Täysin digitaalinen lukion historian sarja auttaa ymmärtämään nykyisyyttä ja antaa välineitä tulevaisuuden pohtimiseen.
Areena on täysin digitaalinen historian oppimateriaalisarja, jossa painotetaan ajattelun taitoja ja lähdekritiikkiä. Areenan rakenne tukee menneisyyden ymmärtämistä ja auttaa hahmottamaan muutosta ja jatkuvuutta, sekä ihmisten arkea eri aikoina.
Areena on täysin digitaalinen historian sarja
Areena-sarjan digikirjat ja opettajan materiaalit ovat helppokäyttöisiä, koska ne on suunniteltu vain digitaaliseen käyttöön. Digikirjat sisältävät myös itsetarkistuvia tehtäviä, mikä helpottaa opettajan työtä.
Areenan sisältö keskittyy oleelliseen
Areena on toteutettu niin, että opetuksessa ehditään varmasti käsitellä kaikki kurssin keskeiset asiat. Teksteissä on panostettu selkeyteen ja historian suuriin linjoihin. Sisältö vastaa nykytutkimuksen käsityksiä ja painotuksia. Areenassa myös lähihistoria kytketään saumattomasti historialliseen jatkumoon.
Areenassa historiaa jäsennetään uudella tavalla,
tavallisen ihmisen näkökulmasta
Historiaa tarkastellaan kronologisesti, mutta jokaisen aikakauden käsittelyssä korostuu millaista tavallisten ihmisten elämä oli. Areenassa harjoitellaan tavallisen ihmisen asemaan asettumista eli historiallista empatiaa. Jokaista aikakautta varten on kolme lukua: ensimmäisessä käsitellään aikakauden syntyä ja taustaa, toisessa sitä millaista ihmisten elämä oli, ja kolmannessa aikakauden merkitystä ja vaikutuksia.
Opettajan materiaali ja monipuoliset tehtävät
helpottavat opettajan työtä
Opettajan materiaalissa on runsaasti erilaisia tehtäviä luokkahuonetyöskentelyyn sekä oppimateriaalin ulkopuolelle ohjaavia linkkejä. Opettajan materiaali sisältää muokattavat tuntimuistiinpanot. Tehtävissä harjoitellaan etenkin historiallisen lähdeaineiston käyttöä, johon opiskelija saa apua Areenan sisältämistä esimerkkivideoista. Areenan itsetarkistuvat tehtävät helpottavat opettajan työtä, koska opiskelija saa välittömän palautteen suorituksestaan.
Juhana Aunesluoma, Ossi Kokkonen, Suvi Randén, Janne Rilla, Mari Vares ja Soile Varis.
Saat näppärästi tilattua niin historian kuin yhteiskuntaopin pakollisten moduulien sisällöt yhdellä lisenssillä. Digipaketti sisältää digikirjat ja opettajan materiaalit.
Kysyimme tekijäryhmään kuuluvalta Mari Varekselta, millaisia mahdollisuuksia Areena-sarja antaa opetukseen.
Digikirja
Digikirja sisältää moduulin kaikki monipuoliset ja huolella tehdyt ja valitut sisällöt: perus- ja näkökulmatekstit, monipuoliset tehtävät, videot, lähdeaineistot sekä kartat, graafit, artikkelit ja kuvat.
Itsetarkistuvat tehtävät antavat opiskelijalle mahdollisuuden harjoitella ja saada välitöntä palautetta oppimisestaan. Avoimissa tehtävissä harjoitellaan erityisesti monipuolisten lähteiden ja aineistojen tulkintaa.
Digikirjan lisäksi pakollisiin opintoihin on saatavilla on erillinen tekstikirja, joka tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden lukea perustekstit myös painetussa muodossa.
Arttu
Arttu-sovelluksen avulla painetun kirjan lisämateriaalit aukeavat helposti opiskelijan omalla älylaitteella.
Opettajan aineisto
Opettajan aineisto sisältää monipuolisia opetusvinkkejä ja tuntimuistiinpanot. Saatavilla on myös muokattavat PowerPoint-diat. Opettajan aineisto sisältyy digikirjoihin, mutta näkyy vain opettajalle. Sarjan jokaiseen osaan on saatavilla Abitti-mallikokeet sekä Kompassi-digikokeet jotka mahdollistavat sähköisten kokeiden järjestämisen. Opettaja voi käyttää valmiita kysymyksiä tai laatia omia tehtäviä mallipohjiin.
Ohjaamo
Ohjaamo on helppokäyttöinen työkalu jatkuvaan arviointiin ja opiskelijoiden edistymisen seuraamiseen. Työkalu on suunniteltu sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön. Ohjaamossa havainnolliset värikoodit osoittavat yhdellä silmäyksellä, miten ryhmä edistyy: miten paljon tehtäviä opiskelijat ovat tehneet ja miten he ovat tehtävistä suoriutuneet. Opettaja voi itse määritellä haluamansa tavoitetason opiskelijoiden suorituksille. Suorituksista kertyvää dataa voi hyödyntää esimerkiksi opiskelijoiden yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa sekä palaute- ja arviointikeskustelujen pohjana.
Areena 1 Ihminen, ympäristö ja historia (LOPS 2021) on materiaali lukion historian ensimmäisen moduulin opiskeluun. Moduulissa tarkastellaan ihmisen suhdetta ympäristöön ja yhteiskunnallista kehitystä pitkällä aikavälillä. Ilmiöitä tarkastellaan eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta.
Areena 2 Kansainväliset suhteet (LOPS 2021) on materiaali lukion historian toisen moduulin opiskeluun. Moduulissa tarkastellaan kansainvälisen politiikan keskeisiä ilmiöitä, valtasuhteiden muutoksia ja niiden taustoja 1800-luvun lopulta nykypäivään. Keskeisiä teemoja ovat vastakkainasettelun ja yhteistyön välinen jännite, tasapainon ja turvallisuuden tavoittelu sekä erilaisten poliittisten järjestelmien kilpailu.
Areena 3 Itsenäisen Suomen historia (LOPS 2021) on materiaali lukion historian kolmannen moduulin opiskeluun. Moduulissa tarkastellaan ja analysoidaan Suomen historian keskeisiä muutosprosesseja ja kehityslinjoja taustoineen autonomian ajan lopulta nykyaikaan.
Areena 4 Eurooppalainen ihminen (LOPS 2021) on materiaali lukion historian neljännen moduulin opiskeluun. Moduulissa tarkastellaan yhteiskunnallisen ajattelun, aatteiden ja ihmisoikeuksien kehittymistä sekä myyttisiä, uskonnollisia ja tieteellisiä maailmanselityksiä antiikista nykypäivään.
Lisenssiä voi käyttää joustavasti läpi lukuvuoden. Lisenssi sisältää sarjan kaikkien moduulien materiaalit opiskelijalle ja opettajalle.
Lisenssin voimassaoloaika alkaa siitä, kun lisenssi jaetaan opiskelijalle tai opiskelijan aiempi lisenssi on päättynyt.
Kolmen kuukauden lisenssi sopii hyvin esimerkiksi yksittäisen moduulin suorittamiseen tai ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen.
Lisenssin voimassaoloaika alkaa siitä, kun lisenssi jaetaan opiskelijalle tai opiskelijan aiempi lisenssi on päättynyt.
Käyttäjäkouluksessa sarjan tekijät antavat vinkkejä sarjan käyttöön opetuksessa.
Olemme mielellämme apunasi, kun pohdit uuden oppimateriaalin hankintaa.
Ota yhteyttä