3

Opevinkit lukioon

Svenska fester: Valborg-picknick

Vill du gå ut i det gröna och fylla din picknick-korg med smaskiga sandwichar och saftiga munkar? Njut av de våriga recept som Effekt bjuder på. Här nedan hittar du våra lätta recept för din valborg-picknick.

Snabba club sandwichar

Ingredienser

2-6 skivor (rostat) bröd
tunn kalkonfilé, skinka eller salami
stekt bacon
majonnäs eller pesto på burk
cheddar eller annan ost
körsbärstomater eller soltorkade tomater
saltgurka
grönsaker (t.ex. paprika, avokado, sallad)

Gör så här

Sandwichen kan göras av rostat bröd, men orostat bröd går lika bra. Bred majonnäs eller pesto på brödskivorna och lägg stekt bacon, ost, skinka, salami eller kalkon på brödet. Vill du göra en vegosandwich, testa till exempel paprika, avokadoskivor, körsbärstomater, saltgurka och soltorkad tomat.

Välj själv hur många brödskivor du vill ha, montera ihop skivorna och avsluta med en brödskiva utan fyllning. Skär sandwichen från hörn till hörn så att det blir två (eller fler) trekanter. Stick en tandpetare genom varje bit så håller den bättre ihop.

Saftiga valborgsmunkar

Ingredienser

50 g smör
200 g citronkvarg
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1/4 tsk salt
1 tsk bikarbonat
För fritering
15 dl ryps- eller rapsolja
Garnering
strösocker

Gör så här

Smält smöret först. Blanda det avsvalnade smöret med ägget och citronkvargen. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan om båda blandningarna ordentligt.

Värm upp oljan till 170-180 grader. Kom ihåg att oljan är jättehet – så var försiktig. Forma små bollar av degen med två skedar. Fritera cirka 3-5 bollar åt gången, antingen i en kastrull eller i en fritös. Det lönar sig alltid att börja friteringen med att testa om den första munken är lagom gräddad genom att skära den i två bitar.
Fritera munkarna cirka tre minuter. Lägg de färdiga munkarna på ett hushållspapper för att rinna avlite. Sockra munkarna snabbt medan de ännu är varma.
Njut genast – nybakade munkar är godast!
Obs! Kom ihåg att ha ett lock nära dig som du kan täcka kastrullen med vid eventuell brand. Man kan inte släcka olja med vatten.

 

Avainsanat: Effekt
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Ajankohtaista

Katso video ja tutustu lukion uuteen B1-ruotsin Effekt-sarjaan

Effekt

Inspiraatiota opetukseen

Ruotsin oppimateriaali Effekt tarjoaa avun eriyttämiseen lukiossa