3

Inspiraatiota opetukseen

Loistovinkki: Kielitietoisuutta vahvistava tehtävä vie Hangosta Nuorgamiin

Kokeile yläkoulun äidinkielen tunnilla Loisto-sarjan kielitietoisuutta vahvistavaa tehtävää, joka vie oppilaita ristiin rastiin Suomessa.

Kielitietoisuuden huomioiminen on olennaista kaikissa oppiaineissa, mutta äidinkielessä ja kirjallisuudessa kielitietoisuus kuuluu oppiaineen ydinsisältöihin. Kielitietoista ymmärrystä vahvistavat esimerkiksi suomen vertailu muihin kieliin sekä suomen murteiden ja kielivarianttien tuntemus. Myös kielen ja ajatteluun välisen yhteyden hahmottaminen kuuluu kielitiedon sisältöihin. Suomi toisena kielenä -opetuksessa vertaillaan oppilaiden kotikieliä suomeen ja huomioidaan monikielisyys.

Loisto-sarjassa kielitietoisuus näkyy niin tekstikirjan opetusteksteissä kuin myös tehtävissä. Loisto 9 Harjoituskirjan Kielitieto-jakson päättävä Näytön paikka -aukeama rakentuu kielitietoisuutta vahvistavien tehtävien pohjalle. Testaa Näytön paikka -tehtäviä oppilaidesi kanssa!

Tulosta tehtävä tästä »

Tehtävässä oppilaat osoittavat aktiivisuutensa ja osaamisensa matkustamalla Suomen päästä päähän. Matkaan lähdetään Hangosta, ja Suomen läpi kuljetaan aina Nuorgamiin saakka. Kun yksi tehtävä on suoritettu, monisteeseen merkitään päivänmäärä ja viiva seuraavalle paikkakunnalle.

Voit käyttää näitä harjoituskirjan sivuja opetuksen apuna, vaikka et olisikaan vielä Loisto-sarjan käyttäjä. Tällä kertaa tarjoamme sivut kaikkien käyttöön. Muulloin kopiointi ei ole mahdollista.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Loistovinkki: Luovan kirjoittamisen tehtävä

Inspiraatiota opetukseen

Loistovinkki: Näin käsittelet rikoskirjallisuutta yläkoululaisten kanssa

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen