3

Opevinkit yläkouluun

Kimaran mehevät sämpylät

Saat sämpylöihin enemmän makua, kun lisäät taikinaan porkkanaa tai kesäkurpitsaa kotitalouden Kimaran ohjeella.

Kotimaisia juureksia ja vihanneksia on saatavilla erityisesti sadonkorjuun aikaan. Oikein käsiteltyinä etenkin juurekset säilyvät pitkälle talveen. Kasvisten käyttö edistää tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia, ja tuo myös vaihtelua arkiruokiin.

Jos juurekset eivät maistu sellaisinaan tai kypsennettyinä, voi niitä käyttää raastettuina myös leivontaan. Näin saat esimerkiksi sämpylöihin lisämakua ja mehevyyttä. Kokeile Kimaran porkkana- tai kesäkurpitsasämpylöitä alla olevalla ohjeella.

Opetatko kotitaloutta Kimaran avulla? Löydät Digiopetusmateriaalista opetusvideon sämpylöiden valmistamiseen: Opi lisää: Elintarvikkeet – Esitysmateriaali – Videot – Sämpylät – Hiivataikina, osa 1 ja Hiivataikina, osa 2.

Sämpylät (12–16 kpl, veg)

2 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl siirappia tai sokeria
2 dl vehnäjauhoja
noin 3 dl sämpyläjauhoja
2 rkl ruokaöljyä

Valmistus

  1. Ota esille uunipelti ja leivinpaperi.
  2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva veteen.
  3. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja vehnäjauhot. Lisää tässä kohtaa halutessasi kesäkurpitsa- tai porkkanaraaste alla olevan ohjeen mukaan.
  4. Alusta taikinaa yhdellä kädellä ja lisää toisella kädellä sämpyläjauhoja vähitellen. Jatka alustamista, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
  5. Lisää ruokaöljy ja jatka alustamista, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  7. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  8. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinaa, kunnes se muuttuu helposti käsiteltäväksi.
  9. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se osiin. Pyörittele sämpylöitä.
  10. Nosta sämpylät pellille. Kohota liinan alla.
  11. Paista noin 10 minuuttia.
  12. Nosta sämpylät pois kuumalta pelliltä. Jäähdytä liinan alla, jos haluat pehmeän kuoren.

Vinkki Voitele sämpylät vedellä tai maidolla ja ripottele päälle hiutaleita, leseitä tai siemeniä.

Kesäkurpitsasämpylät

1 dl kesäkurpitsaraastetta

  1. Pese ja kuori kesäkurpitsa. Raasta hienoksi raasteeksi ja lisää taikinaan valmistusohjeen kohdassa 3.
  2. Valmista kesäkurpitsasämpylät sämpyläohjeen mukaan.

Porkkanasämpylät

1 dl porkkanaraastetta

  1. Pese ja kuori porkkanat. Raasta hienoksi raasteeksi ja lisää taikinaan valmistusohjeen kohdassa 3.
  2. Valmista porkkanasämpylät sämpyläohjeen mukaan.
Avainsanat: Kotitalous Kimara
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit yläkouluun

Kimaran pinaatti-juustopiirakka

Inspiraatiota opetukseen

Kimarassa keskitytään kestävään toimintaan arjessa

Inspiraatiota opetukseen

Kotitalous on ilmiöoppimista parhaimmillaan