3

Iiris

Iiris on uusi lukion biologian sarja, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla.

Sarjan esittely

Luonto on ihmeellinen – niin myös Iiris

Iiris on uusi lukion biologian sarja, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla. Isot, pysäyttävät lukujen aloituskuvat herättävät opiskelijoiden mielenkiinnon. Innostusta ylläpitävät oudot, yllättävät ja hauskat nostot biologian maailmasta. Korkeakouluyhteistyö on huomioitu Iiriksessä muun muassa Tutustu tutkijaan -teksteissä, joissa oikeat tutkijat pääsevät kertomaan omasta työstään.

Iiris kainalossa kohti ylioppilaskirjoituksia

Iiriksen selkeä teksti ja havainnolliset piirrokset opettavat luvun ydinasiat. Kuvissa ja kuvateksteissä olevat esimerkit syventävät ymmärrystä. Kokonaisuuden hahmottamista auttavat lukujen sisällä olevat viittaukset, jotka ohjaavat opiskelijaa lukemaan lisää aiheesta. Iiriksen monipuolisista tehtävistä löytyy erityisesti itsenäiseen harjoitteluun soveltuvia itsetarkistuvia tehtäviä. Opitun kertaamisessa opiskelijaa auttavat tiivistelmät ja kattava käsiteluettelo. Lisäksi Iiriksessä on erillisiä opiskelutaitoja tukevia elementtejä, jotka avaavat opiskelijalle muun muassa tehokasta luku- ja vastaustekniikkaa, tiedonhakua ja kriittistä ajattelua.

Luotettava sisältö ja monipuolinen opettajan aineisto

Iiriksen sisältö nojaa viimeisimpään tutkimustietoon. Sarjan kehityksessä on ollut mukana lukuisia alan asiantuntijoita, ja myös tekijäryhmässä on monipuolista biologian osaamista. Opettajalle Iiris tarjoaa vaihtoehtoisia opetustapoja: Iiris soveltuu hyvin esimerkiksi käänteinen luokkahuone -opetukseen. Opettajan aineistosta löytyy opettajalle materiaalia oppituntien suunnitteluun ja niiden pitämiseen.

Sarjan vahvuudet

 • Elämyksellinen kuvitus ja mielenkiintoiset nostot biologian maailmasta tuovat innostusta biologian opiskeluun.
 • Viimeisimmän tutkimustiedon mukainen sisältö on esitetty selkeästi ja havainnollisesti.
 • Monipuoliset tehtävät soveltuvat myös itsenäiseen harjoitteluun.
 • Sarjassa on havainnolliset tiivistelmät ja kattava käsitehakemisto.
 • Opiskelutaitoja tukevat elementit parantavat opiskelu- ja vastaustekniikkaa ja valmentavat tehokkaasti ylioppilaskirjoituksiin.
 • Digikirjan syventävät tekstit tarjoavat lisätietoa kiinnostuneille ja biologian kirjoittamiseen tähtääville opiskelijoille.

Tekijät

Sanna Alho, Hanna Buuri, Reetta Kariola, Jari Kolehmainen, Roosa Laitinen, Elisa Mehtälä, Petri Ojala ja Mikael Segerstråle
Tutustu tekijöihin »

Katso video ja tutustu uuteen Iiris-sarjaan

 

Mitä sarjaan kuuluu?

Opiskelijalle

Painetut kirjat

Iiris-sarjaan kuuluu viisi oppikirjaa. Moduulit 2 ja 3 ovat yhdessä kirjassa, mutta kummankin moduulin sisällöt on eroteltu kirjassa selkeästi. Veloituksettomalla Arttu-sovelluksella saa kätevästi tehtävissä tarvittavaa aineistoa sekä äänikirjan kuunneltavaksi.

Digikirja

Jokainen Iiris-sarjan oppikirja on saatavilla digikirjana. Kampus-digikirjat toimivat hyvin myös mobiililaitteilla. Digikirjoissa on enemmän tehtäviä kuin painetuissa kirjoissa, ja lisäksi ne sisältävät itsenäiseen harjoitteluun soveltuvia tehtäviä. Digikirjoissa on paljon syventäviä tekstejä kunkin luvun aihepiiristä. Videot ja animaatiot rikastuttavat aiheen käsittelyä, ja äänikirja mahdollistaa tekstin kuuntelun.

Arttu

Arttu-sovelluksen avulla painetun kirjan ääni- ja videosisällöt aukeavat helposti opiskelijan omalla älylaitteella.

Opettajalle

Opettajan aineisto

Opettajan aineisto sisältää muokattavat PowerPoint-diat. Opettajan aineisto sisältyy digikirjoihin, mutta näkyy vain opettajalle. Sarjan jokaiseen osaan on saatavilla Abitti-mallikokeet sekä Kompassi-digikokeet jotka mahdollistavat sähköisten kokeiden järjestämisen. Opettaja voi käyttää valmiita kysymyksiä tai laatia omia tehtäviä mallipohjiin.

