Hallonbåt uudistaa kielenopetusta ja valmentaa rohkeita kielenkäyttäjiä
Hallonbåt-sarjan lähtökohta on innostaa oppilasta ruotsin kielen opiskeluun. Runsas video- ja äänimateriaali tarjoaa sekä suomen- että ruotsinruotsin variantit ja tukee kielen ymmärtämisen kehitystä. Tehtävissä hyödynnetään yhdessä tekemistä ja oivaltamista pelien, leikkien, pari- ja ryhmätyöskentelyn ja omien videoiden kuvaamisen avulla. Itsearviointi on olennainen osa oppimisprosessia, ja eriyttämiseen on runsaasti vaihtoehtoja.
Materiaalin avulla oppilas saa edellytykset ja rohkeutta selviytyä monenlaisista arkisista tilanteista, joita hänen eteensä tulee Ruotsissa ja ruotsinkielisessä Suomessa.
Hallonbåtissa jokaisen luvun aloitusaukeamalla kerrotaan luvun yleiset tavoitteet ja harjoitellaan oman oppimistavoitteen asettamista. Lukukohtaiset itsearvioinnit auttavat tarkastelemaan, miten tavoitteet toteutuivat: mikä meni hyvin ja missä olisi vielä parannettavaa. Runsas koemateriaali toimii arvioinnin apuna, ja opettajan lisämateriaalissa on pieniä testejä mm. sanoista ja fraaseista.
Martin Appel, Katja Johansson, Anna Lötjönen, Olli Määttä, Leena Nordman, Olli-Pekka Salo ja Kirsi Wallinheimo
Kuvitus: Stina Ericsson (1-2) ja Valpuri Kerttula (3-6)
Hallonbåt-sarjan kaikki kirjat ovat yhdistettyjä teksti- ja tehtäväkirjoja, joissa edetään opeteltavasta asiasta seuraavaan loogisessa, kronologisessa järjestyksessä. Arttu-sovelluksen avulla kirjan sivuilta avautuvat videot ja äänitteet tukevat oppimista ja mahdollistavat esim. käänteisen luokkahuoneen (flipped classroom) opetusmetodin.
Opettajan aineistot ovat pdf-muodossa ja tulostettavissa Sanoma Pron oppimisympäristöstä tai digiopetusmateriaalista.
Digiopetusmateriaali sisältää runsaan materiaalipankin opetuksen tarpeisiin. Se mukailee painetun kirjan rakennetta ja ulkonäköä ja sisältää kaikki ratkaisut vaiheistettuna. Lisäksi materiaalissa on kaikki opetukseen tarvittava video- ja ääniaineisto ja paljon tulostettavaa lisämateriaalia.
Digikirja sisältää painetun kirjan sisällöt sähköisessä muodossa esim. tabletilla käytettäväksi. Äänet ja videot sisältyvät digikirjaan, ja digikirjan suorituksista jää tieto Ohjaamoon. Ohjaamo-palvelusta opettaja pystyy helposti näkemään oppilaskohtaiset suoritukset ja oppilaan etenemisen.
Alakoulun Hallonbåt 1–2 -aineistoon on saatavilla Bingel-tehtävät. Ne eriyttävät automaattisesti oppilaan vastausten perusteella. Tehtäviä voi käyttää tuntiopetuksessa, tukiopetuksessa tai osana omatoimista harjoittelua. Yläkoulun digilisätehtävät tarjoavat lisäharjoituksia lukujen ydinteemoihin (Hallonbåt 3–4 ja Hallonbåt 5–6).
Digitaalisen koetyökalun avulla opettaja voi koota kokeen eritasoisista tehtävistä ja halutessaan laatia myös omia tehtäviä. Opettaja voi myös hyödyntää aineiston maksuttomia Word-pohjaisia kokeita. Yläkouluun on tarjolla Kompassi-koetyökalu, joka mahdollistaa täysin sähköisten kokeiden järjestämisen. Opettaja voi käyttää valmiita kysymyksiä tai laatia omia tehtäviä mallipohjiin.
Hallonbåt-sarjaan kuuluva Sanastosovellus on täysin maksuton mobiilisovellus, joka sisältää kunkin kirjan aakkosellisen sanaston. Lisäksi lukukohtaisia sanoja ja sanontoja voi harjoitella sovelluksen kääntökorttien avulla missä ja milloin vain.