3

Opevinkit

Couscous-salaatti tuo väriä, makua ja kasviksia lautaselle

Maukas couscous-salaatti sopii loistavasti kesäpäivän kevyeksi lounaaksi, retkievääksi tai grilliherkkujen raikkaaksi lisukkeeksi.

Salaatti on helppo valmistaa etukäteen ja maistuu erityisen hyvältä, kun se on saanut tekeytyä hetken viileässä. Couscous on nopea kypsentää, ja värikkäät vihannekset sekä yrtit tuovat salaattiin reilusti makua ja vitamiineja.  

Uusien ravitsemussuositusten mukaan kasviksia kannattaa suosia jokaisella aterialla – tämä salaatti on helppo tapa lisätä niiden määrää lautasella. Tarvittaessa ohjeen voi muokata maidottomaksi tai gluteenittomaksi. 

1 ½ dl vettä
¼ kasvisliemikuutiota
1 dl couscoussuurimoita
2 rkl oliiviöljyä
½ rkl sitruunamehua
2 mm kuivattua minttua
1 mm rouhittua mustapippuria
¼ paprikaa
¼ punasipulia
¼ kurkkua
1 tomaatti
1 pieni valkosipulinkynsi
50 g salaattijuustoa
2 rkl tuoreita yrttejä (esim. persiljaa)  

Maidoton ja vegaaninen: Vaihda salaattijuusto vastaavaan kasvirasvavalmisteeseen.
Gluteeniton: Vaihda couscoussuurimot gluteenittomiin couscoussuurimoihin tai kvinoaan.  

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota sekaan kasvisliemikuutio. Lisää couscoussuurimot ja siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu, minttu ja mustapippuri. Peitä kannella ja jätä maustumaan. Jäähdytä.
  2. Poista paprikasta siemenet, huuhtele ja kuutioi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Huuhtele ja leikkaa tomaatti ja kurkku kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  3. Paloittele salaattijuusto. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan. Anna maustua peitettynä jääkaapissa.
  4. Hienonna yrtit ja lisää salaattiin ennen tarjoilua.

 Ohje on yläkoulun kotitalouden Kimara-oppimateriaalista sivulta 146. Lue lisää Kimara-sarjasta » 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Kasvis-nuudeliwokki on vauhdikas vastaus koululaisen nälkään

Ajankohtaista

Uudet ravitsemussuositukset tukevat hyvinvointia

Opevinkit yläkouluun

Kimaran mehevät sämpylät