3

Inspiraatiota opetukseen

Toukokuun juhlatehtävä: Innostava kirjaviikko

Toukokuussa on hyvä aika viettää luokan omaa kirjaviikkoa. Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä Huima-sarjasta vinkkejä lukuinnostuksen nostatukseen.

Lukuvuoden viimeinen kuukausi on alkanut. Toukokuussa on hyvä aika viettää esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen teemaviikkoa. Viikko on osa Bingel 5 vuotta -juhlaa.

Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä luokkien 3–4 Huima-sarjasta innostavia tehtäväideoita ja vinkkejä, joista voitte valita oppilaiden kanssa tehtäviä luku- ja kirjoituskipinän sytyttämiseen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen pohtimiseen.

Lukupäiväkirja

Lukupäiväkirjan värittäminen on kannustavaa. Oppilas voi valita Ystävien lukukirjan pohjista Aamoksen sulkakokoelman tai Klaaran tähdet. Huima-sarjan lukupäiväkirjan voit tulostaa tästä.

Lukuhaaste

Lukutavan vaihtamisella saa uutta virtaa lukemiseen. Oletko koskaan lukenut peilikuvalle tai hauska hattu päässä? Huima-sarjan lukuhaasteen lukutavoista muodostuu hauska verkosto. Myös Ystävien lukukirjasta löydät haasteen lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Lukupiiri

Kirjan lukeminen kaverin kanssa on hauskaa. Muodostakaa luokassa lukupiiriryhmät. Kaikkien lukupiirin jäsenten on tarkoitus lukea sama kirja ja valita Huiman eri lukupiiritehtävistä yksi tai useampi vaihtoehto

Kirjasuositus ja lukudiplomi

Lukuvuoden aikana oppilaiden lukemista kirjoista on kertynyt korkea pino. Ystävien lukukirjan kirjasuositusmonisteen avulla oppilas voi vinkata luokkakaverilleen hyvän lomalla luetun kirjan.

Huiman lukudiplomitehtävässä oppilas saa pohtia lukemaansa kirjaa ja täydentää vastaukset hauskaan pohjaan. Diplomin voi täyttää myös tietokirjasta.

Voitte myös kuvata kirjasuosituksesta videoesittelyn. Mallia kirjaesittelyyn voitte ottaa Sinin Hotelli Flamingo -esittelystä tai Adan ja Kaisan Harry Potter -sarjaesittelystä.

Kirjallisuuden ystävätesti

Ystävien lukukirjasta löytyy hauska ystävätesti. Oppilaat vastaavat kysymyksiin, minkä jälkeen selviää, kuka tuttu kirjallisuuden henkilö olisi hyvä ystävä. Seuraava luettava kirja voi liittyä kyseiseen hahmoon.

Draamaleikkejä ja tunteiden tulkintaa

Millainen on unelmien lukupaikka? Entä miltä tunteet näyttävät ja kuulostavat? Vastauksia näihin kysymyksiin pääsette pohtimaan, kokeilemaan ja rakentamaan Ystävien aapisen draamaleikki-vinkissä.

Huiman Voitko auttaa -videolla kuvataan tilanne oppilaiden leivontahetkestä. Katsokaa video ja keskustelkaa, mitä pitää ottaa huomioon, kun toimitaan ryhmässä.

Mikä tehtävä on oppilaiden mielestä innostavin?

Äänestäkää lempitehtävää tällä lomakkeella ja osallistutte samalla kilpailuun. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken viisi Bingel-aiheista palapeliä koko luokan iloksi. Äänestys on päättynyt ja voittajille ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Harjoittelu jatkuu Bingelissä

Toukokuun luku- ja kirjoitusteemaviikko on osa Bingel-pelimaailman juhlavuotta. Bingel on Suomen ensimmäinen opetussuunnitelman mukainen digitaalinen pelimaailma, jossa oppilaat tekevät Sanoma Pron alakoulun oppimateriaalisarjoihin pohjautuvia harjoituksia. Bingel-tehtäviä voi käyttää osana tuntiopetusta, tukiopetuksessa tai osana omatoimista harjoittelua.

Bingel 5 vuotta -juhlavuoden aikana olemme julkaisseet kuukausittain alakoulun sarjoista poimittuja teematehtäviä. Kuluneen vuoden aikana oppilaat ovat muun muassa suunnitelleet uusia lemmikkejä Bingel-avatarille, osallistuneet tanssihaasteeseen, pohtineet geometrisia rakennelmia ja luoneet vanhasta uutta. Aikaisemmat tehtävävinkit löydät täältä.

Osaava myyntitiimimme opastaa sinua mielellään, jos haluat kuulla lisää Bingelistä.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Ystävien aapisesta ja lukukirjasta löytyy runsaasti tukea yksilölliseen opetukseen

Artikkeli

Huima-sarja opettaa vankat opiskelu- ja mediataidot kaikille

Digitaalisuus opiskelussa

Bingel-maailmassa vietetty aika on opettavaista