3

Opiskeluvinkit

Opiskelija, näin oppimateriaali auttaa sinua ammatillisten uudistusten pyörteissä

Ammatillisen koulutuksen reformi vastaa entistä paremmin työelämän tarpeisiin, ja samalla itsenäisen opiskelun määrä lisääntyy. Keräsimme vinkkejä, joilla pääset kiinni opiskeluun uudistusten jälkeen.

Ammatillinen koulutus vaatii jatkossa entistä enemmän yhteistyötä työelämän, koulun ja opiskelijoiden kesken. Uudistusten myötä oppiminen tapahtuu erilaisissa oppimisympäristöissä: oppilaitoksessa, verkossa, työpaikalla ja itsenäisesti.

Opinnoissa edetään oman osaamisen mukaan, ja samalla opiskelijalle tulee lisää vastuuta omasta etenemisestään. Myös ohjatun lähiopetuksen määrä vähenee, mikä kasvattaa itsenäisen opiskelun merkitystä.

Valmiiksi mietitty oppimateriaali ohjaa oikeaan suuntaan ja helpottaa itsenäistä opiskelua. Samalla säästyy paljolta päänvaivalta, kun kaikki tarvittava tieto on kätevästi yksien kansien välissä.

8 vinkkiä ammatillisen koulutuksen opiskeluun

  1. Tunnista omat opiskelutapasi. Olitpa itsenäinen puurtaja, iltaisin pänttääjä tai tekemällä oppija, oppimateriaalista saat asiatuntijoiden tietoon perustuvan ja tarkkaan harkitun kokonaiskuvan opiskeltavasta asiasta
  2. Tarkista, jos et muista. Työssäoppiessa oppii monipuolisesti ammatissa tarvittavia taitoja. Jokaisella ammattilaisella on tärkeää olla ulottuvillaan käsikirjasto, josta voi tarvittaessa tarkistaa mietityttävät asiat.
  3. Hyödynnä aikaisempi osaamisesi. Oman osaamisen tunnistaminen on yksi ammatillisen koulutuksen reformin lähtökohdista. Pohdi, voitko hyödyntää työkokemustasi tai aikaisempaa opiskeluasi – ja hakea oman osaamisen tunnustamista. Voit valmistautua näyttöön oppimateriaaleissamme olevien tehtävien ja testien avulla.
  4. Käytä aikasi tehokkaasti. Samoja ammattitaitovaatimuksia voi olla useissa tutkinnon osissa, mutta valmiin oppimateriaalin avulla tiedät, kuinka laajasti sinun tulee hallita kyseinen kokonaisuus juuri tässä tutkinnon osassa.
  5. Varmista, että ymmärrät lukemaasi tekstiä. Oppimateriaali kertoo yleistajuisella kielellä opiskeltavasta aiheesta, ja opittavat ydinasiat esitetään selkeästi. Materiaalin ansiosta pienemmän osatiedot asettuvat suuriin kokonaisuuksiin, joiden hahmottaminen pirstaleisesta nettitiedosta ei ole helppoa.
  6. Keskity olennaiseen tietoon. Netistä voi löytyä hyvinkin vaikeaselkoista tai sellaisen tason tietoa, jota sinun ei vielä opintojen tässä vaiheessa tulisikaan ymmärtää. Oppimateriaalin vaatimustaso ja sisällöt ovat monen asiantuntijan yhdessä miettimät, joten voit luottaa materiaaliin.
  7. Kehitä kiinnostuksen kohteitasi. Oppimateriaali tarjoaa hyviä tehtäviä, linkkejä ja artikkeleita, joista voit hyvin ammentaa lisätietoa sinua kiinnostavista aiheista.
  8. Mieti myös jatkosuunnitelmiasi! Pohdi ensin, haluatko suunnata jatko-opiskeluihin vai työelämään, ja päätä sen jälkeen, mitä valinnaisia kursseja tai kokonaisuuksia valitset opintoihisi.
Avainsanat: Ammatillinen koulutus
Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Digitaaliset oppimateriaalit simuloivat todellisuutta ammatillisessa opiskelussa

Digitaalisuus opiskelussa

Kokeile ammatillisen opetuksen digitaalisten aineistojen demoja