3

Opevinkit

Eläinten viikon opevinkit ympäristöopin tunnille

Ympäristöopin Kätkö-sarjasta löytyy hauskoja ja opettavaisia sisältöjä Eläinten viikon viettoon.

Eläinten viikkoa vietetään vuosittain 4.–10.10. Teemaviikko käynnistyy kansainvälisellä Eläinten päivällä. Tänä vuonna Eläinten viikolla tutustutaan kaloihin, jotka ovat monin tavoin kiinnostavia eläimiä. Kaloja on lukuisia erilaisia, ja niillä on toisistaan poikkeavia kykyjä ja ominaisuuksia, aivan kuten nisäkkäillä on keskenään erilaisia ominaisuuksia. Suomessa viikkoa on vietetty Suomen eläinsuojelun eli SEY:n aloitteesta vuodesta 1959 lähtien.

Kokosimme ympäristöopin Kätkö-sarjasta eläinaiheisia tehtäviä, joiden avulla oppilaat voivat tunnistaa Suomen eläimiä ja tutkia eläinten maailmaa. Tulostettavilla lajikorteilla voi pelata ja harjoitella myös ulkona. Tehtävät löytyvät painetusta opettajan oppaasta ja digiopetusmateriaalista.

Maalla, vedessä vai ilmassa

Kätkön opettajan materiaalin monisteista löytyy runsaasti tulostettavia lajikortteja, joiden avulla oppilaat voivat harjoitella seuraavien eläinten luokittelua:

Oppilaat värittävät ensin lajikorttien eläimet. Tämän jälkeen kortit leikataan ja liimataan pahville. Lajikorteilla voi

  • pelata muistipeliä pareittain tai ryhmässä
  • pohtia erilaisia adjektiiveja, jotka sopivat kuvaamaan eläimiä tai niiden osia (esimerkiksi karvainen, ohut, kaunis, erikoinen, tuttu, harvinainen, pieni, nopea)
  • tehdä kuvailuharjoituksia siten, että opettaja kuvailee eläintä ja oppilaat nostavat oikean lajikortin ylös
  • pelata Kim-peliä.

Kim-pelissä lajikortit levitetään pöydälle. Oppilaat katsovat kuvia hetken, minkä jälkeen he sulkevat silmänsä. Yksi oppilaista pitää silmät auki ja poistaa yhden kortin tai vaihtaa kahden kortin paikkaa. Kun muut oppilaat saavat avata silmät, he yrittävät mahdollisimman nopeasti nimetä puuttuvan lajin tai paikkaa vaihtaneet lajit.

Tutkitaan eläimiä ja kasveja

Eläinten havainnoiminen ja tutkimustulosten kirjaaminen on mielenkiintoista. Tulosta Kätkö 4 Opettajan materiaalista löytyvät eläin- ja kasvitutkimusmonisteet opetuksen avuksi. Eläintutkimus-monisteen voi ottaa mukaan eläintarhavierailulle, eläinmuseoon tai luontoretkelle. Mukaan voi ottaa myös kasvitutkimus-monisteen ja täyttää lomaketta valitun eläimen ruokavalion pohjalta.

Jalanjälkiä etsimässä

Eläinten jalanjälkiä voi löytyä mistä vain. Tutustukaa jalanjälkiä käsittelevään monisteeseen ja pohtikaa, mistä paikoista eläinten jälkiä voi löytyä. Entä mitä muita jälkiä eläimistä jää jalanjälkien lisäksi?

Laulu syksyiselle ympäristölle

Kuunnelkaa ja laulakaa mukana Kätkö 1 -oppikirjasta sivulta 19 löytyvä Syksyinen lähiympäristö -laulu. Sen voi kuunnella myös Arttu-sovelluksen avulla. Laulu löytyy myös Kätkö 1 Digiopetusmateriaalista jakson 2 aloitusaukeamalta.

Suuri on maailma ja eliöitä monta, oppia voit niitä vaikka kuinka monta.
Tiedätkö, millainen eläin on kettu? Maistuukohan sille hillo ja lettu?
Tiedätkö että hirvi on suuri? Jos ilveksen näet, käy hirmuinen tuuri!
Ihmeitä täynnä on ihan joka paikka! Löytöretken tehdä voi kotipihaan vaikka.


Tutustu Kätkön digiopetusmateriaaleihin:

Digiopetusmateriaaleista löydät lisää materiaalia eläinten viikolle.

Päivitetty 9/2023.

Avainsanat: Opevinkit Kätkö
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Ympäristöoppi ruokkii oppilaiden uteliaisuutta – Toiminnallisuus helpottaa eriyttämistä

Opevinkit

Käsityövinkki: Vetoketjullinen oravapussukka

Ajankohtaista

Kätkö-sarjan tutkimuksellisuus ja toiminnallisuus innostavat lapsia ympäristöopin pariin