3

Yo-kirjoitukset

Opiskelijan lukuvinkit uskonnon yo-kirjoituksiin

Tammerkosken lukion opiskelija Maija Mutkala halusi valmistautua perusteellisesti uskonnon kirjoituksiin. Listasimme hänen lukuvinkkinsä tuleville yo-kirjoittajille!

Maija Mutkala suunnitteli luku-urakkansa niin, että hän kävisi läpi kaikki Verso-sarjan kappaleet ja kirjoittaisi niistä pääasiat ylös, vaikka kyseessä olisikin aihe, jonka hän tietää osaavansa.

– Oppimateriaalissa tulee kuitenkin aina esiin pieniä faktoja tai nippelitietoja, jotka ovat saattaneet unohtua, mutta joista saattaa olla paljonkin hyötyä vaikka monivalintatehtävässä. Samalla koin, että kaikki kappaleet lukemalla sain paremmin muodostettua kokonaiskuvan, jossa olisi mahdollisimman vähän aukkoja, Maija kuvailee lukutaktiikkaansa.

Muistiinpanot, kuvat ja käsitekartat muistamisen tukena

Muistiinpanoja Maija teki jokaisesta kappaleesta, mutta jätti vähemmälle käsittelylle ne aiheet, jotka tiesi varmasti osaavansa.

– Muistiinpanojen jälkeen pistin yleensä kirjan sivuun ja koitin tehdä kappaleesta käsitekartan sen perusteella, mitä lukemastani muistin. Jos muistissani oli aukkoja, otin usein ensimmäisenä esiin Verso-kirjoissa olevat tiivistelmä-osuudet. Katsoin niistä kaikki kappaleeseen liittyvät pääasiat. Sen jälkeen saatoin vielä selailla kappaletta, esimerkiksi kuvia tai kirjoittamiani muistiinpanoja, ja lisätä käsitekarttaan tarkempia yksityiskohtia, kuten vaikkapa uskonnon kannattajamääriä, hän kertoo.

Maija teippasi käsitekartat huoneensa seinälle ja kertasi niistä asioita aina ohi kulkiessaan. Näin opiskeltavat asiat pysyivät mielessä myös toiston kautta.

Maija kehuu Verso-sarjan värikästä ja innostavaa kuvitusta. Kuvatekstit onkin hänen mielestään hyvä lukea tarkkaan läpi kirjoituksia varten, sillä viime vuosina kokeessa on ollut paljon kuvatehtäviä.

– Kuvat lisäävät ymmärrystä uskontojen ilmiöistä, ja teksti konkretisoituu kuvien kautta. Omalle kohdalle ei kuvatehtävää osunut, mutta huomasin kokeen aikana, että miettiessäni esim. uskonnon ammattilaisia mieleeni palasi Verson kuva, jossa on kuvattu samaani rumpunsa kanssa, hän kertoo.

Verson tiivistelmä-osuus kiteyttää oleellisimman, ja itsetarkistuvat testit auttavat oman osaamisen kartoittamisessa

Kirjoitusten lähestyessä Maija palasi kappaleiden tiivistelmiin ja palautti niiden avulla asioita mieleensä:

– Näin ei tarvinnut lukea muistiinpanoja jatkuvasti läpi tyyliin ”hauki on kala”, vaan jäi tilaan nimenomaan omalle ajattelun kehittelylle. Samalla sain testattua, mitä jo osasin ja oliko jotain, mitä pitäisi vielä kerrata.

Maija suosittelee myös hyödyntämään kappaleisiin johdattavia kysymyksiä, jotka voivat toimia samaan tapaan kuin tiivistelmä-osuus.

– Itse käytin kappaleisiin johdattavia kysymyksiä vähemmän, mutta niiden avulla olisi helppo testata, osaako omin sanoin selittää kappaleeseen liittyviä keskeisiä asioita.

Digikirjan itsekorjautuvia tehtäviä Maija puolestaan teki ahkerasti, sillä ne toimivat oman osaamisen testinä.

– Tein itsekorjautuvia tehtäviä vielä pari päivää ennen kirjoituksia. Niitä on nopea ja helppo tehdä, ja samalla saa käsityksen, missä asioissa on mahdollisesti kerrattavaa. Tehtävät aktivoivat myös muistijälkiä, ja sitä kautta on helppo palauttaa oleellisia asioita mieleen, hän kuvailee.

Verso-sarjassa on tarjolla niin paljon aineistotehtäviä ja lue lisää -osuuksia, ettei Maija käynyt niitä kaikkia läpi. Toisinaan pelkkä aineistojen silmäily auttoi kuitenkin tuomaan uusia näkökulmia käsiteltävään aiheeseen.

– Jos aikaa on tosi rajallisesti käytössä, kannattaa keskittyä kappaleiden sisältöihin, hän pohtii.

Uskonnon ilmiöiden peilaaminen ajankohtaisiin asioihin on oleellinen osa valmistautumista

Kun lukeminen alkoi puuduttaa, Maija koki hyötyvänsä erilaisista uskontoaiheisista videoista ja podcasteista. Myös Verson digikirjasta löytyy runsas valikoima videoita ja podcasteja, joita voi hyödyntää esimerkiksi bussimatkoilla tai kävelyllä.

Maija suosittelee myös, että lukusuunnittelmaan jäisi tilaa uskontoon linkittyvien uutisten lukemiseen:

– Se on erinomainen tapa linkittää opiskeltuja asioita todellisiin ilmiöihin.

Viimeisenä vinkkinään hän kehottaa tutkailemaan uskontoon liittyviä aiheita ympäröivässä elämässä.

–  Kiinnitin itse tietoisesti huomiota esimerkiksi erilaisiin uskonnollisiin ilmiöihin ja koetin tarkoituksellisestikin nähdä uskontoa laajempana ilmiönä. Niin, että se on osa meidän yhteiskuntaamme eikä vain jotakin, josta luetaan kirjoista. Koen, että tämä ajattelu auttoi todella paljon luetun soveltamisessa ja lopulta kirjoituksissa menestymisessä.

Avainsanat: Lukio Verso opiskeluvinkit
Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Opiskeluvinkit

Näin valmistaudut luku- ja kirjoitustaidon ylioppilaskokeisiin

Opiskeluvinkit

Näin teet toimivan lukusuunnitelman

Ajankohtaista

Uudet Yo-kertausmateriaalit ovat ilmestyneet