B1-ruotsin Katapult-sarjan Opettajan oppaaseen on laadittu runsaasti ruotsalaisiin ja suomenruotsalaisiin perinteisiin liittyviä lisämateriaaleja, joilla voit rikastaa yläkoulun ruotsin opetustasi. Koostimme artikkeliin eri juhlapäiviin liittyviä opetusvinkkejä, joita voit vapaasti käyttää opetuksessasi.
Pohjoismaiseen kulttuuriin tutustuminen on tärkeässä ja näkyvässä roolissa perusopetuksen B1-ruotsin Katapult-sarjassa. Kulttuuriosuudet nivoutuvat mielenkiintoisesti ja luontevasti kuhunkin opiskeltavaan asiaan. Keräsimme ruotsalaisiin ja suomenruotsalaisiin juhla- ja teemapäiviin liittyviä opetusvinkkejä Katapult 2- ja 3 -oppimateriaaleista.
Valborg / Första maj – Vappu 30.4.–1.5.
Valborg on vapun aatto eli huhtikuun viimeinen päivä, jolloin Ruotsissa ja Suomessa aloitetaan vapun vietto. Suomenruotsiksi hyvää vappua toivotetaan huikkaamalla Glada vappen! Vapunpäivä 1.5. (första maj) on työväen juhlapäivä, jolloin vapputorit täyttyvät ihmisistä ja poliitikot pitävät vappupuheita. Ylioppilaat kokoontuvat ja laulavat kevätlauluja (vårsånger).
Ruotsissa ei ole erityisiä vappuun liittyviä perinneruokia tai jälkiruokia. Suomessa vappuna herkutellaan simalla (mjöd), tippaleivillä (struvor) tai munkeilla (munkar). Vappuun kuuluvat ilmapallot (ballonger), serpentiinit (serpentiner) ja vappuhuiskat (majvippor).
Tulosta vapun opetusvinkki (Katapult 3) »
Kanelbullens dag − Korvapuustipäivä 4.10.
Korvapuustipäivän vieton aloitti vuonna 1999 ruotsalainen kirjailija Kaeth Gardestedt, joka halusi kiinnittää huomion perinneleivontaan. Samana päivänä Ruotsissa vietetään kansainvälistä lastenpäivää, joten korvapuustipäivästä tuli samalla huolenpidon ja huomaavaisuuden päivä. Silloin syödään korvapuusteja, jotka on koristeltu perinteisesti raesokerilla.
Tulosta korvapuustipäivän opetusvinkki (Katapult 3) »
Halloween 31.10.
Halloween-juhla tuli Pohjoismaihin Yhdysvalloista, johon irlantilaiset maahanmuuttajat toivat sadonkorjuujuhlansa 1800-luvulla. Nykyään halloween-juhlan aikaan koverretaan esimerkiksi kurpitsalyhtyjä ja pukeudutaan karmiviin naamiaisasuihin, ja lapset kiertävät ovilla kyselemässä: Karkki vai kepponen / Bus eller godis?
Tulosta halloween-opetusvinkki (Katapult 3) »
Svenska dagen − Ruotsalaisuuden päivä 6.11.
Ruotsalaisuuden päivän tarkoitus on vahvistaa ruotsin kieltä puhuvien suomalaisten yhteenkuuluvuudentunnetta ja edistää heidän omaa kulttuuriperintöään. Ruotsalaisuuden päiväksi valikoitui 6. marraskuuta, joka on Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Ruotsalaisuuden päivänä lippu nostetaan salkoon, lauletaan Äidinkielen laulua (Modersmålets sång), syödään leivoksia ja juhlitaan.
Katso ruotsalaisuuden päivän opetusvinkit eri luokka-asteille »
Lucia dagen − Lucian päivä 13.12.
Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta, mikä osuu talven pimeimpään ajanjaksoon. Päivä on Pyhän Lucian muistopäivä, ja sen viettäminen on katolilaista alkuperää. Lucian päivää juhlistetaan perinteisesti kulkueella ja lauluilla sekä pullilla, piparkakuilla ja glögillä.
Tulosta Lucian päivän opetusvinkki (Katapult 2) »
Fettisdagen – Laskiainen
Laskiainen on ruotsiksi fettisdagen. Helmi-maaliskuussa vietettävä laskiainen aloittaa kristillisen perinteen mukaan paastonajan, joka päättyy pääsiäiseen. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen on kuulunut runsas rasvapitoisen ruoan syönti ja riehakas ilonpito. Fettisdagen-sanaa on ruotsin kielessä käytetty vuodesta 1594.
Tulosta laskiaisen opetusvinkki (Katapult 3) »
Våffeldagen – Vohvelipäivä 25.3.
Marian ilmestyspäivä eli marianpäivä on alkujaan kristillinen juhlapäivä, joka osuu kevätpäiväntasauksen aikaan. Ruotsissa maaliskuisen kevätpäivän nimi vårfrudagen on kansan suussa muokkautunut vohvelipäiväksi (våff eldagen), jolloin on tapana syödä vohveleita.
Tulosta vohvelipäivän opetusvinkki (Katapult 3) »
Lisää vinkkejä ruotsintunneille?
Haluatko lisää opetusvinkkejä yläkoulun ruotsintunneille? Katapult-sarjan yleisissä opetusvinkeissä Katapult-sarjan muissa opetusvinkeissä kerrataan hauskalla tavalla verbien taivutusta, kannustetaan opiskelussa ja tutustutaan ruotsiksi luokkakavereihin.
Voit tutustua Katapultin sisältöihin myös digiopetusmateriaalien demojen avulla: