3

Opevinkit

Loistovinkki: Luovan kirjoittamisen tehtävä

Luovaa kirjoittamista harjoittelemalla voi kehittää omaa ilmaisuaan monipuolisesti. Luova kirjoittaminen auttaa esimerkiksi oman tyylin ja äänen löytämisessä, ja se on yleensä myös hauskaa. Katso Loisto-sarjan vinkki yläkoulun äidinkielen tunnille.


Luova kirjoittaminen auttaa purkamaan ja jäsentämään kirjoittajan omia ajatuksia. Sen avulla voi päästä irti rutiinien täyttämästä arjesta. Luova kirjoittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi uusien näkökulmien ja tapahtumien keksimistä, ja tällöin kirjoittamisen aiheitakin löytyy enemmän.

Yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden Loisto 9 -oppimateriaalin Näytön paikka -haasteessa oppilaat saavat kokeilla luovaa kirjoittamista annettujen aiheiden pohjalta. Aiheet liittyvät oppilaiden omaan elämään, ja haasteessa tähdätään kymmeneen kirjoitukseen. Haasteen voi toteuttaa kokonaan tai tehdä siitä vain osan.

Tulosta Näytön paikka -tehtävä oppilaille »

Loiston harjoituskirjan jakso päättyy aina haasteeseen tai näytön paikkaan, jota voi hyödyntää ylöspäin eriyttävänä materiaalina. Haasteiden ajatuksena on, että oppilas voi omasta tasostaan riippumatta näyttää omaa osaamistaan ja aktiivisuuttaan myös vapaa-ajalla. Opettaja voi ohjeistaa haasteen tekemiseen jakson alkaessa, jonka jälkeen oppilas täyttää haastetta tekemällä pieniä harjoituksia itsenäisesti.

Voit käyttää näitä tehtäväkirjan sivuja opetuksen apuna, vaikka et olisikaan vielä Loisto-sarjan käyttäjä. Tällä kertaa tarjoamme sivut kaikkien käyttöön. Muulloin kopiointi ei ole mahdollista.

Tehtävänanto:

Teroita kynäsi tai käynnistä koneesi ja osoita kykysi sanaseppänä! Valitse laatikoista kymmenen tehtävää, jotka teet. Jokaisessa tehtävässä kirjoitetaan aiheesta viidenkymmenen sanan mittainen teksti. Teksti voi olla vauhdikas, humoristinen, lempeä, virallinen, mielikuvituksellinen tai ihan mitä vain.

Kirjoita aina valitsemasi tehtävän kohdalle päivämäärä, jolloin olet suorittanut sen, ja ympyröi taulukosta jokaisen tehtävän jälkeen tähän saakka tekemiesi tehtävien kokonaismäärä.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Loistovinkki: Näin käsittelet rikoskirjallisuutta yläkoululaisten kanssa

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen

Tulevaisuuden taidot

Kysy, kuuntele, kommentoi − Loiston vuorovaikutusharjoitukset kantavat tulevaisuuteen