3

Motivointi

Lukion ruotsin Effekt-sarja saa opiskelijalta täyden kympin

Rosi Mulari löysi uuden innostuksen ruotsin kielen opintoihinsa lukiossa. Yksi syy kasvaneeseen opiskelumotivaatioon löytyy oppimateriaalista.

Hyvinkään lukion ensimmäistä vuosikurssia käyvällä Rosi Mularilla on hymy herkässä, kun hän pääsee puhumaan ruotsin kielen oppitunneista. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut.

– Yläkoulussa ruotsin opiskelu oli tylsää ja kaavamaista. Mikään ei yllättänyt. Oletin, että sama meno jatkuu lukiossakin, mutta opiskelu olisi vain itsenäisempää, Rosi kuvailee.

Oletukset tylsistä oppitunneista eivät onneksi pitäneet paikkaansa. Rosi sanoo jopa kaipaavansa ruotsin kielen tunteja, jos hänen lukujärjestyksessään ei niitä ole.

– Heti ensimmäisellä ruotsin tunnilla tuli tunne, että opiskelu on aivan erilaista kuin aiemmin, hän tiivistää.

Mukaansatempaava oppimateriaali kannustaa eteenpäin

Rosin mukaan ruotsin kielen tunneilla on erityisen kannustava ilmapiiri. Tunnin alussa opiskelijat kokoontuvat yhteen, kun opettaja käy päivän ohjelman läpi, yleensä PowerPointia hyödyntäen.

– Ei ole ollut kahta samanlaista tuntia! Aina tehdään jotain vähän erilaista, ja tuntien jälkeen jää energinen olo, hän kuvailee.

Erinomaisen opettajan lisäksi Rosi on innoissaan uudesta oppimateriaalista. Hänellä on käytössään B1-ruotsin Effekt-sarjan hybridimalli eli sekä painettu että digitaalinen materiaali.

– Pidän siitä, että Effekt on aivan erilainen kuin mikään muu oppimateriaali. Tehtävätyypit vaihtelevat luvusta toiseen, ja mukana on myös vaikeampia tehtäviä, mikä ylläpitää motivaatiota. Sarja on mukaansatempaava ja opiskellessa tulee olo, että osaa koko ajan jotain ja samalla on ilo lukea lisää. Teenkin paljon lisätehtäviä itsenäisesti, Rosi kertoo.

Hän kiittelee erityisesti Effekt-sarjan selkeitä kielioppivideoita, jotka ovat iso apu vaikeampien asioiden opettelussa.

Omat vahvuudet esiin monipuolisten tehtävien avulla

Rosi arvostaa Effekt-sarjan monipuolisuutta. Innostavina esimerkkeinä hänelle tulevat mieleen esitelmien suunnittelu, pelien pelaaminen ja tehtävien tekeminen käytävällä. Lisäksi luetun ymmärtämisen tehtävät ja dialogiharjoitukset ovat erityisen mieluisia, sillä ne sisältävät omaa arkielämää käsittelevää sanastoa.

– Effekt-sarjassa on todella hyödyllistä sisältöä, sellaista, josta koen oikeasti saavani apua arjen tilanteisiin. Aiheina ovat olleet muun muassa terveys ja hyvinvointi, ympäristö, koulutus ja ihmissuhteet.

Erityisen mieleenpainuvia oppitunteja Rosille ovat kuitenkin olleet ne, joilla hän on päässyt hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

– Kerran käytiin porukalla ulkona ottamassa kuvia tehtävää varten. Oli ihanaa saada viettää aikaa ulkona ruotsia puhuen. Lisäksi tykkään erityisesti runotehtävistä. Kirjoittaminen on minulle tärkeää, joten on ihan mahtavaa, että saan hyödyntää omia taitojani myös vieraan kielen opinnoissa, hän iloitsee.

Epäilijästä ruotsin kielen puolestapuhujaksi

Rosin peruskouluaikainen käsitys pakkoruotsista on lukion opintojen myötä täysin kadonnut.

– Lukio-opiskelu on ihanan vapaata, ja oppimateriaalikin motivoi ja kannustaa oppimaan. Muutkin ryhmäläiset ovat kanssani samaa mieltä. Hekin ovat innostuneet opiskelemaan ruotsin kieltä ensimmäisten lukion kurssien jälkeen, Rosi kertoo.

Tulevaisuudessa Rosilla on suunnitelmissa osallistua keskipitkän ruotsin ylioppilaskirjoituksiin. Tähtäimessä on kiitettävä arvosana. Ruotsin kursseilla hän ei tosin keskity arvosanoihin vaan siihen, että oikeasti oppii kieltä mahdollisimman hyvin.

– Haluaisin lähteä Ruotsiin opiskelemaan. Ruotsalainen kulttuuri kiinnostaa nyt ihan eri tavalla. Uskon, että lukio-opinnot ovat motivoineet minua tähän suuntaan.


Näin Effekt tuo tehokkuutta ruotsin opiskeluun – ihan kaikille

  • Effekt innostaa ja motivoi opiskelemaan ruotsia toiminnallisuuden, monipuolisten tehtävien ja runsaan videomateriaalin avulla.
  • Monipuolinen sarja tukee yksilöllisessä oppimisessa ja opetuksessa.
  • Selkeästi merkityt tehtävien vaikeusasteet mahdollistavat opiskelijan etenemisen omalla tasollaan ja omien tavoitteiden mukaan.
  • Digitaalisuus tukee opiskelijan omaa edistymisen ja osaamisen seuraamista.
  • Kielenkäyttötilanteet ja arjen kielitaito on nostettu sarjassa vahvasti esiin.
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Opiskelijat motivoituvat Effekt-sarjasta: ”Asenteeni ruotsin opiskeluun on ihan muuttunut”

Inspiraatiota opetukseen

”Täällähän oppii” – Sopivan haastava taso kannustaa lukiolaisia ruotsin opiskelussa

Inspiraatiota opetukseen

Ruotsin oppimateriaali Effekt tarjoaa avun eriyttämiseen lukiossa