3

Ajankohtaista

Read Hour – tunti, jolloin koko Suomi lukee

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään torstaina 8.9. Poimi lukutaitoaiheiset opevinkkimme ja klikkaa luokkasi mukaan Read Hour Live -lähetykseen.

read hour 2

Tänä syksynä neljättä kertaa järjestettävän Read Hourin tarkoitus on innostaa lukemaan ja luoda lukumyönteisempää kulttuuria. Suomesta lähtöisin olevaa Read Houria vietetään tänä syksynä Suomen lisäksi myös Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Lasten ja nuorten säätiön luoman kampanjan tavoitteena on kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria tutustumaan tarinoiden ja tekstien maailmaan.

Read Hour Live -lähetys kutsuu yläkoulut mukaan nostattamaan lukuintoa

Nuorten tekemä ja yläkouluille suunnattu suora Read Hour Live -lähetys alkaa 8.9. klo 10. Toista kertaa Youtuben kautta lähetettävässä suorassa lähetyksessä jaetaan muun muassa lukuvinkkejä Krista Kososen kanssa, nähdään Biolasten energinen musiikkiesitys, seikkaillaan kirjastossa, etsitään muumeja teatterin kulisseista sekä keskustellaan omien biisien tekemisestä.

Viime vuonna lähetystä seurasi yli 35 000 nuorta opettajineen ja tänä vuonna tähtäimessä on tavoittaa yhä useampi yläkoululainen. Myös päiväkoteja ja alakouluja kutsutaan mukaan viettämään Read Houria valmiiksi kootun pedagogisen materiaalin avulla. Kurkkaa täältä Muumi-aiheinen tehtäväpaketti. Artikkelin lopusta löydät myös lukio-opiskelijoille sopivan lukuhaasteen.

Tänä syksynä lukemisella lisätään rauhaa ja ystävyyttä

YK:n lukutaitopäivä huipentuu kaikkien yhteiseen Read Hour -lukutuntiin kello 19–20. Tämän vuoden kampanjassa kirjailija Lotta-Sofia Saahko ja psykoterapeutti Ville Merinen kannustavat lukemaan tai kuuntelemaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Lukutunnin järjestää Lasten ja nuorten säätiö.

Lasten ja nuorten säätiön kesällä julkaiseman selvityksen mukaan sota on noussut nuorten suurimmaksi huolenaiheeksi, minkä vuoksi rauha ja ystävyys -teeman nostaminen Read Hourin yhteydessä koettiin tärkeäksi. Lukemisen avulla on mahdollista käsitellä myös vaikeita aiheita ja rakentaa ihmisten välistä ymmärrystä.

Lukutaito kaiken oppimisen ytimessä

Olemme myös tänä vuonna vahvasti mukana Read Hour -kampanjassa ja kannustamme opettajia luokkineen osallistumaan sekä Read Hour Live -virtuaalitapahtumaan että illalla klo 19–20 vietettävään koko kansan lukutuntiin. Kampanja näkyy myös muissa Sanoman eri medioissa.

– Sanoma Pron oppimateriaaleilla on merkittävä rooli monipuolisen lukutaidon vahvistajana. Lukutaito on kaiken oppimisen ytimessä, ja sillä on todella tärkeä rooli nuorten tulevaisuudessa, kuten työelämässä. Read Houriin osallistumalla voimme herättää keskustelua lukemisen merkityksestä. Samalla edistämme vastuullisuusstrategiamme mukaisesti yhdenvertaista oppimista, Sanoma Pron viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Petra Hyvärinen sanoo.

Keräsimme opevinkkejä lukutaitoon liittyen

Jos kaipaat lisävinkkejä lukutaitoon liittyen, kokeile listaamiamme opevinkkejä. Esimerkiksi Lukuhaaste-listauksen avulla lukuaikaa kerääntyy kuin huomaamatta!

Alakoulun vinkit:

Yläkoulun vinkit:

Lukion vinkit:

Runokilpailu kaikille kouluasteille

Osallistu myös syksyn runokilpailuumme, jolla haluamme kannustaa oppilaita ja opiskelijoita eri kouluasteilta luovan kirjoittamisen pariin. Palkitsemme kaikkiaan kolme runoa, joiden kirjoittajat saavat 50 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin. Lue lisää » 

Oppimisen aalloilla -podcast

Lukutaidosta keskustellaan myös Oppimisen aalloilla -podcastin kahdessa ensimmäisessä jaksossa. Kuuntele jaksot täältä » 

Avainsanat: Lukutaito Read Hour
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Huiman lukuhaaste innostaa kirjojen pariin

Inspiraatiota opetukseen

Lukuhaaste: Lue kolme tuntia

Motivointi

Lukemisen ei tarvitse olla suorittamista – vinkit lukuinnostuksen herättämiseen