3

Motivointi

Poimi opettajien vinkit lukukipinän sytyttämiseen

Kysyimme opettajilta vinkkejä alakoululaisten lukuinnon tukemiseen. Saimme huiman määrän inspiroivia ideoita, joista kokosimme yhteen parhaat palat jaettavaksi.

Lukekaa yhdessä ääneen

Lukekaa yhdessä ääneen luokassa. Opettajan lukiessa oppilailla on mahdollisuus rauhoittua ja keskittyä kuuntelemiseen. Open lisäksi myös oppilaat voivat lukea toisilleen ääneen. Esimerkiksi lukuhaasteen aikana jokainen voi lukea kirjasta oman lempikohtansa.

Kirjoitetaan ja piirretään tarinasta

Sanoilla hassuttelu, vitsit, arvoitukset tai vaikka raplyriikat voivat innostaa lukemiseen tekemisen kautta. Piirtäkää yhdessä luetusta kirjasta sarjakuvia, keksikää tarinalle vaihtoehtoinen loppu tai ideoikaa tarinan päähenkilöistä video.

Lukekaa erikoisessa paikassa

Luova ja hauska oppimisympäristö luo omalta osaltaan suotuisat olosuhteet lukemiselle. Kokeilkaa uusia ja erikoisia paikkoja lukea, esimerkiksi majaa.

Lukukisa luokan seinälle

Lukukisan toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Erilaiset yhdessä askarreltavat lukuhaasteet konkretisoivat luettujen kirjojen määrän. Toteuttakaa lukukisa esimerkiksi askartelemalla luokan seinälle yhteinen kirjahylly, johon jokainen oppilas tekee lukemansa kirjan selän kirjoittamalla paperille kirjailijan, kirjan ja oman nimensä. Luettujen kirjojen määrällä voi kisata monella tavalla: esimerkiksi open tavoitteena on täyttää yksi hylly ja oppilaiden neljä hyllyä. Kun tavoite on saavutettu, sitä juhlitaan yhdessä kirjajuhlilla.

Lukukisa luokkien kesken

Kasvattakaa koulun käytävälle jokaisesta luetusta kirjasta lukutoukkaa tai jotain muuta hauskaa kuviota. Koko koulun lukemat kirjat ovat näin näkyvillä käytävillä.

Alakoulun kirjallisuusdiplomi

Oppilas suorittaa kirjallisuusdiplomin lukemalla ennalta sovitun määrän kirjoja valitsemalla esimerkiksi luokan kirjalistasta kuusi kirjaa. Open kanssa voi tietysti sopia myös kirjalistan ulkopuolisista kirjoista. Diplomin jakamista voi jatkaa koko alakoulun – kun oppilas on suorittanut kirjallisuusdiplomin kuutena vuotena, hän on ansainnut Mestarilukijan tittelin ja Mestarilukijadiplomin.

Lokakuu = lukukuu

Valitkaa oppilaiden kanssa yhdessä kuukausi, jolloin luetaan tavallista enemmän esimerkiksi luokan omalta kirjalistalta.

Luokan oma kirjasto

Kerätkää yhdessä luokan omaan kirjastoon monenlaista lukemista, esimerkiksi satuja, runoja, vitsejä, sarjakuvia ja tiedekirjoja. Motivaatio lukemiseen syntyy helpommin, kun jokainen voi valita itselleen mieleistä lukemista.

Tehkää retki lähikirjastoon

Yhteiset retket kirjastoon auttavat löytämään kiinnostavaa lukemista ja opettavat kirjastossa käymistä. Lainatkaa lähikirjastosta yhdessä kirjoja, joita luetaan tunnilla.

Vinkit koottiin Open oman alakoulu -Facebook-sivuillamme järjestetystä kilpailustamme. Kiitos kaikille osallistuneille ja vinkkien jakajille!


Artikkelia on päivitetty 18.10.2021.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Kirjailija Magdalena Hain vinkit lukutaidon kehittämiseen

Opevinkit

Huima-sarjan tekijöiden vinkit äidinkielen tunneille

Inspiraatiota opetukseen

Konkariopettaja on 20 vuoden aikana nähnyt lukutaidon heikentyvän – onneksi hänellä on konsteja lukuinnostuksen sytyttämiseen