3

Opevinkit

Opevinkit yläkoulun biologian tunnille

Koodi-sarjan tekijät kokosivat innostavia vinkkejä biologian oppitunneille.

Uudessa opetussuunnitelmassa sanotaan, että arvioinnin tulee olla monipuolista ja jatkuvaa. Koodi-sarjan kanssa opiskelemalla tämä toteutuu kuin itsestään: jokaisessa luvussa on paljon tehtäviä, joissa käytetään erilaisia työtapoja, hyödynnetään yhteisöllisyyttä ja tvt-taitoja. OPSissa mainittuun tutkimuksellisuuteen on kiinnitetty Koodissa erityistä huomiota: lähes jokaisesta luvusta löytyy tutkimuksellisia tehtäviä, kuten retkiä luontoon, mikroskopointeja ja preparointeja.

Koodi mahdollistaa myös oppilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioimisen: sarjasta löytyy tehtäviä kaikentasoisille oppijoille. Jokaisessa luvussa on alaspäin eriyttävä Lyhyesti -teksti, jonka lukemalla oppilas pystyy tekemään luvun kaksi ensimmäistä helppoa tehtävää. Edistyneimmille oppijoille on haasteellisempia tehtäviä ja luvun lopussa Lue lisää -teksti, johon liittyy omat tehtävänsä. Lisäksi Koodin Digiopetusmateriaalissa on monisteita, joissa on tehtäviä niin tukea tarvitseville kuin lisää haastetta kaipaaville oppijoille.

Pehmentävä jalkakylpy nokkosesta

Kun nokkonen alkaa kasvaa toukokuussa, on oiva hetki lähteä oppilaiden kanssa ulos keräämään nokkosen lehtiä kestävän käytön periaatteella: lehtiä kerätään vain sellaisilta paikoilta, joissa nokkosia kasvaa runsaasti, ja vain osa lehdistä kerätään. Nokkosista voi tehdä luokassa pehmentävän jalkakylvyn Koodi Luonnon Digiopetusmateriaalissa olevan ohjeen mukaisesti. Samalla voi pohtia, mitä muita ekosysteemipalveluja luonto tarjoaameille eri vuodenaikoina.

Kasvihuoneilmiön vaikutukset

Kevään kynnyksellä on hyvä ajankohta pohtia kasvihuoneilmiön voimistumisen vaikutuksia Suomen luontoon. Esimerkiksi talvet ovat lämpimämpiä ja vähälumisempia. Tämä vaikuttaa monien eliölajien elämään. Koodi Luonnon Digiopetusmateriaalissa on aineistopohjainen tehtävä naalista ja ketusta (pdf). Käy sen avulla oppilaittesi kanssa läpi ilmaston lämpenemisen vaikutuksia naalin elämään. Samalla voitte pohtia muitakin ihmisen toiminnan vaikutuksia muiden eliölajien elämään ja jopa sukupuuttoon. Oppilaiden kanssa on hedelmällistä käydä keskustelua, miten itse voi elää kestävän kehityksen mukaisesti ja näin vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen.

Videolla Suomen upeita lintulajeja

Videossa esitellään metsojen, kyhmyjoutsenten, silkkiuikkujen, sinisorsien, teerien ja haikaroiden soidinmenoja.

Avainsanat: Yläkoulu Koodi
Kenelle: Opettajat