3

Askarteluvinkit

Talven lämpimin istuin syntyy lankatupsuista

Tällä askarteluvinkillä oppilaasi pääsevät loihtimaan pehmoisia istuinalusia, jotka toimivat myös erinomaisina lämmikkeinä kylmiin talvipäiviin!

Käsityö- ja askartelutuokioista jää usein jämälankoja, joita voi hyödyntää tupsujen valmistuksessa. Tässä askarteluvinkissä lankatupsuista loihditaan pehmoinen istuinalusta jakkaran päälle. Työ sopii mainiosti myös käsityön yhdistelmätyöksi, jos oppilas suunnittelee ja toteuttaa jakkaran tai penkin itse.

Sanoma Pro askarteluvinkki

Kuvassa vasemmalla on irrallinen istuinalusta ja oikealla kiinteä pehmuste. Irrallinen alusta kannattaa tehdä silloin, kun jakkaran pinta on kova. Tällöin tarvitaan ensin jakkaran muotoinen huopa-alusta, johon tupsut kiinnitetään. Kiinteä pehmuste tehdään puolestaan silloin, jos jakkarassa on valmiiksi jokin kangas, johon tupsut voi liimata.
Jakkaran voi hankkia esim. kierrätyskeskuksesta ja tuunata sen jalat maalaamalla tai päällystämällä virkatuilla paloilla, nauhalla tai kankaalla.

Tarvikkeet:

  • lankoja
  • tupsukehikkoja tai pahvia/kartonkia
  • sakset
  • jämäkkää huopaa
  • kuumaliimapuikkoja ja kuumaliimapistooli

Tee näin:

  1. Työ aloitetaan tupsujen tekemisellä. Koko luokka voi osallistua töiden tekemiseen tehtailemalla tupsuja välityönään. Jos käytät valmiita tupsukehikkoja (kts. kuva), tupsut valmistuvat nopeasti. Lanka pyöritellään kahden avatun ja päällekkäin asetellun kehikon ympärille.
  2. Kun kummatkin kehikon puolet on kieritetty langalla, kiekot suljetaan ja langat leikataan kiekkojen välistä.
  3. Pujota ja solmi kiristyslanka kahden kiekon väliin ennen kuin irrotat tupsun kehikosta. Tupsun voi viimeistellä tasaamalla lankojen päät saksilla. Jos tupsut haluaa ommella huopa-alustaan parsinneulalla, kannattaa jättää pitkät kiristyslangan pätkät leikkaamatta.
  4. Leikkaa huopa-alusta jakkaran istuinosan muotoon sopivaksi. Valmiit tupsut voi liimata huopa-alustaan kuumaliimalla tai vaihtoehtoisesti ommella parsinneulalla (irtoalusta). Isoon, kiinteään jakkaran pehmusteeseen tarvitaan noin 50–60 tupsua ja irtoalustaan noin 40 tupsua niiden koosta riippuen.

Askarteluvinkki on uudesta alakoulun Kisällin digiopetusmateriaalista.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Päivittyvä Kisälli-oppimateriaali antaa uusia ideoita käsityön tunneille

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: Iloiset eläinämpärit

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: Bingel-hahmolle koti