenssin voimassaoloaika alkaa siitä, kun lisenssi jaetaan opiskelijalle tai opiskelijan aiempi lisenssi on päättynyt.

Tutustu verkkokaupassa »

Tutustu Iiris-sarjaan

Katso sarjaesittelytilaisuuden tallenne

Tästä virtuaalitilaisuuden tallenteesta pääset tutustumaan sarjaan paremmin.

Katso virtuaalitilaisuuden tallenne tästä» 

Katso sarjan käyttäjäkoulutus

Käyttäjäkouluksessa kuulet parhaimmat vinkit sarjan käyttöön opetuksessa.

Katso koulutus tästä» 

Haluatko lisätietoja? Myyntimme auttaa!

Olemme mielellämme apunasi, kun pohdit uuden oppimateriaalin hankintaa.

Ota yhteyttä