3

Opevinkit

Opevinkit ruotsalaisuuden päivän viettoon

Ruotsalaisuuden päivää liputetaan 6. marraskuuta. Svenska dagen juhlistaa suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Keräsimme juhlapäivän opevinkit alakoulun, yläkoulun ja lukion ruotsin tunneille.

Dags för frågesporter

Miksi ruotsalaisuuden päivää vietetään? Mitä tarkoittaa fredagsmys? Entä mitä laulua lauletaan ruotsalaisuuden päivänä? Selvittäkää luokan Ruotsi-tietäjä rentojen tietokilpailujen avulla. Voit valita luokallesi sopivimman visan kolmesta vaihtoehdosta. Kysymykset löytyvät alakoulun B1-ruotsin Katapult 1-, ja yläkoulun Katapult 2- ja Katapult 3 -oppimateriaalien Opettajan oppaista.

Ruotsalaisuuden päivään liittyviä lukutehtäviä ja tietokilpailuja löytyy myös alakoulun A1- ja A2-ruotsin Allihopa! -oppimateriaalisarjasta. Kuunnelkaa oppilaiden kanssa myös Modersmålets sång ja pohtikaa sen merkitystä suomenruotsalaisille. Tehtävät sopivat myös B1-ruotsia opiskeleville.

Kärleksmums som smälter i munnen

Maistuisiko juhlapäivän kunniaksi mokkapalat? Lukion B1-ruotsin Effekt-sarjassa tutustutaan lukuvuoden aikana moniin ruotsalaisiin perinnejuhliin. Tutustukaa opiskelijoiden kanssa Kärleksmums-reseptiin ja katsokaa ruotsalaisuuden päivään liittyvä video.

Toinen kotimainen kielemme

Suomenruotsalaiset asuvat Suomessa ja puhuvat äidinkielenään ruotsia. Suomenruotsalaisia on Suomessa noin 300 000. Erityisen paljon heitä on Ahvenanmaalla, Uudellamaalla sekä länsirannikolla.

Suomen kielen ja kirjallisuuden Huima-sarjan tehtävässä oppilaat etsivät tunnettujen suomenruotsalaisten nimiä sokkelosta ja hakevat heistä lisätietoa.

Glad svenska dagen!

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Opetusvinkkejä yläkoulun ruotsintunnille

Inspiraatiota opetukseen

Kannustava Katapult motivoi oppilaita ruotsin opiskelussa – eriyttäminen on huomioitu yhteisessä materiaalissa

Inspiraatiota opetukseen

”Täällähän oppii” – Sopivan haastava taso kannustaa lukiolaisia ruotsin opiskelussa