Ohjaamo

Ohjaamo on helppokäyttöinen työkalu jatkuvaan arviointiin ja opiskelijoiden edistymisen seuraamiseen. Työkalu on suunniteltu sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön. Kaikki opiskelijoiden digikirjasta tekemät tehtävät tallentuvat Ohjaamoon. Havainnolliset värikoodit osoittavat yhdellä silmäyksellä, miten ryhmä edistyy: miten paljon tehtäviä opiskelijat ovat tehneet ja miten he ovat tehtävistä suoriutuneet. Opettaja voi itse määritellä haluamansa tavoitetason opiskelijoiden suorituksille, antaa opiskelijoille palautetta ja määrittää kotitehtäviä ryhmälle. Suorituksista kertyvää dataa voi hyödyntää esimerkiksi opiskelijoiden yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa ja palaute- ja arviointikeskustelujen pohjana.

Valitse tarpeisiisi sopiva lisenssi

12 kk oppilaitoslisenssi

Lisenssi sisältää sarjan kaikkien moduulien materiaalit opiskelijalle ja opettajalle.

 • Moduulien 1—6 & yo-kertaus digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Oppilaitoslisenssi on voimassa 1.8.2023—31.7.2024.

Tutustu verkkokaupassa »

3 kk abilisenssi

Uuden abilisenssin ostaminen on mahdollista yksittäisen kurssin suorittamista tai ylioppilaskokeiden suorittamista varten.

 • Moduulien 1—6 digikirjat & yo-kertaus digikirjat
 • Opettajan digiaineisto ja kokeet

Abilisenssi on voimassa 1.8.—31.10.2023.

Kampanjatarjous lukioille -70 % 3 kk:n abilisensseistä 15.8.2023 asti.

Tutustu verkkokaupassa »

Tuotteet ja ilmestymisaikataulut

Iiris 1

Iiris 1 Elämä ja evoluutio (LOPS 2021) on lukion biologian ensimmäisen moduulin oppimateriaali, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla. Iiris-sarjan lukujen isot, pysäyttävät aloituskuvat herättävät opiskelijoiden mielenkiinnon opiskeltavaan aiheeseen. Lukujen sisällä innostusta ylläpitävät yllättävät ja hauskat nostot biologian maailmasta.

 • Iiris 1 -painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 1 -digikirja, julkaistu (näyteaineisto nähtävillä Kampuksessa)
 • Iiris 1 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 2–3

Iiris 2–3 Ekologian perusteet ja ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (LOPS 2021) on lukion biologian toisen ja kolmannen moduulin kattava oppimateriaali. Iiris 2–3 -materiaalissa perehdytään ekologian perusteisiin ja elämän monimuotoisuuteen sekä tutustutaan ekologiseen tutkimukseen ja sen soveltamiseen ekosysteemien ja monimuotoisuuden suojelussa.

Iiris 4

Iiris 4 Solu ja perinnöllisyys (LOPS 2021) on lukion biologian neljännen moduulin   oppimateriaali. Iiris 4 oppimateriaalissa tarkastellaan tumallisen solun rakennetta, toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä ja periytymisen perusteita. Perinnöllisyyttä ja solun toimintaa käsitellään runsaiden esimerkkien kautta.

 • Iiris 4 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 4 digikirja, julkaistu
 • Iiris 4 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 5

Iiris 5 Ihmisen biologia (LOPS 2021) on lukion biologian viidennen moduulin oppimateriaali. Iiris 5 oppimateriaalissa perehdytään ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, erityisesti ihmisen elintoimintoihin ja lisääntymiseen. Materiaalissa tarkastellaan ihmiselimistön kykyä sopeutua muutoksiin ja puolustautua ulkoisia uhkia vastaan.

 • Iiris 5 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 5 digikirja, julkaistu
 • Iiris 5 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet, julkaistu

Iiris 6

Iiris 6 Biotekniikka ja sen sovellukset on lukion biologian kuudennen moduulin oppimateriaali. Iiris 6 oppimateriaali auttaa opiskelijaa ymmärtämään biologisen tutkimuksen merkityksen sovellusten kehittämisessä niin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa kuin luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä.

 • Iiris 6 painettu kirja, julkaistu
 • Iiris 6 digikirja, julkaistu
 • Iiris 6 Abitti-kokeet ja Kompassi-digikokeet 5/2023

Yo-kertausmoduuli

Abien kertauskurssille ja itsenäiseen kertaamiseen suunnattu Yo-kertausmateriaali valmistaa opiskelijan ylioppilaskirjoituksiin.

 • Ilmestyy 8/2023


Näin tutustut digimateriaalien näyteaineistoihin »

Katso lukion tuotteiden hinnat täältä »

Tutustu Iiris-sarjaan

Esittelytilaisuuden ja käyttäjäkoulutuksen tallenteet

Haluatko lisätietoja? Myyntimme auttaa!

Olemme mielellämme apunasi, kun pohdit uuden oppimateriaalin hankintaa.

Ota yhteyttä