3

Digitaalisuus opiskelussa

Kampuksen käännöstyökalu auttaa opiskelijoita ymmärtämään tekstejä

Helppokäyttöinen käännöstyökalu tuo vieraskieliselle opiskelijalle nopean avun vaikeiden tekstikohtien ymmärtämiseen. Käännöstyökalu helpottaa myös opettajan työtä, koska opiskelija voi sen avulla aiempaa itsenäisemmin selvittää epäselviä termejä.

Opetushallituksen tilastojen mukaan vieraskielisten osuus perusopetuksessa sekä lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa on noussut vuosikymmenen ajan tasaisesti. Vuonna 2019 vieraskielisiä opiskelijoita oli eniten ammatillisessa koulutuksessa, jossa heidän osuutensa oli 13 prosenttia kaikista opiskelijoista. Yhteensä tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskeli 78 200 vieraskielistä opiskelijaa.

Opettajat ja opiskelijat ovat toivoneet oppimateriaaleja vierailla kielillä, ja nyt opiskelijat voivat hyödyntää omaa äidinkieltään aiempaa paremmin opiskeluissaan. Digitaalisesta Kampus-palvelusta löytyvä käännöstyökalu kääntää tekstin muutamalla hiiren napautuksella valitulle kielelle, ja opiskelija voi lukea tekstin äidinkielellään.

– Käännöstyökalu toimii siten, että käyttäjä maalaa hiirellä digikirjan tekstin ja valitsee kielen, jolle teksti käännetään. Tämä auttaa erityisesti S2-opiskelijoita heidän opinnoissaan, kertoo Kampuksen tuotepäällikkö Matias Vakkilainen.

Käännöstyökalu on kerännyt hyvää ja innostunutta palautetta Kampuksen käyttäjiltä. Helppokäyttöinen käännöstyökalu auttaa niin pitkien tekstien kuin tehtävänantojen kääntämisessä. Työkalu pohjautuu Google Kääntäjään, ja valittavana on jopa 18 eri kieltä.

– Ammattiin opiskelevat ovat jatkuvasti tekemisissä alakohtaisen sanaston kanssa. Tulevaisuuden kannalta termien ymmärtäminen ja sisäistäminen on tärkeää. Kun vieraskielinen opiskelija ymmärtää vaikeatkin kohdat, hän pysyy paremmin opetuksessa mukana ja voi ennen kaikkea opiskella aiempaa itsenäisemmin, Vakkilainen sanoo.

Käännöstyökalun lisäksi Kampuksen digikirjoista löytyy samalla logiikalla sanakirja- ja kuuntelutyökalut. Kuunteluominaisuus korostaa tekstistä automaattisesti puhuttavan kohdan. Opiskelija voi näin vertailla kuulemaansa sanojen kirjoitusasuihin.

Näin käytät tekstien käännöstyökalua Kampuksessa:

  1. Maalaa haluamasi teksti.
  2. Valitse avautuvasta valikosta Käännös.

    3. Valitse haluamasi kieli, ja käännös avautuu uuteen ikkunaan tekstin päälle.

Julkaistu 25.3.2021

Avainsanat: Kampus
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Digitaalista Kampus-palvelua kehitetään palautteen pohjalta – Näin opettajat ovat ottaneet palvelun vastaan

Digitaalisuus opiskelussa

Kampus tuo uusia ulottuvuuksia myös ammatilliseen opetukseen

Digitaalisuus opiskelussa

Katso videolta, miten Kampuksessa on huomioitu uusi LOPS 2021