3

Inspiraatiota opetukseen

Opetusvinkki: Kielenhuoltopeli

Pelissä kerrataan hauskalla tavalla suomen kielen oikeinkirjoitukseen ja välimerkkeihin liittyviä asioita.

Taitava kielenkäyttäjä tietää, että kieli on eri tilanteissa erilaista. Ystävien kanssa kirjoittelu sosiaalisessa mediassa on epävirallisempaa kuin esimerkiksi kesätyöhakemusten kieli. Yleiskielen ja puhekielen erot kannattaa opetella tunnistamaan. Tällä pelillä saatte uutta intoa kielenhuollon kertaamiseen.

Pelin idea:

Pelin tarkoitus on kerrata jo opiskeltuja oikeinkirjoitukseen ja välimerkkeihin liittyviä asioita 4–6 hengen ryhmissä. Jokainen joukkue tarvitsee tulostetun pelilaudan, pieniä esineitä pelimerkeiksi (esim. värikkäitä klemmareita) sekä jokaiselle oppilaalle kynän ja paperia. Kaikki saavat lisäksi tulostetun sanalistan. Jokaiselle oppilaalle tulostetaan eri lista, eikä listaa saa näyttää muulle ryhmälle.

Tulostettavat sanalistat »

Tulostettava pelilauta »

Pelin kulku:

  1. Yksi oppilas lukee listaltaan valitsemansa kohdan.
  2. Muut oppilaat kertovat vuoron perään, haluavatko osallistua kierrokseen.
  3. Oppilaat, jotka osallistuvat kierrokseen, kirjoittavat luetun sanan tai virkkeen paperille oikein. Kirjoitettua tekstiä ei saa näyttää muille.
  4. Kun osallistujat ovat kirjoittaneet tekstin, kierroksen tehtävän lukija tarkistaa vastaukset. Vastauksen tulee olla täysin oikein (yhdyssanat, alkukirjaimet, välimerkit, oikeinkirjoitus).
  5. Jos oppilas on onnistunut kirjoittamaan tekstin täysin oikein, hän saa yhden pisteen ja voi liikkua pelilaudalla eteenpäin. Jos oppilas on vastannut väärin, hän menettää pisteen ja liikkuu pelilaudalla taaksepäin. Jos oppilas ei ole osallistunut kierrokseen, hän ei saa eikä menetä pisteitä. Joissain teksteissä on kaksi oikeaa vastausta, joista toinen riittää.
  6. Jokainen oppilas toimii vuorollaan tehtäväsanan lukijana.
  7. Pelin voittaa se oppilas, joka pääsee ensimmäisenä maaliin.

Kielenhuoltopeli löytyy kokonaisuudessaan yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden Loisto 7 -digiopetusmateriaalin Kielitieto-osiosta.
Tutustu Loiston digiopetusmateriaaliin täällä »

 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen

Arviointi

Päättöarvioinnin kriteerit päivittyivät – näin uudistus toteutuu Loisto-sarjassa

Loisto yläkouluun