3

Ajankohtaista

Kuinka käsitellä vaikeita asioita oppilaiden kanssa?

Ukrainan sodan lisäksi eri puolilla maailmaa on käynnissä konflikteja, jotka koskettavat myös suomalaisia. Kokosimme yhteen eri asiantuntijoiden ohjeita siihen, kuinka kriisejä voi käsitellä oppilaiden kanssa.

MLL: Miten puhua lapselle sodasta?

Pientenkin lasten voi olla vaikea välttyä ympäröivältä uutistulvalta. Uutisissa esitetyt tapahtumat voivat hämmentää tai pelottaa lasta. Mannerheimin lastensuojeluliitto neuvoo, miten käsitellä asiaa lapsen kanssa, jos hän pelästyy uutisia, ja miten hänen kanssa kannattaa puhua konflikteista ja sodan uhasta. Lue lisää MLL:n sivuilta »

Mieli ry: Miten puhun sodasta nuoren kanssa?

Suomen Mielenterveys ry neuvoo, miten vanhempi ja opettaja voi huomioida nuoren huolen poikkeusaikana. Sota ja hätä tavoittavat myös Suomessa kaikenikäisiä lapsia ja nuoria niin median, somen, kavereiden kanssa juttelun kuin aikuisten keskustelujen kautta. Aikuisen on tärkeää kuunnella nuorta herkällä korvalla, pitää kiinni arjen rutiineista ja pitää yllä toivoa. Lue lisää Mieli ry:n sivuilta »

UNICEF: Miten toimia, kun katastrofi pelottaa lasta?

UNICEF kokosi kuusi ohjetta siihen, kuinka puhua lapsen kanssa pelottavista tapahtumista maailmalla. Lue ohjeet UNICEFin sivuilta »

OPH: Ohjeita kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa

Ukrainan kriisi muuttuu hetki hetkeltä, eikä aikuisellakaan voi olla vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan kuitenkin auttaa lapsia ymmärtämään tapahtunutta ja suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti. Lue Opetushallituksen koostamat ohjeet »

HS Lasten uutiset kertoo ajankohtaiset tapahtumat ymmärrettävästi

Miksi sotia tulee? Voiko sota levitä Suomeen? Miten Suomi auttaa hätäalueen asukkaita? Muun muassa näihin kysymyksiin Helsingin Sanomien Lasten uutiset vastaa. Lasten uutisten artikkelit ja videot löytyvät täältä »

Maaret Kallio: Miten puhua lasten ja nuorten kanssa sodasta?

Psykoterapeutti ja pidetty luennoitsija Maaret Kallio koosti tiiviin ohjeen siihen, miten perheissä, päiväkodeissa ja kouluissa voi puhua sodasta ja sen herättämästä uhasta. Lue neljä vinkkiä Kallion kotisivuilta »

SPR: Ukrainan kriisi voi järkyttää myös aikuisen mieltä

Kuka tahansa Ukrainan tilannetta seuraava voi tuntea tapahtumista huolta ja ahdistusta. Uutisvirran seuraaminen tuo silmien eteen sotatoimia, materiaalista hävitystä ja mahdollisesti myös menehtyneitä. Tällaiset tapahtumat voivat aiheuttaa voimallisia reaktioita. Suomen Punainen Risti neuvoo, miten voit itse auttaa itseäsi ja löytää apua. Lue lisää »

Tutustu myös SPR:n Sodan säännöt -oppimateriaaliin »

Avainsanat: vastuullisuus
Kenelle: Vanhemmat Opettajat


Lue seuraavaksi

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: auringonkukkia kierrätysmateriaalista

Ajankohtaista

Sanoma tukee Punaista Ristiä – Käynnissä useita muita aloitteita avustustyön tukemiseksi Ukrainassa

Vastuullisuus Sanoma Prolla